{if 0} {/if}

בתום חופשת הלידה נשים רבות רוצות להישאר תקופה נוספת עם התינוק, כך תבטיחי שלא תתקבלי לעבודה מבלי שהבטחת הכנסתך תיפגע...
להישאר בבית עם התינוק שלך: 21 טיפים שיעזרו לך לפשל בראיון העבודה הבא!
×
x

כלים לחיפוש עבודה

המדריך המלא לאמא הטרייה: איך לא תתקבלי לעבודה?

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (33) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 33 reviews
Hebrew
ראיון עבודה הוא עניין שהרבה מאוד אנשים מתכוננים אליו מראש, קוראים מדריכים כיצד להתקבל לעבודה ומשננים את כל התורה הכתובה בעל פה, כדי להצליח להרשים את המעסיק הפוטנציאלי ולזכות במשרה המבוקשת.
 
העניין הוא, שיש מצבים שבהם הטיפים שמסבירים כיצד להתקבל לעבודה לא באמת עוזרים ורלוונטיים, מהסיבה הפשוטה, שאת מעדיפה לא להתקבל לעבודה, על מנת להמשיך לקבל דמי אבטלה מביטוח לאומי.
 
זה קורה לרוב בסיטואציות שבהן נשים בוחרות להתפטר מעבודתן בתום חופשת הלידה, כדי להאריך את השהות בבית עם התינוק ולקבל את הכסף שמגיע להן על פי חוק מהמדינה כמובטלות. הבעיה היא, שגם כמובטלת שחותמת בלשכה, את עדיין מחויבת ללכת לראיונות עבודה.
 
ישנם כללים ברורים שקובעים מה נחשב סירוב בראיון עבודה ומי שתיחשב כסרבנית תיאלץ לספוג פגיעה כלכלית, או במילים אחרות, הפסקה של מתן דמי האבטלה. ריכזתי עבורך טיפים שיסייעו לך להצליח לא להתקבל לעבודה ולהמשיך לקבל כסף מהמדינה, מבלי להיחשב סרבנית.

טיפים מוכחים שיגרמו למראיין לוותר עלייך מראש

כאם טרייה ישנם קריטריונים, שאי עמידה בהם מאפשרת לך לפסול מקום עבודה מסוים, כמו לדוגמא שעות עבודה ארוכות שאינן מאפשרות משרת אם, חובת עבודה במשרה מפוצלת או במשמרות, מרחק רב בין מקום העבודה לביתך וכן הלאה.
 
השאלה היא, מה קורה במצב שבו במסגרת היותך מובטלת שחותמת בלשכה, זומנת לראיון עבודה שעומד בכל הכללים שהזכרתי לעיל ואת בכל זאת רוצה למצוא דרך יצירתית להתחמק מהמשרה המוצעת, כדי להישאר עוד כמה שבועות עם הבייבי שלך.
 
לפניך מדריך מקיף, שיסביר לך בעשרים צעדים פשוטים את כל הטעויות המכוונות שכדאי לך לעשות כדי לגרום למראיין לוותר עליך מראש, מבלי שירשם לך סעיף סרבנות ומבלי שדמי האבטלה שלך יפגעו.
 
1. אל תעני לטלפון ותכתבי במייל שלא יכולת לדבר בשל בחילות בוקר

הטיפ הראשון מבוסס על מקרה אמיתי שאירע עם מועמדת שלא התקבלה לעבודה בשל ספק הריון. אותה מועמדת לא ענתה לטלפון כשניסו לקבוע איתה ריאיון וכתבה במייל "מתנצלת שלא יכולתי לענות, עדיין עם בחילות בוקר". נציגת הסוכנות השיבה "בחילות? האם את בהריון?" והאישה כתבה בתגובה "עוד מוקדם מכדי לומר. אני חושבת שזה פחות מתאים למייל". נציגת הסוכנות כתבה לה "קודם כל אם יש הריון באופק אז אנחנו נוותר. תודה לך". בדיעבד הסתבר שאותה אישה כלל לא הייתה בהריון, אבל אין ספק שהתירוץ של בחילות בוקר, עזר לה לא להתקבל לעבודה.
 
2. איחור של כמה דקות ללא התנצלות או הסבר מצדיק
 
אף אחד לא אוהב שמאחרים לו ובמיוחד לא כשמדובר על ראיונות עבודה. איחור נתפס כזלזול וחוסר אכפתיות ואם תגיעי לראיון באיחור קליל של כמה דקות מבלי להתנצל, תזכי ברושם המיוחל, של מי שהמשרה בהחלט לא מתאימה לה, בחשד לאיחורים כרוניים ו/או חוצפה. שימי לב שאת לא מגזימה ומאחרת ביותר מחמש דקות, כדי שהמראיין לא יחליט להשאיר אותך בחוץ ולזמן אותך לראיון נוסף.
 
3. מראה מוזנח ומרושל שאינו הולם את מעמד הריאיון

הנראות היא אחד הגורמים שהכי משפיעים על רושם ראשוני ואם תתלבשי בצורה שאינה הולמת את המעמד ותגיעי בלבוש מרושל ומוזנח, תקטיני את הסיכוי שהמראיין יתרשם ממך לטובה. מעבר לזה, לבוש שאינו מותאם לסיטואציה מראה על היעדר הבנה חברתית, מה שמן הסתם לא מהווה יתרון בקבלה לראיון עבודה, אבל בהחלט מהווה יתרון במצב שלך.
 
4. תגיעי עם קרוב משפחה או חבר ותבקשי להיכנס איתו

עצמאות היא תכונה מוערכת בקרב כל מעסיק ולכן אם תגיעי עם מלווה ותבקשי להיכנס איתו לראיון, את תיצרי את הרושם ההפוך בקרב המראיין שלך. אין ספק שכל מראיין שיעמוד בפני מצב שבו המרואיינת לא מסוגלת להתמודד עם שיחה פשוטה באופן עצמאי, אוטומטית ירים גבה וישקול בכובד ראש את העסקתך, אם בכלל.
 
5. כשמציעים לך קפה תפרטי בהרחבה כיצד להכין אותו
 
ישנם כללי נימוס בלתי כתובים בראיונות עבודה ואחד מהם הוא, שכשאר מישהו שואל מה תרצי לשתות, כדאי להמעיט בבקשות. ואם כבר במשחק ההפכים עסקינן עד כה, גם כאן זו הזדמנות מעולה להפר את הכללים. בתגובה לשאלה נסי לפרט בהרחבה ובהגזמה איך בדיוק תרצי שיכינו עבורך את הקפה וככל שדרישותיך יהיו מפורטות ומעיקות יותר, כך ייטב הרושם הרע שתיצרי.
 
6. תשאירי את הפלאפון על ווליום ותעני לשיחות נכנסות

פלאפון שמצלצל בזמן ראיון עבודה זה כבר סימן רע, על אחת כמה אם את כמרואיינת בוחרת לענות לשיחות הנכנסות. בקשי מראש משתי חברות שיתקשרו אליך בזמן הריאיון ותעני לצלצול הראשון וגם לזה שאחריו, ללא כל ניסיון לקצר את השיחה. כדי שהמצב יראה טבעי, תתנצלי בנימוס בתום כל שיחה, אך לא באופן שיראה על אכפתיות או תחושת מבוכה מסוימת.
 
7. הפגנת שעמום מובהק וחוסר התלהבות ועניין מהשיח

הבעת חוסר עניין והתלהבות מהשיחה יסייעו לך לעורר אנטגוניזם. מומלץ ללעוס מסטיק בפה פתוח, לשבת שפופה בכיסא, להתנועע בו בחוסר סבלנות, לא להישיר מבט, לנקוש עם אצבעותיך על השולחן ולפהק בתדירות גבוהה. כל תגובה נוספת שיכולה לגרום לך להיראות משועממת תשחק לטובתך וככל שהמראיין ירצה שתצאי מהמשרד שלו מהר יותר, כך תגדילי את סיכוייך לפשל בראיון.
 
8. תוציאי כריך מהתיק ותגידי שאת פשוט ממש רעבה

עוד מילדות לימדו אותנו שלא יאה לאכול בזמן שמישהו מדבר איתך ובמיוחד אם את נמצאת במעמד שאינו בין חברים. במהלך הריאיון תוציאי מהתיק כריך ותבקשי לאכול בטענה שאת מאוד רעבה ולא מסוגלת להתאפק. תהיי בטוחה שאכילה בזמן ראיון לא תיחשב בעיניי המראיין כנקודת זכות והרי זו המטרה שלך, אז מה טוב.
 
9. דיבור שחצני ומתלהם שמבטל בבוטות את הצד השני
 
חוסר הקשבה ודיבור מתלהם הם שני דברים שמראיינים לא סובלים, מה שאומר שמומלץ לאמץ אותם, אם את רוצה להיכשל בראיון. תתפרצי לדבריו של המראיין ותשתדלי להתנהג בגסות רוח כלפיו הן בהיבט הדיבור והן בהיבט שפת הגוף. טונים גבוהים, שימוש מוגזם בתנועות ידיים ותגובות שאינן קשורות לנושא שנשאלת לגביו, הם הדרך הטובה ביותר לסגל התנהגות שחצנית ומאוסה.
 
10. תספרי הרבה על הקריירה הקשה והעמוסה של בעלך
 
תשתפי את המראיין בעומס הרב שיש לבעלך בעבודתו ותארי לו את מצב חייך העגום, בו נטל גידול הילדים ומטלות הבית נופלים עליך, מה שגורם לך פעמים רבות למחסור שעות שינה, חוסר ריכוז ואיחורים. האדרה של הקריירה של בעלך ומנגד התייחסות מקטינה לקריירה שלך, תגרום למראיין לחשש, שמא את עשויה לזלזל בעבודה במידה ותתקבלי, באופן שלא יאפשר את העסקתך.
 
11. תראי תמונות של הילדים הקטנים ותתרגשי בהחצנה

אם תגידי למראיין שאת לא רוצה לקבל את המשרה כיוון שאת רוצה להישאר בבית עם הילדים, תיחשבי סרבנית. מנגד, אם תראי תמונות של הילדים ותספרי עליהם במהלך הריאיון בהתרגשות מוחצנת, תצרי רושם של מי שלא רואה דבר מלבד ילדיה ושמה אותם לפני הכל, מה שוודאי לא יגרום למראיין לרצות לקבל אותך לעבודה.
 
12. תשמיצי ותלכלכי על המעסיק הקודם בצורה מוגזמת

גם אם המעסיק הקודם שלך היה על הפנים, אף פעם לא מומלץ לספר את זה למעסיק הפוטנציאלי שמראיין אותך, מהסיבה הפשוטה, שזה נתפס כחוסר כבוד ומעבר לזה, מעלה חשד שמא את אחת שיש לה בעיה ביחסי אנוש. במקרה שלך, כדאי מאוד ללכלך על המעסיק הקודם, כדי ליצור את הרושם השלילי המיוחל ולפגוע בסיכוייך להתקבל לעבודה.
 
13. תשאלי על כסף מספר פעמים וכן על הטבות צפויות

ידוע שמעבר לשכר ההתחלתי, לא נהוג לשאול אודות הטבות, קידום ומדרגות שכר עתידיות ולכן שאלות בסגנון הזה בהחלט יכולות לתרום לשיבושו של הריאיון. מומלץ מאוד לבקש משכורת הרבה יותר גבוהה ממה שנהוג בתחום המדובר ויותר מזה, לציין ציפיות עתידיות ולשאול על הטבות, מתנות ופינוקים שהעובדים בחברה מקבלים בדרך כלל.
 
14. התקטננות על פרטים לא חשובים וחזרה על שאלות

כל עניין שנראה לך לא רלוונטי במהלך הריאיון הוא הזדמנות פז במקרה שלך וכדאי מאוד שתתעכבי עליו. תתמקדי בעיקר בפרטים הלא חשובים ונסי לחזור כמה שיותר על שאלות שקשורות באותם נושאים. מראיינים לא אוהבים שנתקעים איתם על פרטים שטותיים ובטח שלא, ששואלים אותם שוב ושוב את אותן שאלות שכבר נתקבלו לגביהן תשובות.
  
15. תשובות קצרות של כן ולא לצד הנהוני ראש טורדניים

כשהמראיין שואל אותך שאלות, תעני בכן ולא ותהנהני בראש ללא הרף. המטרה של ראיון עבודה היא להכיר אותך וככל שתמעיטי בכמות המידע שאת משתפת, כך יהיה למראיין קשה יותר להכיר אותך ומכאן, גם קשה יותר להחליט אם את מתאימה לתפקיד. תשובות קצרות יגרמו למראיין תסכול וכך את מגדילה את הסיכויים שהוא יראה בך מועמדת בלתי ראויה ויבחר לוותר עלייך. 
 
16. תשכחי מה כתוב בקורות החיים שלך ותצחקי במבוכה

לרוב המראיין מדפיס מראש את קורות החיים שלך ומשתמש בדברים שכתבת כדי לפתח שיחה ולשמוע יותר אודות נושאים מסוימים. אם לדוגמא המראיין יגיד: "אני רואה שכתוב בקורות החיים שלך שעבדת בלשכת עורכי דין משה ויחזקאל", תיראי מבולבלת, תגידי שאת לא זוכרת מה בדיוק כתוב בקורות החיים ותצחקי במבוכה. זה יטיל בספק את אמינותך ועל הדרך גם את שפיותך.
 
17. תבקשי תזכורת לשם החברה והתפקיד אשר מוצע לך

הכנה מוקדמת לראיון עבודה מסייעת במקרים רבים לצלוח אותו. במקרה שלך, לא רק שלא כדאי להתכונן מראש, אלא גם מומלץ לשכוח את שם החברה שאליה זומנת לראיון וכן את אופי התפקיד המוצע. בקשי מהמראיין בשלב מאוחר של השיחה תזכורת לשם החברה ותבררי מה בדיוק אופי התפקיד שהוצע לך יותר מפעם אחת. זה בהכרח לא יעורר את התלהבותו של המראיין ביחס אלייך.
 
18. תסטי מנושא השיחה ותקפצי בין רעיונות לא קשורים

נסי להיראות כמה שפחות מרוכזת וכחלק מהבלבול תשתדלי לסטות מנושא השיחה ולקפוץ בין רעיונות שאינם קשורים זה לזה. כדאי מאוד להעביר נושא בכל פעם שהמראיין מנסה למקד את השיחה ולהיראות כמה שפחות קשובה. חוסר עקביות במהלך ראיון קצר לא מבשר טובות למראיין.
 
19. כשתתבקשי לציין את היתרונות שלך תיראי מבולבלת

ואם בהקשר של בלבול עסקינן, כדאי מאוד שתיראי מבולבלת ביחס ליתרונות שלך. בכל ראיון ללא יוצא מן הכלל, מגיע השלב שבו המראיין שואל אותך מדוע את מתאימה לתפקיד ומבקש ממך לציין את יתרונותייך. אם כשיגיע השלב הזה לא תדעי מה לענות, זה יצור רושם שאת מאוד חסרת ביטחון או גרוע מכך, שאין לך תכונות חיוביות אשר בולטות לחיוב בעיניי עצמך ובעיני החברה.
 
20. תשתפי את המראיין בפחד שלך ממסגרות ומיציבות

כל עבודה, לא משנה איזו ובאיזה היקף, מגבילה אותנו במסגרת מסוימת וכדי להצליח להחזיק מעמד במקום עבודה, עליך להיות מסוגלת לנהל חיי שגרה יציבים. לקראת סוף הריאיון מומלץ שתשתפי את המראיין בפחד שלך ממסגרות ויציבות. סיפור בדיוני מרגש אודות מקום העבודה הקודם או הזוגיות שחנקו אותך וגרמו לך לברוח, בהחלט יאששו את היעדר היציבות ויגרמו למראיין לסיים את הריאיון.
 
21. תצאי מהריאיון בלי תודה ותגררי רגליים בדרך החוצה

סוף כל סוף הגעת לרגע המיוחל, שבו המראיין מודה לך (או במקרה שלך, מודה לאל שנגמר) ואומר שתם הריאיון. כדי להשאיר חותמת גרועה במיוחד, למקרה שלא צלחת את המשימה עד כה ואת ממש על הפנים בלהיות על הפנים, אני ממליצה לך לצאת מהחדר בלי לומר תודה ואם זה לא מספיק, גרירת רגליים רועשת בוודאות תעזור.

תעודת הצטיינות בלהיות על הפנים!

כל הטיפים לעיל נאספו מנשים כמוך, שרצו להישאר בבית עם התינוק שלהן רק עוד קצת ונתקלו בבעיה שאת חווה כעת.
חופשת הלידה מוגבלת לפרק זמן מסוים, שלאחריו את אמנם יכולה לחתום בלשכה ולקבל אבטלה, אבל את מוכרחה להגיע לראיונות העבודה שאליהם את מזומנת.
 
השיטות שהזכרתי הוכחו פעם אחר פעם כטכניקות יעילות במיוחד, שיכולות לסייע גם לך להיכשל בראיון העבודה ולהמשיך לקבל דמי אבטלה. באופן כללי, יש פתגם שאומר שהאמת היא השקר הכי טוב והוא רלוונטי כמעט תמיד, חוץ מהרגעים שבהם טובת הילד שלך עומדת לפני האמת.
 
לסיכומו של עניין, קצת שקרים לבנים עדיין לא הרגו אף אחד ומעבר לזה, תהיי בטוחה שאף בוס לא רוצה עובדת כמוך שלא באמת רוצה לעבוד. מעקב מדויק אחר מדריך זה ומימוש חלקי או מלא של רובו, יבטיחו את הכישלון בראיון הבא ויזכו גם אותך בתואר הנכסף של מועמדת על הפנים.

האם הכתבה עזרה לך להבין איך לפשל בראיונות עבודה? לגמרי לא. אני לא חושבת שאהיה מסוגלת ליישם את הטיפים. אי אפשר באמת לדעת עד שלא אגיע לראיון הבא ואנסה בעצמי. בהחלט כן. אין ספק שבראיון הבא אצליח לא להתקבל לעבודה.
עדכון אחרון: 24/03/2019 13:35   
תגיות בעמוד:   מידע לעובדים    נשים בעבודה   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!