{if 0} {/if}
|
קרן השתלמות הינה סוג של תוכנית חיסכון לעובדים לטווח בינוני אשר פטורה ממס רווחי הון.
במקור הקרן נועדה לשמש את העובדים למימון השתלמויות או לימודים מקצועיים ומכאן שמה. אולם, כיום הקרן משמשת לרוב כאפיק חיסכון כללי לטווח בינוני, שהנו האפיק היחידי שלא לטווח ארוך שנותר פטור ממס רווחי הון, לאחר הרפורמות במיסוי שוק ההון בישראל.
כמעט כולם שמעו על פתיחת קרן השתלמות לעובדים שכירים, אך האם ידעתם שאפשרות זו פתוחה גם לעובדים עצמאיים?
לקבלת ייעוץ מקצועי אישי בנושא קרנות השתלמות חייג/י: 072-336-0519
אכן, במקור הקרן נועדה עבור עובדים שכירים בלבד. אולם בהמשך, האפשרות לחסכון פטור ממס באמצעות קרן ההשתלמות נפתחה גם לעובדים עצמאיים וזאת בהתאם לתנאים המפורטים להלן.
כדי לפתוח קרן השתלמות לעצמאים, יש לפנות לאחת מהחברות המנהלות קרנות השתלמות ולהציג בפניהן אישור עוסק מורשה, או הכנסות מעסק או משלח יד.
להבדיל מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים, אין חובה להפקיד לקרן השתלמות לעצמאים מדי חודש, וניתן לבחור בין הפקדה חודשית רציפה לבין הפקדה תקופתית של סכומים חד פעמיים.
היתרון הכפול לעצמאי המפקיד בקרן השתלמות מתבטא בכך שהוא יכול הן להנות מהפטור ממס רווחי הון בעת משיכת הכספים, והן מהטבת מס לצרכי מס הכנסה וזאת כפי שנסביר בסקירה שלפניך.
הטבת המס לצרכי מס הכנסה מתבטאת בכך שחלק מסכום ההפקדות לקרן ההשתלמות יוכר לניכוי, כך שהוא לא יכלל בסכום ההכנסה החייבת לצורך חישוב מס ההכנסה החל עליה. כתוצאה מכך העצמאי נהנה מהחיסכון במס הכנסה שהיה עליו לשלם אלמלא ביצע את ההפקדות מהכנסתו לקרן ההשתלמות.
סעיף 17(5א) לפקודת מס הכנסה מגדיר קרן השתלמות לעצמאים כך: "קרן השתלמות המיועדת ליחיד שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד".
סעיף זה קובע כי: "לשם בירור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31, יציאות והוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד, לרבות – סכומים ששילם יחיד לקרן השתלמות לעצמאים, לאחר שהופחת מהם סכום השווה ל-2.5% מהכנסתו הקובעת; סכומים כאמור לא יעלו על 4.5% מהכנסתו הקובעת".
במילים פשוטות, סעיף 17(5א) לפקודת מס הכנסה מאפשר לעובד עצמאי להפקיד לקרן השתלמות לעצמאים עד 7% מהכנסתו השנתית. מתוך 7% הללו, הפקדת 2.5% הראשונים איננה נחשבת להוצאה מוכרת, ואילו הפקדה של עד 4.5% תוכר כהוצאה מוכרת.
נכון לשנת 2015, ההכנסה השנתית המירבית עליה ניתן לקבל את הטבת מס הינה סך של 263,000 ₪, כך שההפקדה המירבית, בסך של 7% לצורך קבלת הטבת המס הנה סך של 18,410 ₪.
להלן דוגמא לתחשיב הטבת המס בגין הפקדות לקרן השתלמות לעצמאי, נכון לשנת 2015:
מתוכם:
גובה המס השולי על ההכנסה השנתית בסך של 192,000 ₪ הינו 31%.
שיעור המס השולי בהיקף של 31% מתוך ההפקדה המוכרת כהוצאה בסך של 8,640 ₪ = 2,678 ₪.
כלומר, שווי הטבת המס בגין ההפקדות לקרן ההשתלמות הנ"ל הינה סך של 2,678 ₪.
כעבור 3 שנות ותק בקרן ניתן להשתמש בכספים שהצטברו בקרן ההשתלמות, כולל רווחיהם, למימון השתלמויות או לימודים ללא תשלום מס רווחי הון.
כלומר, אין צורך לשלם מס על הרווחים שנצברו על ההפקדות בקרן.
כעבור 6 שנות ותק בקרן, ניתן להשתמש בכספים הללו לכל מטרה ולכל צורך ולא רק להשתלמויות או לימודים, וזאת ללא תשלום מס. כאשר מדובר בגבר או אישה מעבר לגיל פרישה (מעל גיל 67 או מעל גיל 62 בהתאמה) די ב-3 שנות ותק כדי למשוך את הכספים הללו לכל מטרה לא תשלום מס.
ברוב המקרים, רוב החוסכים משתמשים בכספים שהצטברו בקרן שלא למטרת השתלמות או לימודים, וכתוצאה מכך הפכה הקרן למעשה לערוץ חיסכון פטור ממס, ללא תלות במטרת מימוש הכספים.
יחד עם זאת, אין חובה למשוך את הכספים בתום 6 שנות הוותק, וניתן להשאיר אותם בקרן ולהמשיך להפקיד אליה אף עד לאחר גיל הפרישה, ועדיין להנות מהפטור ממס.
לסיכום: קרן השתלמות לעצמאים מאפשרת לעובד העצמאי לחסוך כספים מבלי לשלם מס הכנסה על ההפקדות, ומבלי לשלם מס רווחי הון על הרווחים שנצברים על ההפקדות.
כתוצאה מכך ניתן לחסוך כספים פטורים ממס הכנסה ולהנות מהרווחים עליהם ללא תשלום מס רווחי הון.
יש לך שאלות לגבי קרנות השתלמות? חייג/י: 072-336-0519