שכר עבור עבודה צריך לשלם בזמן. עובדים מתכננים את הוצאותיהם לפי המועד הקבוע של תשלום השכר. מי שמקבל שכר חודשי, על המעביד לשלם את המשכורת עד ליום התשיעי בחודש שלאחר ביצוע העבודה וזהו היום הקובע כלשון חוק הגנת השכר.
במידה ועובד זכאי להחזר הוצאות כפי שהוסכם בחוזה העבודה, דוח ההוצאות יוגש עד 5 ימים מסיום חודש העבודה.
אם היום הקובע לתשלום (היום התשיעי) נופל ביום המנוחה שלא עובדים בו, על המעסיק לדאוג לתשלום השכר החודשי לפני מועד זה.
עובד שסגר עם מעסיקו על תקופה ארוכה יותר מחודש עבודה, החלק היחסי של כל חודש ישולם כמו שמשלמים משכורת של חודש שלם, קרי ביום התשיעי לחודש הבא אחריו. שכר שמשולם על בסיס יומי, שעתי, שבועי ו/או לפי תוצרת ישולם בסוף מחצית החודש בה הועסק העובד.
עבודה שנמשכה יותר מ-14 ימים ולא שולמו במהלכה מקדמות, השכר לעובד ישולם בסוף מחצית החודש בו עבד. אם שולמו מקדמות שכר, המשכורת תשולם בגמר הביצוע.
עובד בשכר חודשי / שעתי / יומי והיה אמור לעבוד כל החודש ופוטר על ידי מעבידו או שהתפטר בדין מפוטר לאחר 10 ימי עבודה באותו חודש, יקבל את שכרו בסוף החודש.
שכר שמשולם לפי דיווח מיוחד שהעובד מגיש למעבידו ישולם לא יותר מאוחר מהיום ה-6 בסוף חודש העבודה בתנאי שהדוח הוגש לא יאוחר מ-5 ימים לפני סוף החודש. במידה ולא הוגש בזמן הנ"ל השכר ישולם בחודש שלאחר מכן.
במידה והוסכם במסגרת הסכם קיבוצי ו/או אישי לשלם תוספת שכר לעובדים, ולא נקבע בהסכמים מועד לביצוע התשלום, הפרשי השכר ישולמו במועד הבא והקרוב ביותר לתשלום השכר הרגיל. במסגרת הסכמים קיבוציים ניתן לדחות את תשלום תוספת השכר למספר חודשים אך לא יותר מ-6 חודשים.
לא קיבלת שכר בזמן? יש מחיר להלנת שכר
איחור ודחייה של התשלום תחשב להלנת שכר שגוררת פיצוי. חוק הגנת השכר קבע את המועדים לתשלום השכר לעובדים. המעבידים לא יכולים לתמרן ולהתחכם למועדי התשלום המחייבים. בפועל הם יכולים אך הם פותחים פתח להגשת תביעות כנגדם על הלנת שכר.
מירב תיתן הועסקה בעבודת טלמרקטינג על ידי חברת "שלידר (2007) בע"מ" מיום 03/09/09. מחודש ינואר 2010 משרדי החברה הועתקו למקום אחר בתל אביב.
החברה טענה כי העובדת לא עבדה כלל בחברה בחודש פברואר ו-5 ימים בחודש מרץ 2010 ועל רקע טענה זו סרבו לשלם את שכרה.
העובדת לא ויתרה והגישה תביעה לפני בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (דמש (ת"א) 5423-06-10).
במהלך בירור התביעה מסרה העובדת כי ביום שעמדה לקבל את שכרה עבור חודש פברואר הודיעו לה על פיטוריה.
החברה הנתבעת טענה מנגד שלא מגיעה לה שכר כי לא עבדה. להוכחת טענתם העידו כי אין ברשותם תלושי משכורת ודוחות נוכחות.
התובעת הציגה כרטיס עובד ששימש אותה להחתמה שעון הנוכחות ובנוסף הציגה רישום שערכה במהלך כל תקופת העבודה שבמחלוקת, שכלל מועדי הגעה ויציאה. המסמכים שלה התקבלו.
עדותה הרשימה את בית הדין לעבודה באמינותה ועקביותה לעומת סתירות בלתי מוסברות בעדות נציגי הנתבעת.
אשר על כן נקבע בפסק הדין כי, העובדה שפוטרה בתחילת מרץ, בטרם הגיע המועד לתשלום שכר פברואר, סייעה למנהלי הנתבעת להעלים את העובדה שהתובעת עבדה בחודש פברואר וראשית מרץ ואפשרה להם לא להוציא תלושי שכר עבור חודשים אלה.
התובעת זכאית לפי פסיקת בית הדין לשכר עבודה בסך 3,640 ₪ וכן החזרי נסיעות בסך 226 ₪. כן הוכיחה שעבדה חמישה ימים בחודש מרץ, עד לפיטוריה ולפיכך זכאית לשכר עבודה בסך 923 ₪ והוצאות נסיעה בסך 58 ₪.
התובעת זכאית לתשלום עבור חמישה ימי חופשה, כנטען בכתב התביעה, בסך 910 ₪. כן זכאית לדמי הודעה מוקדמת בסך 1,183 ₪.
המקרה הזה מוכיח שאם העובד מקפיד לרשום את השעות, להוכיח במסמכים שהוא אכן עבד ואילו מעבידו מנסה להתחמק בדרכי עורמה מתשלום שכר, העובד יקבל את הסעד הנדרש מבית הדין לעבודה ויחייב את המעסיק לשלם את המגיע.
במקרה נוסף שהצריך התערבות של בית הדין לעבודה בחיפה (תע"א 665-07), השאם אבו דהאש הועסק על ידי רפאל ראובן בעל עסק שנקרא, "מרכז הדוודים" מיום 04/03/02.
לטענת העובד הוא פוטר ביום 11/8/06 לאחר שדרש ממעבידו לשלם לו את שכרו לחודש יולי אותה שנה.
המעביד לא שילם והעובד תבע בנוסף, פיצוי פיטורין, תשלום עבור הודעה מוקדמת ופדיון ימי חופשה. המעסיק דחה את טענות העובד וטען להגנת שכל זכויותיו שולמו.
בית הדין העדיף את גרסת העובד שהיתה עקבית, נקייה מסתירות ונתמכת במסמכים, כך שדחתה על הסף את טענת הנתבע שהעובד הפסיק לעבוד כבר בחודש ספטמבר 2005.
בפני בית הדין הוצגו תלושי שכר של העובד ונדחתה טענת הנתבע לזיופם על ידי התובע. בית הדין קיבל את עמדת התובע וקבע בין השאר כי התובע פוטר לנוכח אי תשלום שכר 7/06.
משביקש את תשלום השכר המגיע לו ביום 11/8/06 פוטר מהעבודה ע"י הנתבע.
הנתבע לא הציג כל גרסה באשר לאירועי יום 11/8/06 משטען, שהתובע כלל לא עבד במועד זה. לא הוכח בפני בית הדין מועד תשלום שכר 7/07 ואופן תשלומו.
באפשרות הנתבע היה לסתור גרסת התובע ע"י הוכחת תשלום שכר 7/06 במועד אולם, הנתבע בחר לכפור בגרסת התובע כי בכלל עבד במועד זה. לנוכח קביעות אלו מצא בית הדין כי התובע זכאי לתשלום תמורת הודעה מוקדמת, ופיצויי פיטורים.
מועד תשלום השכר שלך עבר? לא קיבלת את המשכורת החודשית?
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה בתחום!