{if 0} {/if}
|
על פי חוק גיל פרישה, התשס"ד - 2004, מועד הפרישה הוא הגיל בו זכאי עובד לפרוש מהעבודה ולקבל תגמול קבוע מטעם המוסד לביטוח לאומי לאחר פרישתו, כחלק ממארג זכויות עובדים בישראל.
סעיף 3 לחוק קובע כי גיל הפרישה לגברים עומד על 67 שנה והגיל בו מתגבשת הזכאות של נשים לקבלת גמלה הינו 62, בכפוף לחריגים מסוימים, כאשר לפני חקיקת החוק עמד גיל הפרישה של נשים על שישים שנים.
בנוסף להגדרה זו קובע החוק, כי בהגיע עובד לגיל 67 ניתן לכפות עליו פרישה, ללא כל קשר למינו.
בחוק קיים פרק מיוחד אשר קובע גיל פרישה שונה לנשים, בהתאם למועד הלידה. כך למשל, אישה שתאריך הלידה שלה חל לאחר חודש מאי שנת 1953, תוכל להינות מפירות גמול הפרישה רק לאחר שמלאו לה 64 שנים.
יתר על כן, סעיף 10 לחוק גיל פרישה קובע עדיפות להוראות החוק על פני כל הסכם עבודה שנחתם בין העובד לבין מעסיקו, לרבות הסכמים קיבוציים כלליים החלים על מרבית העובדים בשוק העבודה.
עם זאת, קיים סייג לעיקרון העדיפות האמור ולפיו מעסיק ועובדו רשאים לקבוע ביניהם כי גיל הפרישה של העובד יהיה נמוך מזה הקבוע בחוק, בכפוף לכך שכל עלויות תשלום הגמלה יוטלו על המעסיק.
לחצו לקריאה מורחבת בנושא תשלום קיצבת זיקנה על ידי המוסד לביטוח לאומי
במשרד האוצר החלה להירקם לאחרונה תכנית לפיה יועלה גיל הפרישה של נשים מגיל 62 לגיל 64.
תכנית זו טרם פורסמה באופן רשמי, אולם משמועות שהודלפו לתקשורת עולה כי נשקלת גם האפשרות של השוואת גיל הפרישה בין גברים לנשים.
עוד לפני פרסומן זכו המלצות האוצר להתנגדות גורפת, אשר הושמעה אף על ידי ארגוני נשים.
לדידם של ארגונים אלה כמו גם של שאר המתנגדים, על אף הרצון להשוות את הוראות החוק בין שני המינים כך שיוחלו תנאים זהים על גברים ועל נשים כאחד, הרי שהעלאת גיל הפרישה תחמיר את מצבן הכלכלי של הנשים אשר ממילא ממודרות משוק העבודה בהגיען לגיל הביניים, ועל כן נפקות העלאת גיל הפרישה הינה, למעשה, שנתיים נוספות של אבטלה מאולצת.
המצדדים ביישום התכנית טוענים כי מלבד השגת שוויון בין המינים, יגרום אימוץ ההצעות לעליה משמעותית בתשלומי פנסיה וגמלות שיקבלו הנשים.
לאור ההדים הרבים שעוררה התכנית, החליטה בימים אלה וועדת הממשלה לקידום מעמד הנשים לפנות למשרד האוצר ולדרוש כי יקפיא כל החלטה הנוגעת להעלאת גיל הפרישה על פי התכנית.
לחצו כאן לקריאה מורחבת בנושא: האם גיל פרישה שונה לגברים ונשים מהווה אפליה?
על אף שנראה כי תכנית משרד האוצר להשוואת גיל הפרישה בין המינים לא תצא בינתיים אל הפועל, המצב שמתווה חוק גיל פרישה הינו כזה לפיו ככל הנראה בסוף שנת 2011 יעלה גיל הפרישה של נשים בכל מקרה ל 64, בעקבות סעיף העלאה אוטומטי המצוי בחוק.
עקב כך הוגשה בימים אלה הצעת חוק לתיקון חוק גיל פרישה, אשר מטרתה לדחות את סעיף ההעלאה האוטומטי בסיום השנה הנוכחית.
נכון למועד כתיבת שורות אלה נראה כי הדיון סביב גיל הפרישה של נשים רחוק מסיום ועל הנשים המועסקות, כמו גם אלה המובטלות, לעקוב בדריכות אחר השינויים הצפויים בעניין זה.
לחצו כאן לקריאת מאמרים נוספים בנושא זכויות נשים בעולם העבודה:
זכויות עובדת בהריון
זכויות אמהות חד הוריות בעבודה
לקבלת ייעוץ משפטי בנושא גיל פרישה לנשים, לחצו כאן:
סיוע משפטי - דיני עבודה