{if 0} {/if}
|
כמו בכל מדינה מפותחת וגם בישראל קיימת מערכת מיסוי המוסדרת בחוק ומהווה את הבסיס להכנסות המדינה. מס ההכנסה מוטל על הכנסות מעבודה, מנכסים, מהימורים והגרלות, מזכויות יוצרים ופטנטים, מדיבידנדים, מריביות ומכלל רווחי הון.
מס ההכנסה בישראל מוטל מכוח חוק בלבד, שכן מס הכנסה כמוהו כפגיעה בקניינו של אדם ופגיעה שכזו יכולה להתקיים רק מכוח חוק.
לצורך הבנת מערכת המס יש להכיר מספר מושגים רלוונטיים אשר רק שלושה מתוכם מתקיימים בפועל, במערכת המיסוי המקומית.
בישראל, החוק המסדיר את מס ההכנסה הוא פקודת מס ההכנסה, כאשר המס המוטל הוא כאמור פרוגרסיבי, כלומר המס גדל ככל שגובה ההכנסה גדלה. גובה תשלום המס נעשה באמצעות מדרגות מס המשתנות בהתאם לגובה ההכנסה שלך.
בנוסף בחישוב גובה ההכנסה באות לידי ביטוי נקודות זיכוי ופטורים ככל שישנם כאלה.
על פי סעיף 121 לפקודת מס הכנסה כאשר עסקינן בהכנסה של יחיד מדרגות המס הנן:
כאשר מדובר בהכנסת עבודה או הכנסת עבודה של עובד מעל גיל 60, הרי שמדרגות המס מתחלקות בצורה אחרת, זאת בהסתמך על סעיף 121 מפקודת מס הכנסה כדלקמן:
החלק האחרון הוא הרלוונטי יותר, שכן החלק הראשון מתייחס לבעלי הכנסות גבוהות במיוחד.
דוגמא לחישוב מדרגת מס: נניח והשכר השנתי הוא 100,000 ש"ח ברוטו, הרי שאשלם מס על 37,800 ₪ מתוך הסכום השנתי, שכן מדרגת המס הראשונה מתייחסת לכל שקל מעל שכר של 62,400 ש"ח ולכן אשלם מס שנתי על סך 3780 ₪. חישוב זה הוא כמובן פשטני ואינו כולל התייחסות לפטורים או נקודות זיכוי.
דוגמא נוספת היא במקרה בו השכר השנתי של נישום, הינו 50,000 ₪ או שכר חודשי של כ-4166 ש"ח, הרי שאז על פי מדרגות המס המתוארות גובה מס ההכנסה יהיה אפס, שכן השכר האמור איננו מגיע למדרגת המס הראשונה.
הקלות המס במדינת ישראל מוחלות באופן פרסונאלי, כל זאת מכוח חוק. פקודת מס הכנסה קובעת פטורים רבים ושונים, המוענקים בתנאים מסוימים ולפי מגוון רחב של חוקים.
להלן כמה דוגמאות בהן ניתן לקבל הטבות בתשלומי מס הכנסה:
בנוסף לפטורים ממס המנויים בחוק ישנן גם נקודות זיכוי המוענקות לאזרחי המדינה בתנאים משתנים. כיום, שוויה של נקודת זכות עומד על כ-504 ש"ח. ערכה של נקודת הזיכוי, מתקזז עם גובה המס אותו על נישום לשלם מדי חודש בחודשו.
מי זכאי לנקודות זיכוי במס ההכנסה?
ישנן נקודות זיכוי נוספות המנויות בחוקים השונים כמו לדוגמא לבעלי תארים, בעלי מקצועות ועוד.
דוגמא לחישוב מס מלא: אם נשתמש באותם פרמטרים שהוצגו לעיל, כאשר ממשכורת שנתית של 100,000 ש"ח נשלם כ-3780 ש"ח, הרי שאם מדובר באישה ללא ילדים, היא תהיה זכאית לחצי נקודת זכות בחודש. קרי, 250 ש"ח ובשנה כ-3024 ש"ח.
סך הכל המס השנתי אותו היא תשלם יהיה 756 ש"ח, זאת לאחר קיזוז המס השנתי מגובה הזיכוי המתקבל מחצי נקודת זכות. אם באותן הנסיבות מדובר באלמנה המקבלת קצבת שארים, הרי שההכנסה אותה היא תשלם לאחר הקיזוז לא תשתנה. אך קצבת השארים אותה היא תקבל בנוסף תהיה פטורה ממס הכנסה לצורך חישוב המס השנתי.
עובד העונה על הקריטריונים המנויים בפקודת מס ההכנסה, אשר חלקם תוארו לעיל, יכול ליהנות מפטור ממלא משתלומי מס הכנסה. כמו כן בנסיבות מסוימות עובד עשוי ליהנות מפטור לגבי חלק מהכנסתו, בדיוק כמו במקרה של האלמנה המקבלת קצבת שארים.
על מנת לקבל פטור מתשלום מס הכנסה מטעמים לא רפואיים, יש לפנות לפקיד השומה במחוז המגורים. את הבקשה יש לתמוך במסמכים רלוונטיים התומכים בעילת הפטור. כאשר מדובר בפטור מסיבות רפואיות, הבקשה מוגשת לפקיד השומה אשר מעביר אותה אל המוסד לביטוח הלאומי.
על המבקש לשלם אגרה, לחתום על טופס ויתור סודיות רפואית ולהגיש מסמכים נוספים המצויים במשרדי פקיד השומה. לאחר מכן מעביר פקיד השומה את הבקשה לביטוח הלאומי, המקיים ועדה רפואית כל פרק זמן מסוים.
כאשר אין מדובר בפטורים אלא בנקודות זיכוי, הרי שיש למלא טופס 101 המועבר למעסיק בכל שנת מס. בטופס עצמו מדווחים על זכויות לנקודות זיכוי ואת ההטבה ניתן לראות בתלוש המשכורת החודשי. יש לבדוק היטב את תלוש המשכורת על מנת לשים לב לטעויות אשר מתרחשות לעיתים גם על ידי פקיד השומה.
ככלל, על מנת לממש נקודות זכות יש לצרף מסמכים רלוונטיים. אם למשל מדובר בנקודת זכות הניתנת מכוח סיום תואר אקדמי, אזי יש לצרף לטופס 101 אסמכתא בדבר סיום תואר. לטופס 101 מצרפים תמיד העתק תעודת זהות, על מנת ליהנות מנקודות הזכות הניתנות לכל תושב מתוקף היותו תושב.
בנוגע לפטורים ולנקודות זיכוי, ככל שמדובר בעובדים עצמאים, עליהם חלה חובת הדיווח הישירה לפקיד השומה, הפרוצדורה תהיה זהה לשכירים.
כמו כן, יש לציין כי לעיתים אנשים עובדים בכמה מקומות עבודה ועל כן הם עשויים להיות חייבים במס שווה בגין כל מקום עבודה. על מנת למנוע את הסיטואציה הזו של כפל מס, הרי שעל אדם שעובד ב-2 מקומות עבודה במקביל או יותר לערוך תיאום מס בכל שנה, על מנת שלא יגבה ממנו כפל מס.
במקרה שמדובר בעובד שכיר האחריות לתשלום מס ההכנסה מוטלת על המעסיק, המנכה את המס המקורי אשר אמור להשתלם על ידי העובד ומעבירו לפקיד השומה בכל חודש או שנת מס.
מי שמעסיק עובדים זכאי להתקזז על ידי פקיד השומה בגין הוצאות שונות, כאשר גם הוצאות שכר מוכרות לצורך הוצאות. הוצאות המתקזזות כנגד הכנסה הן גם סוג של פטור המוענק לעצמאיים, כמו למשל הוצאות רכב, שכר ועוד.
התנאים האישיים של עובד שכיר השתנו במהלך שנת המס...
כאשר מתרחשים אירועים המקנים אפשרות לנקודת זיכוי או לחילופין פטור ממס, הרי שיש לפנות לפקיד השומה בבקשה לתיקון או עדכון הפרטים בטופס 101.
במקרים הזכאים בנקודות מס או תיאום מס, כמו למשל כאשר מדובר בעבודה נוספת או הכנסה חדשה נוספת ובמידה ויש דירה מושכרת, אשר חייבת גם היא במס הכנסה, כאשר הבקשות מאושרת או לחלופין כאשר נגבו מיסים ביתר אז יתבצע קיזוז רטרואקטיבי על פי הנסיבות.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בזכויות עובדים!