פורטל זכויות העובדים צ'אט לייעוץ משפטי בווטסאפ
1 מכל 3 עובדים שוקל לצאת לעצמאות אבל רק אחד מתוך 20 עושה צעדים בכיוון. מעניין אותך למה?
עצמאי או שכיר: הכלים שיתנו לך את האפשרות לקבל החלטה מושכלת!
×
x

ייעוץ אישי בצ'אט בוט המתקדם שלנו
כלים לחיפוש עבודה

לצאת לדרך עצמאית - נקודות למחשבה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (5) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 5 reviews
Hebrew

סבתא היתה הראשונה שהבינה את הפוטנציאל. באחד מימי הקיץ החמים החלטתי לחסום את הכניסה לשירותים בביתי עם שני כיסאות ומקל של מטאטא. ברצינות תהומית של ילדה בת 9, חילקתי אישורי מעבר תמורת שקל אחד בלבד.

כשההתלהבות מהיוזמה שכחה ועקשנותי כבר הפכה למטרד, התחילו בני הבית פונים לחדר השירותים בקומה העליונה. מהר מאוד גייסתי את אחי הצעיר לאייש את העמדה הנוספת ומקץ כמה שעות, שלשלתי לכיסי לא פחות מ-23 שקלים חדשים.

חוץ מאבא שנתן גם טיפ על שירותי שמירה, סבתא פעלה במרץ למילוי תדיר של קנקן הלימונדה בסלון.

שנים אחרי, בעודי יושבת במשרד הממוזג, מבוטחת בביטוח מנהלים מטעם החברה וגוללת את רשימת המשימות השבועית ששלח לי המעסיק, אני תוהה לאן נעלמה אותה ילדה נחושה וקצת חצופה, שהעזה לחלום על עסק משלה.

גם אני, כמו רבים אחרים, מעדיפה את הנינוחות שבשגרה, את הביטחון שבשררה ובעיקר את השקט, בלי הסערה. המחשבה על יציאה לדרך עצמאית חלפה לא פעם בראשי, בעיקר ברגעים בהם הרגשתי שאני רוצה ויכולה יותר.

מי שחווה זאת יודע. העקצוץ הזה בגוף שמלווה בדחף לשינוי, מעין תחושה פנימית חזקה שיש לך משהו שאין לאחרים. ומסתבר שהרבה יודעים. עובדה, 1 מכל שלושה שכירים חושב להיות עצמאי אבל רק 1 מתוך 20 מממש את החלום.

למה כל כך קשה לנו לעשות את הצעד? מה עוצר בעדנו?

שוחחנו עם אריאל ברנע, יועץ עסקי עם למעלה מ-20 שנות ניסיון, כדי לנסות ולקבל מענה לאותן שאלות שמעסיקות כל כך הרבה עובדים שכירים במשק הישראלי.

איך אני יודע שאני בכלל מתאים להיות עצמאי? מהם סיכויי ההצלחה? מה צריך לעשות בשביל לעבור משכירות לעצמאות ואיך עושים זאת נכון? 

לזהות את הרגע ולהתחיל שינוי

שאלה: איך נדע שבאמת הגיע הרגע הנכון להפסיק להיות שכירים?

תשובה: אין נקודת זמן מסוימת או הארה פתאומית. הרגע הנכון הוא הרגע בו זיהית שהמוטיבציה שלך נמוכה. אתה עובר תפקיד, מחליף מקומות עבודה ועדיין, פשוט אין חשק לקום לעבוד. זו תחושת מועקה שמלווה אותך כל היום, תאמיני לי, אי אפשר להתעלם ממנה.

שאלה: מה גורם למוטיבציה הנמוכה?

תשובה: הרבה צעירים בשוק העבודה מרגישים שהם לא מרוויחים מספיק ורוצים להרוויח יותר, הם מבינים שבמשכורות של היום הם לא יגיעו לדירה או להישגים כלכליים כמו שהיו רוצים ויכולים.

חלקם חושבים שהם יותר טובים מהמנהל שלהם ולא מצליחים להשלים עם מעמדם. יש מין רגע כזה של התפקחות כשהם קולטים שהם מבזבזים את רוב זמנם ומרצם לטובת הגדלת רווחים של אדם אחר, במקום להשתמש ביכולות שלהם לטובת עצמם.

שאלה: זה קורה גם בקבוצת אוכלוסייה מבוגרת יותר?

תשובה: בוודאי, אבל הסיבה העיקרית בשלב הזה היא תחושה של מיצוי אישי. זה משתקף בעיקר בגיל מסוים, לאחר 15, 20 שנות עבודה כאשר יש מיצוי מהתפקיד עצמו ורצון להגשים שאיפות שהיו לך כשהיית בתחילת דרכך.

שאלה: 90 אחוז מהעובדים במשק הם שכירים ורק 10 אחוז עובדים כעצמאיים, אם כל כך הרבה אנשים חושבים על האופציה הזו לפחות פעם אחת בחייהם, איך קיים פער כל כך גדול בין אלו שרוצים לאלו שבאמת עושים?

תשובה: לפער הזה קוראים פחד. אנשים שליוויתי לאורך השנים מתארים חששות מאוד דומים. יש כאלה שמפחדים מהתגובות של הסביבה, אחרים מפחדים שבני המשפחה לא יתמכו או מה יקרה אם הרעיון יכשל.

יש הרבה שמרגישים שאין להם מספיק ידע בנושא, או מספיק קשרים או מספיק כסף. בגדול, רוב האנשים ניזונים ממיתוסים שגויים. כן, יש סיכון שצריך לקחת, אבל כשעושים את זה באופן מסודר ואחראי, יש גם סיכוי גדול להצלחה.

דברים שכדאי לקחת בחשבון

שאלה: במידה ומחליטים להתגבר על הפחד, מה הדבר הכי חשוב שצריך לדעת על הדרך החדשה כעצמאיים?

תשובה: זה יותר מתאים לאנשים שמחפשים את הריגוש, שמונוטוניות לא מתאימה להם. אנשים שיש להם את רכיב היזמות, את דחף היצירה. זה כמו לונה פארק, להיות שכיר זו סחרחרה נחמדה, לא עולה גבוה מדי, לא יורדת נמוך מדי. להיות עצמאי זה כמו רכבת הרים, פורצים את קו האופק, אבל גם התהומות עלולים להיות עמוקים.

שאלה: אז למה בכל זאת לקחת את הסיכון?

תשובה: בארבע מילים מימוש עצמי, זמן, כסף. העבודה כשכיר היא עבודה עם הרבה מאוד שעות שלא תמיד מתגמלת, כעצמאי אתה יכול להרוויח את אותם סכומים ויותר בהרבה פחות שעות. זו תחושה חזקה מאוד של עצמאות, אני אחראי לגורלי, אף אחד לא ינהל אותי.

אתה קובע לעצמך את תחום העיסוק וצורת ההעסקה. אין תקרת זכוכית של רווחים או משכורת שלא ניתן לשבור ובעיקר, אתה עושה את מה שאתה באמת אוהב.

למעשה, שני הדברים הכי חשובים להבנה הם שמצד אחד זה אורח חיים שהוא לא תמיד פשוט ונוח, אבל מנגד, הרווח הכלכלי והאישי הם עצומים ולרוב חזקים יותר מהכל.

הצעדים הראשונים

שאלה: מה הדבר הראשון שצריך לעשות אחרי קבלת ההחלטה?

תשובה: קודם כל, לשנות את התפיסה, הכל מתחיל בראש. לעבור מחשיבה חודשית לחשיבה שנתית, מהאצלת סמכויות ללקיחת בעלות. אתה משלם מיסים בעצמך, דואג להפרשת הפנסיה שלך, אין ימי חופשה ומחלה, אתה יכול ללכת לים במקום לעבודה אבל לא תרוויח כסף בזמן הזה. התובנה הכי משמעותית, היא שאתה אחראי לגורלך.

בשונה משכיר, יכולת ההשתכרות שלך תלויה רק בך, אבל זו גם הסיבה שהפוטנציאל הרווחי גדול יותר.

שאלה: ומבחינה פרקטית?

תשובה: אתה צריך רעיון טוב, הון התחלתי או אפשרות לגיוס הון התחלתי ואיש מקצוע מעולה לידך שיוכל להפוך את שניהם יחד למודל עסקי מוצלח. 50,000 עסקים חדשים נפתחים בישראל כל שנה. זה נתון מדהים נכון? את יודעת כמה מהם שורדים עד לשנתם החמישית? פחות מ-70%.

כמו שלא הולכים לבית משפט בלי עורך דין, ככה לא פותחים עסק בלי יועץ עסקי. אתה לא מבין את החוקים והכללים של המשחק החדש אליו נכנסת.

שאלה: אז לסיום, טיפים למי שהחליט שהוא יוצא לדרך חדשה?

תשובה: דבר ראשון, תהיה שלם עם ההחלטה לעבור עולם. אחר כך, תקיף את עצמך אנשי מקצוע איכותיים כמו יועץ עסקי, עורך דין ויועץ מס. והכי חשוב להבין שזה מסע ולמרות הקלישאה, לנסות ליהנות מהדרך.

זה באמת אפשרי

צריך לזכור שהיום שוק העבודה שונה ומפותח יותר מבעבר. אמנם הבחירה בין שכירות לעצמאות היא משמעותית ויש לשקול אותה בכובד ראש, אך המעברים בין שתי צורות התעסוקה פשוטים וקלים יותר.

הבחירה האמתית היא אם כן, באיזה אופן נבצע את המעבר. כשנצא לדרך החדשה, עלינו להבין לעומק מה היא דורשת מאתנו בפן האישי והמקצועי ובעיקר מי הם אותם האנשים שיצעדו אתנו לאורכה.

ובאשר אליי, כבר קניתי שני כרטיסים ללונה פארק, אחד לי ואחד לסבתא, אני מקווה שגם היא אוהבת רכבות הרים.

אם הגעת עד לכאן, כדאי לך להמשיך ולקרוא: נקודות למחשבה לפני שמקבלים החלטה לעבוד מהבית


חשבת פעם לצאת לדרך עצמאית ולפתוח עסק? כן בהחלט, אבל זה נשאר בגדר חלום ושאיפה. ממש לא. טוב ובטוח לי במקום שאני נמצא/ת. כן ואני אעשה את המעבר לעצמאות בקרוב.
עדכון אחרון: 06/07/2017 15:53   
תגיות בעמוד:   דרושים    טיפים לעובדים   
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!