{if 0} {/if}

ביטחון עצמי הוא שם המשחק במציאת עבודה! קבלו טיפים מעשיים לשיפור הביטחון העצמי...
11 טיפים לשיפור הביטחון העצמי שלך בדרך למציאת עבודה
×
x

כלים לחיפוש עבודה

הידעת? שיפור הביטחון העצמי יסייע לך למצוא עבודה!

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (6) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 6 reviews
Hebrew

עבודה היא דבר בסיסי מאד בחיים של כל אחת ואחד מאיתנו. רוב שעות העירות אנו נמצאים בעבודה והתפקוד בעבודה מעניק לנו משמעות וזהות. להיות במצב של אבטלה או בין עבודות מרגיש לאנשים רבים כמו "אני לא עושה עם עצמי כלום". אנשים אחרים מרגישים בנוסף שזה כמו להגיד "אני לא שווה כלום".

חיפוש עבודה, מציאת משרה מתאימה וחזרה למעגל העבודה הנם תהליכים לא קלים מבחינות רבות, כפי שהסביר היטב הפסיכיאטר ד"ר אילן בסקירה נרחבת בנושא.

שוק העבודה מזה שנים רבות נחשב לשוק קשה, בו מרבית קורות החיים שנשלחים לא מקבלים בכלל התייחסות או מענה, הרבה מהמשרות מוצעות במכרזים פנימיים או למקורבים והחוויה היא שקשה למצא למקום עבודה איכותי.

אז עד שכבר מזמנים לראיון, אפילו אם אנחנו מרגישים שעברנו טוב, וכבר מתחילים לחשוב על המשרה ולנסות להסתדר בראש עם השעות. שוב מגיעה ההודעה שלא התקבלנו, ובאחת אתה נזרק שוב אל עולם האבטלה ואל המשך הליכי חיפוש העבודה.

אלה מביננו שלא מצליחים להשיג עבודה, ששולחים עשרות קורות חיים, הולכים לראיונות עבודה ומקבלים תשובות שליליות בזו אחר זו, יודעים שהחוויה הזו של כישלונות חוזרים להתקבל לעבודה היא אחת החוויות המתסכלות והמייאשות שיש.

על מנת להבין טוב יותר את עולמם הרגשי של האנשים המחפשים עבודה, את הקשר לביטחון עצמי נמוך ובעיקר איך אפשר בכל זאת להעלות את תחושת הערך העצמי, שוחחנו עם ענבל חזקיה-חלפון, פסיכולוגית קלינית במרכז ד"ר טל.

הסיבות לחוסר הביטחון שלך...

ראשית מתארת ענבל חזקיה-חלפון את התחושות הרווחות בקרב אנשים שהם נכשלים סדרתיים בראיונות עבודה: "הם סובלים מתחושות של תסכול ומייאוש והדבר מה שפוגע מאד בדימוי העצמי שלהם".

חזקיה חלפון מדגישה כי: "השאלה של דימוי עצמי היא מראש שאלה של הביצה והתרנגולת. מה קדם למה? שכן יש סיכוי סביר שדימוי עצמי נמוך הוא מלכתחילה המקור לבעיה".

בהרחבה מסבירה ענבל חזקיה-חלפון כי: "אדם שלא בטוח בעצמו, שלא חושב שהוא ראוי או שווה, שבעצמו לא מאמין שהוא מתאים לתפקיד, או חושב שאין לו שום יתרון על פני אחרים ולא מבין למה שיעדיפו דווקא אותו - לאדם כזה אין כמעט סיכוי לעבור ראיון עבודה".

קראו בהרחבה: על חרדה מראיונות עבודה והדרך להתמודד מולה!

איך משדרים ביטחון עצמי בראיונות עבודה?

חזקיה-חלפון אומרת כי אנחנו מרגישים בפנים לא שווים מדובר במצב מורכב, ויש להתייחס לסיטואציה כאל פעולת שיווק ומכירה, מעין סיטואציה שבה אנחנו מוכרים את עצמנו, ולנסות להתחבר כמה שיותר למקומות שבהם אנו כן מרגישים בעלי ערך.

כמו כן חשוב להדגיש את הצד השני של המטבע שגם הוא בעייתי, כשהיא מתכוונת לאנשים שלא עוברים ראיונות עבודה כי הם בטוחים בעצמם מדי, מפליגים בשבחי עצמם מבלי להבין איך זה נראה כלפי חוץ ולא תמיד עם קשר לסיטואציה.

"אדם צריך אמנם להאמין בעצמו אבל גם להכיר בחסרונות שלו, ולדעת לדבר עליהם. לדבר עליהם פירושו להסביר איך אני מתמודד איתם, או מה מפצה עליהם".

אלא שגם אנשים שמצליחים לשדר ביטחון עצמי עשויים למצוא את עצמם לא מתקבלים למשרה. דבר שלאורך זמן עשוי לגרום לתחושת כישלון ודחיה, כאשר אלו מצטברות זו לזו נראה שכמעט שאין מנוס מלהרגיש שאני כישלון ו/או שאני לא מוצלח - תחושות המעידות על הדימוי העצמי הירוד של האדם.

הפסיכולוגית חזקיה-חלפון מתארת תחושות נפוצות בקרב אנשים עם דימוי עצמי נמוך המרבים לתאר את הרגשתם במשפטים כמו: "אף אחד לא רוצה אותי, אני לא מתאים לכלום. הדבר הבסיסי ביותר – תעסוקה – אני לא מצליח להשיג. אני נכשל איפה שכולם מצליחים. מה לא בסדר אצלי?".

מעבר לכך מסבירה הפסיכולוגית כי מי שהדימוי העצמי שלו נמוך או גבוה די, או מי שסובל מקושי ביחסים בין אישיים ובתקשורת בין אישית, סיכוייו לעבור ראיון עבודה בכל משרה שהיא נמוכים.

הוא פשוט לא עובר מסך וגם אם הוא יכול להיות עובד מסור מאד, חרוץ מאד, יעיל מאד, הוא לא יגיע לסיטואציה שבה ניתנת לו ההזדמנות להוכיח את זה.

איך מתגברים על דימוי עצמי נמוך ומצליחים למצוא עבודה?

לדעתה של חזקיה-חלפון מי שנכשל שוב ושוב בראיונות עבודה צריך לעצור את החיפוש האינטנסיבי ולבדוק מה לא מצליח באופן שבו הוא עובר ראיון. איפה הוא נופל. לשם האבחון המדוייק חשוב להיעזר באיש מקצוע וזה יכול להיות במכון תעסוקתי, מאמנת אישית מוכשרת או במסגרת טיפול פסיכולוגי פרטי וממוקד.

הפסיכולוגית מסבירה כי חשוב שאדם אובייקטיבי ישקף בכנות אילו מסרים, מילוליים ולא מילוליים, אותו מועמד מעביר כשהוא מתראיין. במקביל יש לעבוד על הדברים כך שיכולותיו ויתרונותיו יבואו יותר לידי ביטוי.

מלבד הקושי לעבור ראיונות עבודה אנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך נוטים להתבייש במצבם ובעקבות כך להתבודד, להתרחק ממשפחה וחברים ובכך לשקוע עוד בתחושות המייאשות, כאשר כדור השלג הזה מביא לירידה נוספת בדימוי העצמי.

מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות בכמה ממדינות ה-OECD מוכיחים כי לא מעט דורשי עבודה שחוו ירידה בביטחון העצמי עקב אי מציאת עבודה, מספרים כי הגיעו עד להרגשה קיצונית של חוסר טעם בחיים. אלה כמובן מקרים שבהם נדרש לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי מקצועי בהקדם.

קראו עוד בנושא: איך אפשר להגדיל את הסיכויים למצוא עבודה?

11 טיפים בדרך לשיפור הביטחון העצמי בדרך למציאת עבודה

  • כדאי לשים לב עוד לפני הריאיון על מה שקשור ייצירת קשר בין אישי - חיוך, קשר עין, לחיצת יד ועוד.
  • חשוב לפני אלו דברים תרצה לספר את עצמך במהלך הריאיון. השתדל לספר על עצמך במידה. אל תרחיב מידי בנושאים אישיים אלא התמקד בעיקר ברקע ובניסיון המקצועי.
  • זכור - אל תשמיץ בוסים או מעסיקים קודמים בכל מקרה.
  • העבודה החשובה ביותר לפני הריאיון היא להתכונן לשאלה המאתגרת: מהם היתרונות שלך. החשוב הוא לא להתבייש, לא להצטנע ולא לחשוב כי התכונות החיוביות שלך הן מובן מאליו. הייה גאה בדברים שאתה טוב בהם.
  • דע גם למנות חסרונות שלך. לומר איך אתה מתמודד איתם ומה אתה עושה כדי להתגבר עליהם.
  • היכרות עם החברה אליה אתה עתיד להתראיין יכול לחזק את הביטחון שלך במהלך הריאיון - קרא עליה באינטרנט ואם יש אפשרות מומלץ להגיע גם עם ידע על המראיין.
  • אל תתבייש במהלך הריאיון להביע בגלוי מוטיבציה להתקבל לעבודה.
  • הכן את עצמך מראש לדעת לענות על השאלה למה אני רוצה לעבוד דווקא כאן.
  • התלבש באופן ייצוגי ונח, משהו שבאמת יש לך בארון, לא תחפושת.
  • אל תנסה להרשים בכח - הראיון צריך להראות כמו שיחה בין שני אנשים, יחסית ללא מאמץ.
  • אל תגיע לריאיון במחשבה כי אתה מגיע למבחן אלא להיכרות. ריאיון הוא תהליך הדדי שמטרתו היכרות. על המראיין בסוף השיחה להכיר אותך, ואתה צריך להכיר את המשרה המוצעת, לאחר מכן גם אתה וגם המראיין חושבים האם זה מתאים.

לסיכום מדגישה חזקיה-חלפון כי במצבים מורכבים יותר כאשר המצוקה גדלה, יכול להתפתח מצב נפשי דיכאוני או חרדתי שעוד יותר מוריד את הביטחון.

אז חשוב להקפיד ולשמור על שגרה ככל הניתן, להימנע מלהפוך את היום ללילה ואת הלילה ליום, להמשיך בתפקוד מרבי ככל האפשר, בשמירה על קשר חברתי כמו גם בתחזוק תחביבים או תחומי עניין שהיו פעילים יותר לכשהייתה לאדם עבודה וכן להימנע ככל האפשר מלהגיע למצב של חוסר מעש.

כשהדימוי העצמי ממשיך להיות ירוד ומשפיע משמעותית על היכולת לחפש עבודה או להצליח לעבור ראיונות עבודה מומלץ, כפי שכבר ציינו, לפנות לייעוץ ממוקד עם איש מקצוע מנוסה, שיוכל לעזור לך לעצור את התדרדרות במדרון החלקלק.

קראו בהרחבה: כך תהפוך למותג בשוק העבודה!


האם אי פעם סבלת מחוסר ביטחון בתהליך חיפוש עבודה? כן בהחלט. זה קורה לכל אחד ואחת באיזה שהוא שלב בחיים. מעולם לא חיפשתי עבודה יותר משבוע אבל זה בהחלט אפשרי. לא. אני מכיר את עצמי ואת היכולות שלי ובסוף מוצאים עבודה!
עדכון אחרון: 31/05/2016 13:55   
תגיות בעמוד:   דרושים    השמה וכח אדם    טיפים לעובדים   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!