אני עובדת בבית חולים פרטי קיבלתי טופס "הודעה בדבר תנאי עבודה" ולפיו אני אמורה לעבוד 5 משמרות בשבוע עבודה רגיל כאשר שבת זה יום המנוחה. אני מצטטת: "אולם ידוע לעובד כי יידרש מעת לעת לעבוד גם ביום המנוחה היינו שבת".
-עפ"י החוק אילו ימים נחשבים לשבוע עבודה רגיל?
-כאשר אני עובדת בשבת, עפ"י הציטוט הנ"ל, זו אמורה להיות משמרת שישית או משמרת חמישית רגילה לפי התקן?
שלום רב,
עפ"י חוק עבודה ומנוחה - יום המנוחה השבועי ליהודי הוא יום השבת (בהנחה ששמך אכן נורית ואת יהודיה). ביום זה העסקת יהודי - אסורה.
עם זאת קיים בחוק פטור שמגזרים מסוימים עושים בו שימוש, לרבות בתי-חולים (ראי ס' 12 לחוק).
שבת שלום,
עו"ד מיכה דוד
שלום רב,
במקום עבודתי (חברה ממשלתית) מחייבים את המחלקה בה אני עובד להיות בכוננות לאחר שעות העבודה כולל ימי שישי ושבת ( אנו עובדים 5 ימים) לפי התור כל פעם מישהו אחר למשך שבוע .
ללא תגמול כלל, במקרה של קריאה עלינו להגיע למקום העבודה ורק אז נקבל תגמול עבור שעות העבודה שעבדנו בפועל .
יש לציין שמקום העבודה משתמש בשם תורנות ולא כוננות
האם זה חוקי ? האם ניתן לחייב את המעביד לשלם עבור התורנות / כוננות הזו ?
שלום רב,
באם הכוננות/תורנות הזו מונעת ממך לעשות את שחפצה נפשך ואתה עומד לרשות המעסיק - הרי שעפ"י חוק ניתן לראות בשעות אלה כשעות עבודה ולבקש תגמול כספי בעבורן.
בהצלחה,
עו"ד מיכה דוד
ישנו נוהל כתוב מטעם המעביד שבו נאמר בעצם שאני יכול לעשות כרצוני אבל כאשר אני מקבל קריאה טלפונית עלי לענות לטלפון , אם אין באפשרותי לענות לטלפון באחריותי לחזור למספר שהתקשר בהקדם ובמקרה הצורך עלי להגיע למקום העבודה .
ישנו גם נוהל שבל פה שבו נאמר שאם אני יודע מראש על כך שאני לא אהיה זמין טלפונית או במרחק סביר ממקום העבודה לאחר שעות העבודה באחריותי לדאוג למחליף מהצוות.
האם גם כך ניתן לראות בשעות אלה כשעות עבודה ?
שלום, עבדתי לפני שנה וחצי במשרד עורכי דין במשך חצי שנה, והייתה לי קופת פנסיה אבל לא הפקידו לי אליה כסף.
האם אני יכולה היום אחרי שנה וחצי לפנות אליהם שישלמו לי את הכסף שהם היו צריכים להפריש לי.
לאחרונה הבנתי שעובד שיש לי קופת פנסיה לאחר שלושה חודשי עבודה המעביד חייב להפריש לו רטרו.
שלום רב,
הפיצויים אמורים להיות משולמים בתשלום אחד, בשים לב לעובדה שיתכן וחלק מהם משולמים באופן ישיר ע"י המעסיק וחלק מצויים בקרן הפנסיה.
בהצלחה,
עו"ד מיכה דוד
מטפלת של אימי יצאה לחופשת מולדת , ביום הטיסה הודיעה לנו שלשתחזור היא רוצה לעזוב ( כתוב )
בזמן שהותה בחופש ( 30 יום ) חיפשנו ומצאנו מטפלת חליפית
כעת היא חזרה
פיצויים אתן לה ( לא משנה אם מגיע או לא )
האם החודש נחשב כהודעה מוקדמת ? הרי היא זו שהתפטרה בידיעה שהיא יוצאת לחודש חופש
תודה מראש
יוני
שלום רב,
לעניין שאלתך - אין כל נפקות לעובדה שמדובר בעובדת זרה.
ככל שכתוב במכתב ההתפטרות כי הפיטורים יכנסו לתוקפם עם שובה לישראל - נראה כי אין מדובר בהודעה מוקדמת שניתנה כדין.
ככל שהכוונה היתה שהיא תשוב לישראל ואז יחל מניין ימי ההודעה המוקדמת - הרי שמדובר בהודעה כדין.
בהצלחה והמון בריאות לאמא,
עו"ד מיכה דוד
אני ובעלי עוברים טיפולי פוריות, אני עושה שאיבת ביציות והחזרה שלהן כמעט כל חודשיים, האם ההגנה מפיטורים למשך חמישה חודשים מתחדשת כל פעם מחדש? ומה לגבי בעלי? האם גם הוא מוגן מפיטורים בגין הטיפולים שאני עוברת?
אסור לפטר עובד/ת העובר/ת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית בימי ההיעדרות בגין הטיפולים ובמשך 150 ימים שלאחר תום ההיעדרות, וזאת בתנאי שהעובד/ת מועסק/ת אצל אותו מעסיק לפחות 6 חודשים.
אסור לפטר עובד/ת העובר/ת טיפולי פוריות במשך 150 ימים מתחילת טיפולי הפוריות, גם אם לא נעדר/ה מהעבודה.
זה לא עונה לי על החלק השני של השאלה : אני מבינה שאני מוגנת מפיטורים עקב הטיפולים שאני עוברת,אבל האם גם בעלי מוגן מפיטורים? הוא לא עבר שום טיפול הקשור לתהליך.
שלום רב,
חוק שעות עבודה ומנוחה אוסר על העסקה במסגרת של 7 ימים בשבוע ברצף וללא יום מנוחה שבועי אחד בן 36 שעות לפחות.
לעבודה ביום המנוחה תעריף גבוה מזה שביום עבודה "רגיל".
בהצלחה,
עו"ד מיכה דוד
שלום רב,
בגדול - עליך לנטרל תוספות לשכר הבסיס (נסיעות, הבראה, חופשה, תוספות כאלה ואחרות) ולערוך תחשיב ממוצע של השכר, לכפול במספר חודשי העבודה ולחלק את התוצאה ב-12.
בהצלחה,
עו"ד מיכה דוד
במצב שבו עובד מודיע מראש (כחצי שנה) על חופשה אותה הוא מעוניין לקחת אך אין לו מספיק ימי חופשה, ניתן למנוע ממנו לקחת חלת? מדובר בחופשה בת שבועיים בלבד, ואם זה רלוונטי - הוותק הוא של כמעט שנה.
שלום רב,
היות והחופשה שעובד נוטל אמורה להיות בתאום עם המעסיק - הרי שהוא יכול לסרב לאפשר לך חופשה ארוכה יותר מזו הקבועה בחוק חופשה שנתית.
בהצלחה,
עו"ד מיכה דוד
אני עובד שכיר במפעל באזור הדרום. מרבית השעות שבהן אני עובד הן שעות לילה מתוך בחירה שלי כמובן. בסך הכל 7 מתוך 9 שעות הן בלילה. במפעל שלנו יש תעריף מיוחד לעבודה בלילה.
השאלה היא מה קורה כשאני לוקח יום חופש. האם יחשבו לי את יום החופשה בהתאם לתעריף שעות לילה או לפי שעות עבודה רגילות ביום?
ואז עולה השאלה במקרה שהעלה השואל, מהו שכר רגיל במקרה הזה. במיוחד אם במקום העבודה שלו יש תעריף קבוע ומיוחד לעבודה של משמרת לילה, שאז האם השכר הרגיל הוא בעצם אותו תעריף מיוחד?
לעניות דעתי, שכר רגיל כולל בחובו גם את כל התוספת שמשלם מעסיק לעובד כולל תוספת משמרות לילה, דמי כוננות ומרכיבים נוספים.
השאלה אולי נשמעת פשוטה, אבל התשובה של עו"ד אריק שלו אינה סוף פסוק להבנתי.
שלום עבדתי בחברה במשך שש שנים בתקופה האחרונה חשתי לא בטוב והוצאתי חופשת מחלה דרך רופא לאחר שחזרתי שבועיים לאחר מכן פיטרו אותי האם זה חוקי? כמה זמן לאחר שחזרתי מחופשת המחלה יכולים לפטר אותי ?
אין תקופה מוגדרת בחוק.
אסור למעסיק לפטר עובד בעת שהוא נמצא בחופשת מחלה.
כמו כן אסור למעסיק לפטר עובד עקב יציאתו לחופשת מחלה כי יתכן ומדובר בהפליה.
ניתן לפנות למשרדנו לצורך בירור מעמיק והכוונה בהתאם.
יש לי פנסיה וותיקה מעל 25 שנה. המעסיק החדש - 8 שחודשים - שעד היום לא הפריש לקרן הפנסיה למרות ההפצרות שלי - טוען היום - לראשונה - שאינו מוכן לשלם לקרן הוותיקה כי זה יקר מדי ומציע לי לפתוח קרן פנסיה חדש. אם אעבור - אפסיד. האם זכותי לשמור על הקרן הוותיקה?
שלום , אני עובד כסוכן מכירות בחברה מעל 20 שנה לאחרונה במסגרת העבודה נשבר לי מסך הטלפון בפעם הראשונה .
לפתע בתלוש המשכורת גיליתי שהורידו לי 400 שח על תיקון המסך ? האם מותר וזכותם להוריד לי? מה עוד שלא אמרו וידעו אותי קודם ולמישהו שנשבר לפני לא גבו תשלום תודה על התשובה
שלום,
אני עובדת במקום עבודתי 8 שנים במשרה חלקית פעמיים בשבוע. לאחרונה נמסר לי כי היחידה בה אני עובדת נסגרת, אך מנהל היחידה שלי הצליח לסדר לי עבודה במקום עבודה אחר (שאינו קשור למקום העבודה הנוכחי ובתפקיד שונה). במידה ואקח את העבודה החדשה, האם אהיה זכאית לפיצויים ממקום עבודתי הנוכחי?
יש לי שאלה בבקשה: אני סובל ממחלה כלשהי ולא יכול לעבוד. במהלך 13 השנים האחרונות אני עובד שכיר בחברה כלשהי. כרגע (נכון לאתמול) יש לי אישור של רופא תעסוקתי שקובע שאיני יכול לעבוד כלל למשך 90 הימים הבאים.
אני רוצה להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים בכלל מצבי הבריאותי. סביר מאד שגם אחרי ה-90 ימים האלה לא אוכל להמשיך לעבוד, למרות שהייתי מאד רוצה...
השאלה האם אישור על אי כשירות לעבודה למשך 90 יום מספיק על מנת להתפטר בדין מפוטר או שאני חייב לקבל אישור של רופא תעסוקתי שקובע שאיני יכול לעבוד לצמיתות על מנת שאוכל לקבל פיצויים בהתפטרות?
מצער, אבל לא הבנתי את התשובה שלך. האם אישור רפואי של רופא תעסוקתי כפי שיש בידי (ל-90 יום) מספיק על מנת להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים או שחייבים אישור לצמיתות?
הסע' בחוק אשר קובע כי עובד רשאי להתפטר בדין מפוטר בשל מצב רפואי חייב לענות על מס' תנאים כמו מצב רפואי קבוע שאינו מאפשר המשך עבודה וכן שהמעסיק לא ניסה להתאים תפקיד אחר לעובד וכיוצ''ב
בעקרון יש צורך באישור מרופא תעסוקתי על מצב רפואי קבוע אך לא תמיד די בכך.
לפרטים וייעוץ נוסף - צור קשר טלפוני.
ערב טוב,
החברה בה עבדתי נמצאת תחת חקירה, אתמול התקשרו אלי בשעה 07:00 שוטרים ודרשו להגיע למשרד .כעבור 45 דקות באו לקחת אותי , בקשתי לא להכנס לבנין שלי והמתינו לי קרוב לבית,הביאו אותי למשרד ולקחו הרבה דברים,
היום נחקרתי משך יותר מ-7 שעות, איימו וצעקו עלי שישאירו אותי בכלא, שיאשימו שהייתי שותפה, מסרתי הרבה מידע, החברה סגורה ואין סיכוי לקבל שכר,פיצויים, כלום.
איך אני אוכל לקבל אבטלה או הגשת תביעה לקבלת הכספים בגין הכספים שנתפסו .
אודה על עזרתכם.
תודה,
אילנה
שלום
אישתי עבדה במשך שנה במקום עבודה ופוטרה לפני שבועיים וחצי ועכשיו היא בבית למשך חודש בתשלום. לפני מספר ימים גילינו שהיא בהריון.
איזה אופציות יש לנו אם בכלל?
תודה מראש
ישראל
החוק אוסר על פיטורי אישה בהריון - כאשר הפיטורים הם בגלל ההיריון. אם לא ידעתם זה עלול להיות בעייתי.
אך יש הגנות אחרות בחוק, לפרטים נוספים - צור קשר טלפונית.
היום במהלך העבודה המנהל שלי בא אלי, אמר לי בוא אלי לחדר לקיום שימוע. נכנסתי אליו לחדר והוא אמר לי שזה שימוע לפני פיטורים. המנהל אמר שאני לא מתפקד כמו שמצפים ממני ואני יודע את זה ובחברה החליטו לפטר אותי בגלל שחייבים לקצץ כח אדם והראשונים ללכת הביתה הם עובדים שלא מתפקדים ברמת הציפיות מהם. הוא שאל אותי מה יש לי להגיד ואני הייתי בהלם כי מעולם לא אמרו לי כלום ולא באו אלי בטענות.
אמרתי שאין לי מושג על מה הוא מדב רואני עושה את העבודה שלי על הצד הטוב יותר מאז שהתחלתי לעבוד בחברה בשנת 2008. אחרי כמה דקות המנהל אמר לי שאני יכול ללכת הביתה ואני מפוטר. הוא אמר שאקבל בדואר מכתב פיטורים "ואין לך מה לדאוג...כל הזכויות שלך ישולמו לפי החוק"...
האם זה הגיוני לקיים שימוע באופן כזה וללא הודעה מוקדמת? האם השימוע בכלל חוקי ומותר לפטר עובד באופן כזה?
התפטרתי לאחר 6 שנים בחברה מסויימת. כשעשיתי טופס טיולים יוצא נמסר לי במש"א שלא מגיע לי פיצויים, אלה רק סכום של 8,000 ש"ח פלוס מינוס, שזה בעצם סכום שהמעסיק הפריש לקרנות כאלה ואחרות במהלך השנים. האם אני זכאי לקבל משהו נוסף? תודה רבה!
כעקרון בעת התפטרות מרצון אין העובד זכאי לפיצויי פיטורים, ועל המעסיק לשחרר את הכספים שהופרשו לטובת העובד במהלך עבודתו.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למשרדנו.
שלום.
את מקום העבודה האחרון שלי עזבתי בטונים צורמים וכעת בעלי המקום מסרבים להעביר אלי את השכר של חודש אפריל (היה אמור להתקבל ב- 10 למאי), אלא אם אתייצב ואתנצל.
מה עלי לעשות?
האם אוכל לתבוע פיצויים על הלנה מכוונת, בנוסף לשכר המגיע לי?
אני בן 17 ועובד בפיצרייה, בזמן האחרון אני מרגש ''פריאר'' אני מרגיש שאני לא מקבל מה שמגיע לי, היום החלטתי לכתוב ולקבל עצה מה לעשות מאחר והבוס הכעיס אותי ולקח לי כסף על המגש פיצה שהפלתי בטעות באמצע עבודה.
אז ככה בחודש הראשון היו חסרים לי מהמשכורת 50 שקלים הוא (הייתי אמור לקבל 850 וקיבלתי 800 וגם אתה המשכורת הזאת קיבלתי רק ב - 21 לאותו חודש) וחודש עבודה שני קיבלתי רק 2445 מתוך 2666 שהייתי אמור לקבל ... התשובה שקיבלתי מהבוס היא ''זה יורד מביטוח לאומי ועוד כמה דברים אני אביא לך את התלוש ואתה תראה'' אחרי שבוע הוא מביא לי תלוש ואני לא רואה שירד לי ממשו ומבקש מאח של הבוס (שאני עובד איתו) לבדוק בשבילי מול הרואה חשבונות שלהם, והוא אמר לי שזה השעות שעבדתי וזה מה שקיבלתי וזה לא היה תואם את הרשימה שלי אבל בגלל שתיקנו לי את המכשיר הסוללרי החליטו לאפס לי את הזכרון ולכן לא יכלתי להראות את זה לו... ועכשיו אמורה להכנס המשכורת השלישית ואני פוחד שאני עובד לחינם אני אמור לקבל 3250 שקלים שקרעתי בשביליהם ובקושי היה לי זמן ללימודים אני מפחד שהוא לא ישלם כמו שצריך וגם לא בזמן...
ויש לי עוד הרבה דברים להגיד עליו ואני לא יודע מה לעשות אני צריך את עזרתכם
חברת הביטוח דחתה את התביעה שלי בטענה כי מדובר בפוליסת ביטוח הצהרתית של המעסיק... אני עובד שעבר תאונת עבודה אצל המעביד שהוא קבלן בניין. חברת הביטוח טוענת שעל המעביד היהלהצהיר על מקומות העבודה בכל מקום מחדש מאחר ואני עובד כשיפוצניק בכל יום באתר בניה אחר במקום אחר... האם זה הגיוני? האם זאת סיבה לדחות תביעה על תאונת עבודה? מה אתם מציעים לי לעשות?
בשבוע בו חל חג יהודי כלשהו,וביום שישי של אותו שבוע אני עובד,האם השעות של יום שישי נחשבות כשעות נוספות? ככלל, כל יום ,מראשון עד חמישי,אני עובד מינימום של 9 שעות.
חסרים פרטים מאחר ושעות נוספות נבחנות גם ברמה יומית, שבועית וחודשית וללא קשר לימי חג למעט ההבדל בגובה התוספת של השעות הנוספות.
בהצלחה, לפרטים נוספים - צור קשר טלפונית.
אני עובד בדרג זוטר יחסית, ולאחרונה מונה לי מנהל חדש.
מכיוון שהיה גל עזיבות, יצא שיש לי די הרבה פגישות עבודה עם המנהל החדש.
הבעיה היא ששמתי לב שיש לו הרבה התבטאויות עם מילים כגון "קיפוח" או "רגשי נחיתות" והן תמיד מכוונות כלפי (אני מזרחי, בצבע של מזרחי ואפילו קוראים לי בשם המשפחה המזרחי שלי...).
באחת השיחות אמרתי לו "אני יודע למה אתה אומר את המילה "קיפוח", ואני מבקש ממך להפסיק לכוון כלפיי הערות כאלו ולהשאר ענייני", הוא מבחינתו צחק עליי שאני לא מבין משמעות של מילים שאני משתמש בהן, וההערה שלי לא קיבלה התייחסות רצינית.
היום היתה לי שיחה נוספת איתו, ושוב הייתי צריך לשמוע מילים שאני מעדיף לא לשמוע.
אני מאוד מעוניין לשמור על מקום העבודה שלי, אני חושב שאני עובד טוב, ושיש לי אפשרויות קידום בארגון בו אני עובד. עם זאת, אני מרגיש מושפל בכל שיחה.
מה אני יכול לעשות בעניין, בהתחשב ששיחה איתו לא הוכיחה את עצמה ?
היות ואפליה אסורה על פי חוק, ראשית מומלץ להקליט את השיחות. שנית, להוציא מכתב התראה לחברה המעסיקה ובו דרישה לחדול ממעשים אלו.
לפרטים נוספים - צור קשר טלפונית.
אני עובד שכיר במשך 30 שנה במפעל תעשייתי באזור הדרום. בהתחלה הייתה לי קרן פנסיה בקרן מבטחים הוותיקה ובשנת 2003 המעסיק החליט על דעת עצמו להעביר אותב לקרן מבטחים החדשה. כמובן שזה המצב של עובדים נוספים במפעל ולא רק שלי.
רציתי לשאול: האם היה מותר למעסיק לעשות זאת, שכן לפי מיטב הבנתי זה גרם לפגיעה בזכויות הפנסיוניות הנצברות שלי?
אשמח להתייחסות של עורך דין המתמצא בדיני עבודה לנושא!
הוא לא יכול היה להעביר אותך לקרן חדשה על דעת עצמו.
סביר להניח שהוא פתח לך קרן חדשה במקום להמשיך להפקיד תגמולים בישנה.
זכויותיך בקרן הותיקה עלולות להיפגע עקב כך.
עובדים במקום העבודה שלי מעוניינים להתאגד בהסתדרות. לטענתם, החוק אומר כי מספיק ששליש מהעובדים יחליטו להתאגד וזה בעצם מחייב את כולם. נשמע לי חוק מוזר מאד. האם חוקי הדמוקרטיה לא קובעים כי צריך רוב לקבל החלטות?
תודה מראש על התשובה
באם יוקם ארגון יציג במקום העבודה תהיי חייבת להעביר מס ארגון בגובה 0.8% מהשכר (דמי חבר הם 0.95%) והדבר אינו נתון לבחירתך, זאת מאחר ואת עשויה ליהנות מהישגי ארגון העובדים מול המעסיק.
אני מנהל עסק למכירת משקאות באירועים ובכל מיני אתרים מרכזיים בערים. בתקופת הקיץ המתקרב אני רוצה להעסיק בני נוער שיוצאים לחופש הגדול. רציתי לדעת מבחינת החוק מה עלי לעשות על מנת להעסיק בני נוער בצורה חוקית? אילו אישורים עלי לקבל ומי הגוף האחראי על מתן אישורים להעסקת נערים ?
אני סובל ממספר מחלות בעוצמה נמוכה, שלא פגעה בכושר עבודה. מטופל בתרופות שונות.
לפני שבועיים, קיבלתי אירוע מוחי (ראשון) ואושפזתי ל-3 ימים.
אני עדיין בחופשת מחלה ועדיין לא קיבלתי את כל תוצאות הבדיקות, ועדיין לא הגיעו כל מועדי התורים לבדיקות - התור לרופא נוירולוג נקבע ליום חמישי השבוע.
אני בן 61, הוותק בעבודה 33.5 שנים, קבוע במקום עבודה גדול ומסודר (בנק גדול). חופשת המחלה מסתיימת מחר.
האירוע המוחי קרה במקום העבודה ובזמן העבודה.
שאלתי:
אם אחזור לעבודה אני עלול להפסיד מזכויותי?
אם חלילה מצבי יורע, או שאחליט לפרוש בגין מצבי הנוכחי, האם העובדה שחזרתי לעבודה עלולה לפגוע בזכויותי? או לפגוע בטענה שהאירוע הרפואי קרה בעבודה?