הכירו את ההלכה החשובה שקובעת ומסבירה באילו מקרים ניתן להתפטר ממקום העבודה, בדין מפוטר או מפוטרת, ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לעובד/ת שפוטר/ה ביוזמת המעסיק.
נניח שעובדת כלשהי הוטרדה מינית על ידי המעסיק שלה באופן חוזר ונשנה, במשך תקופה ארוכה, ולמרות שהיא הבהירה לו שהדבר אינו מקובל עליה.
לבסוף, קצה נפשה של העובדת בהטרדותיה, והיא הרגישה שהיא פשוט איננה מסוגלת עוד להמשיך לעבוד אצל אותו מעסיק.
יחד עם זאת, היא מתלבטת האם להתפטר ממקום עבודתה. למעשה, היא היתה מעדיפה שהמעסיק שלה יפטר אותה מיוזמתו, דבר שיעניק לה את כל הזכויות שמגיעות לה כמפוטרת, לרבות פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.
הסקירה החשובה שלפניך תסביר בדיוק מה כדאי לאותה עובדת לעשות לאחר שעברה הטרדה מינית.
נסיבה שבגינה לא ניתן לדרוש מהעובד/ת להמשיך בעבודה
לפי הפסיקה בארץ, הטרדה מינית בעבודה מהווה נסיבה שבגינה לא ניתן לדרוש מהעובד שימשיך בעבודתו, ועל כן העובדת תוכל בנסיבות אלו להתפטר מיוזמתה ועם זאת להיחשב כמפוטרת, בהתאם להוראות סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים תשכ"ג-1963, שקובע כך:
"התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים".
כלומר, עובד שהוטרד מינית במקום עבודתו זכאי לא רק לתבוע פיצויים בגין הטרדה מינית, אלא גם להתפטר בדין מפוטר, ולקבל את כל הזכויות שמגיעות למי שפוטר, לרבות פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.
התנאי לכך הנו שהוא עמד בתנאים שנקבעו בפסיקה לעניין סעיף 11(א), בדבר חובת מתן ההתראה למעסיק על הכוונה להתפטר והוכחת קיומו של קשר סיבתי בין ההתפטרות להרעת התנאים או בנסיבות שבגינן לא ניתן לצפות ממנו להמשיך בעבודתו:
כך נקבע בתיק בג"צ 9239/17 DIAMAANO MARIA LUISA נ' בית הדין הארצי לעבודה, כפי שכתבנו והסברנו באריכות.
מתי וכיצד ניתן להתפטר בדין מפוטר עקב הטרדה מינית?
בג"צ DIAMAANO עסק בעובדת ממוצא פיליפיני שהועסקה בביתם של שני בני זוג לצורך מתן טיפול סיעודי לאשה, דבר שלא מנע מבעלה של אותה אשה להטריד מינית את העובדת באופן חוזר ונשנה, עד שלבסוף נמאס לעובדת והיא החליטה להתפטר ממקום עבודתה.
העובדת לא הסתפקה בהתפטרותה, והחליטה גם לעמוד על זכויותיה ולצורך כך, שכרה את שירותיו של עורך דין מומחה בדיני עבודה.
בשנת 2013 היא הגישה תביעה בפני בית הדין האזורי לעבודה כנגד שני בני הזוג, במסגרתה טענה שהיא הוטרדה מינית על ידי הבעל ועל כן מגיעים לה פיצויים בגין הטרדה מינית.
עוד טענה העובדת כי עקב הטרדתה המינית היא היתה זכאית להתפטר בדין מפוטרת, ועל כן היא זכאית גם לקבל פיצויי פיטורים, תמורת הודעה מוקדמת, ותשלומי שכר נוספים.
בני הזוג דחו את כל טענות העובדת, וטענו שלא רק שהבעל לא הטריד מינית את העובדת, אלא היא זו שהטרידה אותו מינית!
בית הדין האזורי בחר להאמין לעובדת וקיבל את טענותיה. בהתאם לכך חוייבו בני הזוג לשלם עובדת פיצויי פיטורים, תמורת הודעה מוקדמת, ותשלומי שכר נוספים, בנוסף לתשלום פיצויים בגין הטרדה מינית.
בני הזוג הגישו ערעור על פסק הדין של בית הדין האזורי בפני בית הדין הארצי לעבודה, בשנת 2016.
בית הדין הארצי לעבודה קיבל את הערעור, אולם באופן חלקי בלבד, וקבע שהעובדת איננה זכאית לתשלום פיצויי פיטורים ותמורת הודעה מוקדמת.
כעת ערערה העובדת על פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה, וזאת בפני בג"צ.
בשנת 2019 קיבל בג"צ קיבל את ערעורה של העובדת, וקבע שהטרדה מינית יכולה להוות נסיבה שבגינה לא ניתן לדרוש מהעובד שימשיך בעבודתו לפי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים.
עוד קבע בג"צ כי העובד זכאי להתפטר בדין מפוטר במקרה של הטרדה מינית, אם כי בכפוף לתנאים שנקבעו בפסיקה בעניין סעיף 11(א), לפיהם:
"חובה על העובד... להעמיד את המעסיק על כוונתו, כך שתהא לו הזדמנות להפסיק ולתקן את ההרעה... [אך] כאשר ברור על פניו שאין בידי המעסיק לשנות ולתקן את ההרעה, אין לדרוש מהעובד שיתרה במעסיק, וכן קשר ישיר בין ההתפטרות להרעה".
ולבסוף קבע בג"צ ששני התנאים הללו התקיימו במקרה של העובדת הפיליפינית, ועל כן היא זכאית לקבלת פיצויי פיטורים ותמורת הודעה מוקדמת.
הלכה משפטית: הדרך להתפטרות בדין מפוטר בשל הטרדה מינית
עובד שהוטרד מינית זכאי להתפטר בדין מפוטר לפי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, בתנאי שהוא נתן למעסיק שלו קודם לכן התראה מוקדמת על כוונתו להתפטר עקב הטרדתו המינית, וזאת כדי לתת למעסיק הזדמנות לתקן מצב זה.
יחד עם זאת, כאשר ברור שהמעסיק לא מתכוון לעשות דבר בעניין ההטרדה המינית, אזי העובד יהיה פטור מחובת מתן התראה זו.
בנוסף, על העובד גם להוכיח שהוא אכן התפטר בגלל הטרדתו המינית ולא בגלל סיבה אחרת. ההלכה המשפטית קובעת כי ככל ששני התנאים הללו יתקיימו, העובד שהוטרד מינית יוכר כמי שהתפטר בדין מפוטר.
עוד בנושא: מה עושים במקרה של הטרדה מינית בעבודה?