{if 0} {/if}
|
אנשי צבא הקבע המשתחררים, בדרך כלל באמצע שנות הארבעים, מהשירות הצבאי ויוצאים לחופשי מגלים כי מציאת עבודה בגילאים אלו אינה עניין של מה בכך.
אמנם נכון הדבר כי הפורשים מצבא הקבע זוכים לפנסיה מכובדת, אולם זו אינה מהווה את הפתרון לקושי במציאת עבודה בשוק האזרחי לאחר שירות הקבע בצה"ל.
חסרי ידע עסקי או פיננסי, מורגלים היטב למערכת הצבאית המשומנת אולם לא למסגרות עבודה אזרחיות ופרטיות, ולעיתים גם מחוסרי הכוונה – יוצאי צבא הקבע מוצאים עצמם לא אחת מתוסכלים.
עד אז, ימשיכו הפורשים משירות צבא הקבע להתמודד עם חוסר המעש וחיפוש מתיש אחר עבודה קבועה בתחום כלשהו.
השוק האזרחי אינו מקבל את יוצאי צבא הקבע בידיים פתוחות. קשיים תפיסתיים והבדלים מערכתיים בין הצבא לשוק האזרחי גורמים לפורשי קבע רבים למצוא את עצמם בין הכסאות.
מחד, מדובר בבעלי תפקידים לשעבר אשר רגילים היו למלא משרות ניהוליות הכוללות מרחב תמרון גדול והתמודדויות עם מצבים סבוכים ומורכבים, מלחיצים ובעלי השלכות חמורות.
מאידך, המעבר מדרגי ניהול בכירים אלו למצב של שכירים, מהווה עבורם מכשלה עצומה בהשתלבות בשוק העבודה שכן פורשי צבא הקבע רגילים הם להכתיב את הכללים.
יכולות אישיות - תפקידים ניהוליים בשוק העבודה האזרחי מצריכים יכולת הנעת עובדים, הנרכשת לא אחת דרך נסיון רב שנים וכישורים אישיים של הובלה, כאשר בצבא אלו מתאפשרים פשוט מעצם הדרגה והסמכות המגיעה עימה.
תופעת תחלופת עובדים גם היא אינה מוכרת ליוצאי קבע, ואילו זו מתרחשת כל הזמן בשוק העבודה האזרחי, כשעובדים נמדדים אך ורק על סמל יכוליהם האישיות.
גמישות - קושי נוסף ובולט בהשתלבותם של יוצאי צבא קבע לשוק האזרחי הינו פער בתפיסת התפקיד. בעולם המודרני והטכנולוגי, מולטיטאסקינג ויכולות תפקוד והבנה רב תחומית הינן בסיס להתנהלות מוצלחת בכל ארגון או חברה.
מפקדים וקצינים לשעבר אשר רוב חייהם היו מוכוונים מטרת על עיקרית, ותפקידם העיקרי במערכת היה חד משמעי, מוצאים עצמם נבוכים כאשר נדרשת מהן יכולת חשיבה גמישה וכאשר הם מתבקשים לביצוע מטלות שונות שאינן נכללות בהגדרת התפקיד הרשמי שלהם.
יצירתיות – פער בולט שלא ניתן להתעלם ממנו בין המערכת הצבאית לבין השוק האזרחי הינו הדרישות מן העובד. לאחר שהורגלו במשך שנים לבצע תפקידים יעודיים מבלי לחרוג מהם, יוצאי הקבע מוצאים עצמם נדרשים לפתור סוגיות שאינן חד משמעיות כמו בצה"ל, אלא מתבססות על יכולות אלתור ומציאת פתרונות יצירתיים מידיים.
שיטות ניהול שונות מהותית – השוק האזרחי מבוסס הכיס הפרטי פועל בהכוונה ליעילות כלכלית מירבית ואילו הניהול בצבא מתבסס על תקציבי ענק ואילו הפעולות הן מוכוונות מטרה צבאית בלבד.
פערי התפיסה יוצרים קושי בהסתגלות לניהול חסכוני ואפקטיבי, מתוקצב ומתוכנן על בסיס תקציב נתון מראש.
יוצאי צבא הקבע נמצאים בקונפליקט. מחד, הם מורגלים ליחס של כבוד והערכה על פועלם ובהתאם לכך גם הדימוי העצמי שלהם בתחום הניהולי גבוה.
מאידך, כישוריהם המקצועיים בשוק האזרחי והיעדר הנסיון התעסוקתי גורמים לכך שמעסיקים חוששים לקבלם לעבודה, ומעסיקים המציעים להם עבודה מציעים להם פעמים רבות תפקיד בדרג נמוך יותר מזה שביצעו בצה"ל.
במקרה הטוב, נוצרים קשיים רבים בתפקוד היומיומי בארגון.
במקרה הרע, יוצאי הקבע מוצאים את עצמם נפלטים מחברות בזו אחר זו, בעוד שהתסכול מצידו הולך וגדל.
טוב יעשו יוצאי צבא הקבע אילו יתאימו את טופס קורות החיים שלהם ככל הניתן לדרישות המעסיקים בתחומים השונים וכמו כן ישמיטו את הניסיון התעסוקתי שאינו רלוונטי לתפקיד.
בכל הקשור לכתיבת קורות החיים, העבר הניהולי בשירות הצבאי וההישגים הצבאיים אינם מהווים יתרון ולעתים אף נתפסים כחסרון בעיני מעסיקים פוטנציאליים.
על יוצא צבא הקבע לקבל שבמעבר לשוק האזרחי יתכן ויצטרך להשתפשף בהתחלה לפחות בתפקיד בדרג נמוך יותר.
יחד עם זאת, רצוי מאד לא להתפשר על תפקיד שאינו מוערך בעיני המתמודד או שמהווה 'בורג קטן במערכת', שכן היכולות הניהוליות מהוות חלק מהותי מהאופן בו תופס יוצא צבא הקבע את עצמו ואת כישוריו והוא עלול להיות מאד מתוסכל אם לא יזכה לבטא את כישוריו אלה.
קבלה לתפקידים יעודיים המצריכים הכשרה ספציפית או הכנה למשרה מקצועית עשויה לחייב השתלמויות מקצועיות ובמקרים רבים אף רצוי לעבור הכשרות אלו גם המשרה אינה דורשת זאת באופן ישיר.
ישנן סדנאות קצרות טווח יותר שניתן לקחת לצורך השתלבות בתפקידים מסוימים, דוגמת דינמיקות קבוצתיות, תרגילים בין אישיים ועוד. קורסים ייעודיים ואפילו לימודים אקדמאיים מהווים דרכים מצוינות לרכוש השכלה רלוונטית לניהול בשוק האזרחי, ובכך לסייע לחיפוש עבודה נושא פירות בשוק העבודה האזרחי לאחר שירות קבע בצה"ל.
כניסה לשוק האזרחי מחייבת את הפורשים להוריד ציפיות. המערכת הצבאית הינה, במידה מסוימת, מנותקת מההווי העסקי ומשוק העבודה האזרחי בכך שאינה פועלת על פי חוקי המשחק הקפיטליסטים, אלא על פי מושגים צבאיים בלבד.
מערכת זו מאפשרת לבעלי התפקידים בה לפתח תפיסה שאינה מבוססת גבולות חיצוניים, הרבה יותר הומוגנית והרמטית, המהווה חממה במובנים רבים. הכניסה לשוק העבודה האזרחי מחייבת מוכנות לפתיחות מחשבתית.
פורשי צבא הקבע מתמודדים עם קשיים לא מעטים. על פי סטטיסטיקות, הפורש מהקבע ימצא את העבודה המתאימה לו לאחר שלושה תפקידים בממוצע.
הקושי המרכזי במציאת עבודה עם הפרישה מצבא הקבע הינו דחייה מטעם מקומות עבודה בשל הגיל המבוגר יחסית בו מגיעים הפורשים לקבלה לעבודה.
מקומות עבודה כמו גם ארגונים וחברות מסרבים לקבל יוצאי צבא קבע באופן מפורש, בשל חוסר הניסיון התעסוקתי והעדר המיומנויות הרלוונטיות לעבודה. בשוק בו האוריינטציה הינה לגילאים צעירים כגון 25-30, אין זה פלא כי בני גילאי ה-40 נחשבים לכוח אדם בעל ביקוש נמוך יותר.
יוצאי צבא קבע רבים מתקשים למצוא עבודה בשל אי הרווחיות של ההצעות הקיימות בשוק האזרחי כיום. עם פנסיה חודשית של 10,000 ₪ ויותר, הפורשים אינם מוצאים עבודה מתגמלת דיה אשר מצדיקה את עצמה, ומעדיפים להמשיך לחפש, בעוד התסכול הולך וגדל.
יתרה מכך, מס הכנסה גובה תשלום הן מההכנסה מעבודה והן מהפנסיה, עניין ההופך את העבודה פעמים רבות ללא משתלמת עבור הפורשים. במקרים בהם מדובר בחברה ממשלתית, אזי עליו לשלם מס נוסף לקופה קטנה, בשיעור של 33 אחוזים על התוספת בשכר.
ישנם לא מעט פתרונות מעשיים עבור יוצאי צבא קבע המעונינים בהשתלבות בשוק העבודה באופן משמעותי, כמו גם המלצות במישור הגישה והתפיסה בעת חיפוש עבודה.
השתלבות בקרב גופים בעלי תרבות ארגונית ואלמנטים סביבתיים דומים לאלו שהיו במקום המוכר בשירות הקבע, יכולים לסייע רבות בהשתלבות בשוק האזרחי. עבור אלו ששרתו בתפקידים ניהוליים בעלי מרחב תמרון גדול, יקל אם יחפשו עבודה בעלת מאפיינים דינאמיים ויצירתיים.
יעוץ תעסוקתי מאפשר ליוצאי צבא הקבע לפתח מודעות לצרכיהם הייחודיים, לתכונותיהם הייחודיות ולמגוון הכישורים שיש להם להציע לארגון פוטנציאלי בשוק העבודה האזרחי, וכמו כן לשינויים אותם כדאי להם לבצע על מנת להשתלב בשוק האזרחי.
גורמי השמה וחברות כוח אדם המיועדות לאוכלוסיה יוצאת צבא הקבע מסייעים בשילוב בעבודה ובארגונים שונים. ביניהם "מינהל פרישה" ו"צוות". כמו כן ניתן להעזר בלוח הדרושים של ביטחונט המיועד לפורשים.
אין ספק שהשינוי הנדרש מיוצאי צבא הקבע הינו בעיקר תפיסתי, כאשר השוק האזרחי הינו בעל הגדרות יחודיות משלו אליהן יש להתרגל. יעוץ מקצועי, אבחון תעסוקתי, סיוע של מראיינים ומשלבים יכולים להוות עזר משמעותי עבור יוצאי צבא הקבע המעונינים להשתלב בתפקידים מספקים בשוק האזרחי.
ליחצו כאן והכנסו לפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים!