{if 0} {/if}
|
נושא קיום יחסי עובד מעביד הינו אחד הנושאים המרכזיים אשר נדונים במסגרת דיני העבודה. במידה ונקבע כי אכן מתקיימים יחסי עובד מעביד בין הצדדים, הצד שיוגדר כעובד על פי החוק, יהיה זכאי לשורה של זכויות סוציאליות.
הזכויות הסוציאליות העיקריות להן זכאי העובד במקרה של סיום יחסי העובד מעביד, להבדיל ממי שמוגדר כעצמאי, הינן קבלת פיצויי פיטורים מהמעסיק, וקבלת דמי אבטלה מהמוסד לביטוח הלאומי.
אחת הסוגיות הנכללות בנושא רחב זה דנה בשאלה בדבר קיום יחסי עובד מעביד בין מי שמשמש כבעל מניות בחברה לבין החברה בה הוא מחזיק במניות.
כלומר, האם ובאילו נסיבות אותו בעל מניות יוגדר כעובד על פי החוק, כך שבסיום יחסי העובד מעביד בינו לחברה, גם הוא יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורים ודמי אבטלה כאמור לעיל.
פסק הדין המנחה בעניין זה הינו פסק הדין אשר ניתן על ידי בית הדין הארצי לעבודה במסגרת הליך עב"ל 20182/97 המוסד לביטוח לאומי נ' יוסף צבי גרוסקופף.
בית הדין הארצי קבע כי הכלל הוא כי קיימת חזקה לפיה אדם הוא עובד חברה כאשר הוא מבצע עבורה עבודה תמורת שכר, מוגדר על ידי החברה כעובד שלה ושולמו עבורו דמי ביטוח לאומי כעובד.
יחד עם זאת, לכלל זה נקבעו חריגים לגביהם אין חזקה שהאדם הינו עובד החברה, ומי שטוען שהוא עובד עליו הנטל להוכיח עובדה זו, ואלו הם:
פסק הדין קבע כי על מנת לקבוע כי אותו אדם הינו אכן בגדר עובד, יש להפעיל שלושה מבחנים עיקריים, כאשר לכל אחד מהם יש מבחני עזר משלהם.
המבחן הראשון הינו האם ניתן להפריד בין תפקידו ופעילותו של אדם כבעל מניות / דירקטור / קרוב משפחה בחברה, לבין פעילותו כעובד של החברה.
אדם, שקשרו היחיד עם החברה מתמצה בהשתתפות בישיבות הדירקטוריון, פרוש הדבר הוא שעבודתו בחברה מסתכמת בהיותו דירקטור ולא בהיותו עובד.
מנגד, דירקטור המבצע עבודת שיווק או עבודה אחרת עבור החברה יכול להיות במעמד של דירקטור ושל עובד כאחד. הדבר נכון גם לגבי מנכ"ל חברה, שהוא גם יושב ראש פעיל של מועצת המנהלים בחברה.
אדם יחשב עובד רק כאשר ניתן להפריד בין תפקידו כעובד לבין תפקידו כבעל מניות ודירקטור. נטל ההוכחה במקרים החריגים רובץ על המבוטח התובע דמי אבטלה.
לשם ביצוע מבחן זה יש להיעזר במבחני העזר הבאים:
המבחן השני הינו האם הסדר העבודה בחברה הינו אמיתי או פיקציה. מבחן זה מיועד למנוע ניצול לרעה של ביטוח אבטלה ולמנוע מניפולציות שכל מטרתן לזכות בכספים מהמוסד לביטוח לאומי, שלא כדין.
לשם ביצוע מבחן זה יש להיעזר במבחני העזר הבאים:
המבחן השלישי הינו האם ניתן לקבוע מה היה שכרו של האדם כעובד, ולהפרידם מתשלומים שקיבל שרווחים או כהחזר השקעות? גם מבחן זה נועד למנוע ניצול לרעה על ידי בעל מניות התובע גמלת דמי אבטחה שלא כדין מהביטוח הלאומי.
בין העובדות שעל בית הדין לבחון: עירוב נכסים, הצהרות החברה והאדם למוסד לביטוח לאומי, תשלום דמי ביטוח, הקפדה על תפעול הגופים הרשמיים בחברה ודיווחי אמת. מבחן זה דומה לתורת הרמת מסך.
לשם ביצוע מבחן זה יש להיעזר במבחני העזר הבאים:
בנסיבות המקרה שנדון בתיק זה, פסק בית הדין כי מהראיות שהוצגו בפניו עולה כי לא התקיימו יחסי עובד מעביד בין התובע לבין החברה. שכן, לא הוכח הניתוק בין תפקידו של התובע כבעל מניות ודירקטור לבין תפקידו כמנכ"ל החברה.