ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

הכשרה מקצועית - לפני או במהלך העבודה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (36) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

מקצוע לחיים שניתן להתפרנס ממנו בכבוד ניתן לרכוש גם באמצעות הכשרות מקצועיות ולא דווקא באמצעות רכישת תואר אקדמי ראשון או מתקדם.

בשנים האחרונות השינויים הקיצוניים והדינאמיים בשוק העבודה לא עונים על הציפיות של בעלי התארים האקדמאיים שהשקיעו ממון רב ושעות לימוד ממושכות לרכישת השכלה במקצוע שנחשב מתכון בטוח למציאת משרה הולמת.

שוק העבודה עובר משברים מקומיים וגלובאליים. הביקוש למשרות נחשקות יורד בהתאמה. בעלי תארים מתקדמים נשאבים למעגל האבטלה או שנאלצים לשנות כיוון מקצועי מחוסר ברירה.

שינוי כיוון מקצועי אפשרי בין היתר באמצעות הכשרות מקצועיות וייעודיות שמותאמות לסוג התפקיד הנדרש.

הכשרה מקצועית יכולה להתייחס להכשרות אליהם העובד נשלח מטעם המעסיק. במקביל, הכשרה מקצועית יכולה להתקיים ולהתבצע באמצעות קורסים והשתלמויות לרכישת מקצוע מבוקש בשוק העבודה שיוכל לסייע לאדם להתקדם בחייו המקצועיים.

כיום, משרד התעשייה המסחר והתעסוקה מציע גם לדורשי עבודה קורסים של הכשרה מקצועית בתחומים שונים על מנת להחזירם לשוק העבודה.

מקצועות המחייבים הכשרה מסוג זה הם לדוגמא הנהלת חשבונות, מנהלי עבודה בבניין, נהגי אוטובוס, טכנאי חשמל, קוסמטיקה, מחשבים, מפעילי דודי הסקה.

יחד עם זאת, לעיתים קרובות ניתן לשמוע על מעסיקים ששולחים את המועמדים לעבודה לקורסים על חשבון המעסיק ומחייבים את המועמדים לבצע עבודה בתקופה נתונה. במידה והמועמד לא עומד בדרישה ננקטות נגדו סנקציות ודרישות להחזר תשלום עבור מימון הקורסים.

בתי הדין לעבודה מבדילים בעניינים אלו בין הכשרה חיצונית שנעשית מחוץ למקום העבודה לבין הכשרה פנימית.

הכשרה מקצועית לדורשי עבודה

הכשרה לדורשי עבודה יכולה להיות שונה במהות ובתנאים שלה מהכשרה במסגרת מקום עבודה. הכשרה שנעשית מטעם מעסיק מחייבת אותו לשלם שכר באותו הזמן.

לעומת זאת, כאשר דורש עבודה נשלח לקורס, הוא לא בהכרח יקבל דמי הבטחת הכנסה או אבטלה באותו הזמן.

כך למשל מצאנו בתיק על"ח 30411-11-11 דאנינו נ' שרות התעסוקה - בו הוגש  ערעור על החלטה של ועדה של שירות התעסוקה שלא אישרה את ההשתתפות של המערערת בהכשרה מקצועית לצורך קבלת הבטחת הכנסה.

כבוד שופט בית הדין האזורי לעבודה בירושלים דניאל גולדברג דוחה את התביעה משום שתשלום הבטחת ההכנסה הופסק עוד לפני ההכשרה המקצועית.

בערעור נוסף בתיק עב"ל 001109/01 משולם נ' המוסד לביטוח לאומי - על פסק דין של בית הדין האזורי בבאר שבע שדחה את תביעת המערעת לתשלום של דמי אבטלה בתקופה בה היא הייתה בהכשרה מקצועית.

בית הדין הארצי לעבודה בראשות כבוד השופט רם כהן דוחה את הערעור משום שהמערערת כבר מיצתה את תקופת הזכאות שלה לקבלת דמי אבטלה.

התובעים בתיק ס"ע 8528-01-09 מחול נ' מכון לב הגליל לרפואה בע"מ, למדו במכללה את מקצוע הטכנולוג הרפואי ועברו הכשרה מקצועית אצל הנתבעת.

הם טוענים שהתקיימו בינם לבינה יחסי עובד מעביד ולכן הם תובעים פיצויים בגין עוגמת נפש, פדיון חופשה, שכר מינימום, פיצויי פיטורין, דמי חגים ועוד.

הנתבעת טוענת שההכשרה שהתובעים ביצעו אצלה לא הייתה לצורך העסקתם בשלב מאוחר יותר והנאה שלה כתוצאה מרכישת כישורי העבודה שלהם.

כבוד שופטת בית הדין האזורי לעבודה בחיפה עפרה ורבנר קובעת שלא התקיימו בין הצדדים יחסי עובד מעביד. הסיבה לכך היא שבזמן ההכשרה המקצועית הפרט לומד ולא מבצע עבודה וגם אם ישנה להכשרה חלק מעשי כלשהו הוא שולי בדרך כלל ביחס ללימודים.

בפסק הדין מתייחסת השופטת ורבנר גם להכשרה הקלינית של תזונאים ושל סטודנטים לרפואה בבתי החולים בשנה החמישית והשישית לעומת תקופת ההתמחות ובמקביל לעומת תקופת ההתמחות בראיית חשבון ובמשפטים.

הכשרה על חשבון המעסיק או על חשבון העובד?

הלכה פסוקה היא שלמעבידים יש זכות להתנות את ההכשרה של העובד במימון העלות שלה או בהתחייבויות אחרות אומנם אלו צריכות לעמוד במבחן של סבירות ומידתיות.

באופן זה המעביד יכול לקבוע שאם העובד מתפטר במהלך ההכשרה או זמן קצר לאחריה, אזי על העובד יהיה להשיב גם את עלותה וגם את השכר שקיבל בזמן הקורס. כל זאת, כאשר העלות היא ביחס הולם לסכום שהוא אמור לחייב את העובד עבור הקורס. במקרים שזה אינו מצב הדברים, בתי הדין לעבודה מוסמכים להתערב ולהנמיך את סכום השיפוי.

בתיק תע"א 1380-08 טמיר נתיבי אוויר בע"מ נ' דוזלי - נדונה השאלה העיקרית, האם יש לחייב את הנתבע שהנו טייס במקצועו בעלות ההכשרה המקצועית בסימולטור טיסה. התובעת היא חברת תעופה שהנתבע שהוא טייס אזרחי החל לעבוד אצלה בחודש פברואר 2006.

במהלך חודש מרץ הנתבע יצא מטעם התובעת להכשרה מקצועית בחו"ל של שבעה ימים יחד עם שני מדריכים נוספים מטעמה ושלושה טיסיים נוספים. התובעת נשאה בעלויות במהלך תקופת ההכשרה. התובעת טוענת שהנתבע התפטר ללא הודעה מוקדמת והנתבע טוען שבכך שהוא לא שובץ לטיסות הדבר הוביל להתפטרותו.

במהלך תקופת העבודה הוצגה לנתבע טיוטה של הסכם עבודה שהתייחסה בין היתר לתקופת ההכשרה לפיה בתנאים מסוימים העובד יחוייב לשפות את החברה. כך לדעתה על העובד לשפות אותה בסכום של 33,332 שקלים.

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מזכיר פסיקה קודמת שקובעת שלמעסיק יש זכות לדרוש שהעובד ישיב לו את עלות ההכשרה או הקורס בהתאם למבחנים של סבירות ומידתיות. במקרה זה בית הדין קובע שהנתבע לא הכיר את הוראת השיפוי הזו וקובע שהיא גם לא הייתה מידתית בנסיבות העניין ולכן דחה את התביעה.

בתביעה דמ"ר 46818-03-11 נאור נ' סופרבוס בע"מ, נבחנה הדרישה להחזר ניכוי של 6,500 שקלים שנעשה על ידי הנתבעת ממשכורתו של התובע בחודש נובמבר, בשל הפרת ההתחייבות שלו לעבוד אצלה במשך 24 חודשים לאחר סיום ההכשרה שלו. התובע טוען כי הנתבעת פיטרה אותו לאחר שהעיר לה שהאוטובוסים שלה אינם תקינים.

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מתייחס לכך שחוזה עבודה אישי צריך לעמוד בדיני החוזים ובדיני העבודה. ההלכה של בתי הדין היא שאם העובד עוזב את מקום העבודה תוך כדי הקורס או זמן קצר לאחר מכן, המעביד יכול להתנות את ההשתתפות של העובד בקורס בכך שהלה יחזיר לו את השכר ששולם לו בזמן הקורס ואת העלות שלו.

כל זאת, כאשר הסכום שהוא אמור לחייב את העובד מתאים לחוב בגין ההכשרה. במקרה זה, התובע התקבל לעבודה מבלי שהיה לו רישיון לנהוג על אוטובוס והנתבעת שלחה אותו לשיעורי נהיגה לצורך קבלת הרישיון.

שלושה חודשים לאחר שקיבל את הרישיון הוא סיים את העבודה. במהלך המשפט העובד הודה בכך שרצה להתקבל לעבודה כדי להוציא רישיון לאוטובוס. בית הדין קובע שבמקרה זה, הפיצוי היה סביר משום שיש גם להבחין בין הכשרה חיצונית לפנימית ודוחה את התביעה.

>>> קיראו עוד בנושא הסכם אי תחרות

סכסוכים בנושא הכשרה שניתנה לעובד

כפי שהבנת, ישנם לא מעט מקרים של חילוקי דעות בין עובד למעסיקו באשר למימון ההכשרה המקצועית של העובד. מעסיקים רבים מחתימים את העובד על הסכם עבודה הכולל "קנס" שיקוזז משכרו של העובד, במקרה שהאחרון עזב את עבודתו לאחר שקיבל הכשרה ובתוך פרק זמן מסויים לאחריה.

סכסוכים רבים מגיעים, כאמור, גם לפתחו של בית הדין לעבודה והפתרונות משתנים ממקרה למקרה ומתביעה לתביעה. הקו המשותף לכולם הנו עקרון המידתיות. קנס או קיזוז בגין הכשרה חייבים להיות מידתיים, כפי שהסברנו לעיל.

בכל מקרה של סכסוך עם בין עובד למעביד בעקבות הכשרה מקצועית שקיבל העובד, רצוי להקדים ולפנות להתייעצות אישית עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה, על מנת לבחון את המקרה הספציפי שלכם ולתת לו מענה.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מיידי בנושא זכויות עובדים!

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff