בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מוכשרים בוחרים לעזוב את הארץ לתקופה ארוכה, לצורך קידום תעסוקתי ובאמצעות השתלבות בעבודה בחברה זרה, באחת ממדינות העולם. רילוקיישן או relocation באנגלית משמעותו העתקת מקום המגורים לארץ אחרת לצורך מטרות מחייה, עבודה ומגורים.
רילוקיישן אינו דומה למחייה בשתי ארצות לסירוגין, כפי שנוהגים ישראלים רבים לעשות, אלא מצב של העתקה קבועה למדינה אחרת לתקופה כוללת של כמה שנים לפחות ועד לתקופה בלתי מוגבלת. מרבית מקרי הרילוקיישן הינם של צעירים המעוניינים לשדרג ולשפר את איכות חייהם באמצעות קבלה לתפקיד נחשק בחו"ל.
רילוקיישן הנובע מטעמים של פיתוח הקריירה נפוץ בעיקר בתחומי ההייטק והתעשייה הטכנית, אולם לא פחות מכך בענפים רבים אחרים.
הסיבה לכך היא שבסיסי האם של החברות הטכנולוגיות הגדולות מצויים בעיקר בחו"ל. רילוקיישן מטעמי עבודה הינו הזדמנות מעולה להתקדמות בסולם התפקידים, תוספת משמעותית לשכר ולשיפור משמעותי ברמת החיים.
רילוקיישן מהווה מענה לרצון בקידום מקצועי וכן אפשרות לרכישת ניסיון מקצועי בשווקים גלובאליים ובכל מקרה, חשיפה לתרבות חדשה ואורח חיים אחר.
מי חושב על רילוקיישן ומאילו סיבות?
רילוקיישן הינו חלום עבור רבים המעוניינים להתפתח מבחינה מקצועית ולמצוא עבודה במדינה אחרת בעולם.
בניגוד לישראל, המאופיינת בשוק קטן יחסית, שווקים גלובליים מעניקים מגוון רחב של אפשרויות התפתחות לתפקידים בכירים ברחבי העולם ובמרכזי החברות הגדולות ביותר.
צעירים בעלי פוטנציאל התפתחות מקצועי בחו"ל, רואים בכך הזדמנות כלכלית ומקצועית מצוינת, כמו גם קרש קפיצה לפיתוח אישי, מקצועי וכלכלי.
עובדי חברות הייטק כמו גם בעלי תפקידים בתעשייה הטכנית מקבלים הצעות לעבודה מאתגרת בחו"ל ולעיתים אך לביצוע הכשרה מקצועית ואפשרויות לקידום מהיר בארץ היעד.
ישנן לא מעט חברות ישראליות בעלות סניפים ושלוחות בשוק הגלובלי, המציעות לעובדיהן רילוקיישן כנקודת פתיחה טובה לקידום במקום העבודה, להכשרת נציגים להדרכה בארץ המוצא וכן בשל ביקוש גבוה בשלוחות הגלובליות לכוח אדם.
ישראלים רבים מתייחסים להעתקת מקום העבודה כהזדמנות לקחת חופשה מאורח החיים הישראלי וכן כאפשרות להרוויח הרבה כסף ולחוות אורח חיים אחר.
רילוקיישן מבוצע על ידי צעירים רבים גם במטרות יזמיות פרטיות בתחום ההתמחות המוכר להם לצורך השקעה במודל עסקי שהוכן מראש, בין אם תוך השתלבות בחברה חיצונית ובין אם בהקמת מיזם פרטי.
כמו כן, צעירים רבים מעדיפים לרכוש את השכלתם המקצועית במוסדות אקדמיים נחשבים ברחבי העולם.
הביקוש הגבוה למקצועות מסוימים כגון רפואה, וטרינריה ואחרים ותנאי הקבלה המחמירים פחות מבארץ – מביאים צעירים רבים להעדיף ללמוד בחו"ל, במוסדות לימוד מבוקשים.
בישראל פועלות כמה וכמה חברות המתמחות בתחום, ומסייעות לישראלים בעלי רקע מקצועי לאתר חברות המעוניינות לקלוט עובדים זרים, באירופה, ארצות הברית, אוסטרליה, סין, יפן ומדינות נוספות בעולם.
לא לכולם זה מתאים...
רילוקיישן אינו מתאים לכל אחד, ומסיבה זו רוב החברות הגדולות מציינות לגבי כל משרה פנויה, באם עשויה היא לדרוש נכונות לרילוקיישן עוד בטרם האיוש.
ברוב המקרים, המהלך מתאים בעיקר לבעלי משפחות ולצעירים רווקים הניחנים בגמישות גבוהה, יכולת הבנה והטמעה של תהליכים ותנאים חדשים וכן עובדים בעלי סבלנות מרובה לבירוקרטיה המורכבת שבתהליך ההעתקה.
המעבר לחיים ועבודה בחו"ל מתאים למי שאינו חושש משינוי והינו בעל יכולת הסתגלות לחיים חדשים הכוללים שפה חדשה ודירה חדשה, חברה וסביבה לא מוכרות תוך הוכחת יכולות במקום העבודה.
רילוקיישן אינו מתאים לאלו המחפשים דרך מילוט קלה מהתנאים המקומיים או לאלו המתייחסים להעתקת מקום המגורים והמעבר לארץ זרה בביטול.
חשוב לדעת כי הרילוקיישן מצריך שעות עבודה מרובות והשקעה מרובה מצד העובד, כמו גם ויתורים ופשרות מצד כל בני המשפחה.
המעבר לחו"ל עשוי להתאים הרבה פחות לבעלי משפחות עם ילדים בוגרים ולמי שחש מחובר בשורשיו לארץ, כמו גם למי שמחפש פתרונות תעסוקתיים לטווח הקצר.
הפרוצדורה המתבקשת ברילוקיישן
בין אם קבילת הצעה מפתה מחברה בחו"ל ובין אם החלטת לחפש עבודה באחת ממדינות העולם הגדול, ישנה רשימה של פעולות אותן יש לעשות על מנת לעזוב את ישראל בצורה מסודרת ולצאת לחו"ל בראש שקט ונקי מדאגות.
ויזה: תהליך קבלת הוויזה יכול לארוך חודשים רבים, ועד לקבלתה רצוי להימנע מצעדים משמעותיים כאלה ואחרים הקשורים לרילוקיישן. במקרים של רילוקיישן עם המשפחה חשוב לוודא כי הדרכון של כל אחד מהנוסעים הינו בתוקף, בהתאם לדרישות ארץ היעד.
אשרת עבודה: כמו בישראל כך גם במדינות רבות בעולם, כל אדם המגיע לצורך עבודה צריך להחזיק אשרת עבודה חוקית ותקפה. חברות גדולות בדרך כלל מסדרות אשרות אלה עבור עובדים המגיעים אליהן, אך אחריות כלך היא שלכם.
בריאות: ביטוח בריאות וטיפולי בריאות נדרשים ושוטפים דורשים טיפול לפני היציאה הארץ. יש לבקש מרופא המשפחה והרופאים המטפלים האחרים את התיק הרפואי ותרגמו לשפת היעד המבוקשת.
טיפולים ארוכי טווח כגון טיפולי שיניים – רצוי לסיים מבעוד מועד. חשוב לוודא כי ביטוח הבריאות מכסה מקרים ביטוחיים מחוץ לארץ וכן מקרים העשויים להתרחש עם תום השליחות.
לעניין זה יש לציין כי במקרים מסוימים תהיה תקופת המתנה עד לזכאות לקבלת שירותים רפואיים עם החזרה לארץ, על פי חוק בריאות ממלכתית. תרופות מרשם הנלקחות באופן קבוע עדיף לקחת לטיסה מהארץ בהתאם לתקופת השהייה הצפויה בארץ היעד.
ביטוח: ישנם שלושה סוגי ביטוח הכרחיים לעובדים. ביטוח רפואי, ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה. יש לוודא רציפות של הביטוחים על מנת שלא להגיע למצב של חוסר כיסוי.
במקרים בהם יתרחש ניתוק התושבות על פי הגדרות המוסד לביטוח לאומי, תחול תקופת המתנה של כחודשיים על כל שנת ניתוק תושבות לאחר החזרה לארץ. לפיכך חשוב להמשיך לשלם את דמי הביטוח גם בזמן הרילוקיישן וכן להצטייד בפוליסת ביטוח רפואי.
ביטוח חיים וביטוח עבודה כלולים תחת ביטוח המנהלים או קרן הפנסיה בישראל. יש להיפגש עם סוכן הביטוח ולבחון את המשך התכנית בתקופת הרילוקיישן.
התנהלות מול הרשויות בישראל
ביטוח לאומי: לביטוח הלאומי יש לשלם את דמי הביטוח לתקופת הרילוקיישן. במידה ואין כוונה להמשיך את תשלומי הביטוח הלאומי יש להודיע למוסד על מנת שלא יחולו חיובים כספיים גבוהים וכדי להימנע מקנסות עתידיים.
דואר: יש לבקש הפניה של דברי דואר לכתובת רלוונטית, בדרך כלל של קרוב משפחה מדרגה ראשונה שאיתו שומרים על קשר רציף.
נהיגה: במדינות רבות נדרש רישיון נהיגה בינלאומי, אותו ניתן להשיג במשרדי מ.מ.ס.י.
צבא: במקרים של מילואים בתוקף יש להודיע ליחידת המילואים הרלוונטית על מועד ומשך הרילוקיישן.
יפוי כוח: חשוב ביותר לקבוע יפוי כוח לטיפול בחשבונות שוטפים, השכרה או תחזוקת בית, חשבונות בנק ועוד. נהוג להשאיר יפוי כח חתום לאחד מבני המשפחה הקרובים - אח, אחות או אחד ההורים.
לפני החתימה על יפוי כח אנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום.
יעוץ מס: הרילוקיישן הינו בעל השלכות רבות על כל הקשור לתשלומי מס הן בארץ והן במדינת היעד. רצוי מאוד להיפגש עם איש מקצוע ולבחון את חוקי המס הרלוונטיים הן במדינת היעד והן במדינת המוצא – טרם היציאה לשליחות. תכנון נכון של תשלומי המס יכול לחסוך סכומי כסף משמעותיים.
תעסוקת בני זוג: העוברים עם בני משפחה צריכים לקחת בחשבון את נושא תעסוקת בני הזוג, וזאת מכיוון שכשלון רוב מקרי הרילוקיישן נובע מהיעדר תעסוקה של בן הזוג. חשוב לבחון את האפשרויות השונות בטרם היציאה מהארץ ולהבטיח את מקום העבודה של בן הזוג מבעוד מועד.
לימודים: בין שמדובר בלימודים של הילדים, בני הזוג או של מעתיק המגורים הראשי הרי שחשוב להצטייד בתעודות הרלוונטיות מבעוד מועד לפני תחילת שנת הלימודים. יש לבחון את האופציות השונות של לימודים בחו"ל לפני היציאה מהארץ ולרשום את הילדים למוסדות המתאימים.
מטען: החפצים המגיעים מארץ המוצא יכולים להתעכב לעיתים, אף יותר מ-10 שבועות ולכן חשוב להיערך עם אביזרים חיוניים חליפיים כגון שכירת ריהוט רלוונטי, מוצרים חשמליים נדרשים וחפצים אחרים בהם יש צורך יומיומי. רצוי לחלק את המטען לימי ואווירי, כאשר חפצים כבדים כגון רהיטים יעברו דרך הים ואילו חפצים קלים יותר יעברו במטען אווירי.
בנקים וכרטיסי אשראי: לא מומלץ להשתמש בכרטיס אשראי ישראלי בחו"ל בשל עלויות המרת מטבע והעמלות הנדרשות. בחו"ל יסופק כרטיס אשראי בהצגת היסטוריית אשראי. מומלץ לטפל בנושא לפחות חצי שנה לפני המעבר לארץ היעד. ישנן בישראל חברות שיכולות לסייע לכם לצורך פתיחת חשבון בנק בחו"ל וניתן להעזר כמובן גם ברשת האינטרנט.
האם צריך לשלם מיסים בישראל?
תושב ישראל מחויב בתשלום מס, גם במקרים בהם הוא אינו מתגורר בארץ ומדובר בהכנסות מחו"ל. על פי הגדרת החוק, תושב ישראל הוא מי שמרכז החיים שלו נמצא בארץ, שהה בישראל 183 ימים או יותר בשנת המס וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשלוש השנים האחרונות עומד על 425 ימים.
עובד המועסק בחו"ל על ידי מעסיק זר אינו מחויב בתשלום דמי ביטוח לאומי אלא בביטוח בריאות בלבד, אולם לשם כך עליו לדווח מבעוד מועד על "ניתוק תושבות" והעברת מרכז החיים לארץ היעד.
יש לשים לב שבמקרים של חזרה לארץ לאחר הודעה על ניתוק תושבות יחולו כמה חודשי הקפאה עד לקבלת התנאים הסוציאליים בחזרה. תושב ישראל המועסק בחו"ל על ידי מעסיק ישראלי – ישולמו המסים על ידי המעסיק. בכל מקרה – יש לשלם דמי בריאות בשיעור המינימלי על פי חוק.
האם משלמים מיסים בחול?
תשלומים לביטוח לאומי ומס הכנסה חלים על המעסיק ופעמים רבות מתרחש מקרה של כפל מס, בו המעסיק בארץ משלם מחד ואילו המעסיק בחו"ל משלם למדינת היעד.
על מנת למנוע מצבים אלו חתמה ישראל עם מדינות רבות אמנה למניעת כפל מס. במצבים אלו העובד אינו משלם מס הכנסה אלא את ההפרש בין המס החל עליו במדינת היעד לבין המס החל בישראל.
ישנן לא מעט מדינות עימן חתמה ישראל על הסכם לפיו זכאי העובד לפטור מלא והוא למעשה ישלם רק במדינת המוצא. על מנת להמנע ממקרים אלו יש לקבוע פגישה לייעוץ מס מבעוד מועד.
ליחצו כאן והכנסו לפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים!