תסמונת התעלה הקרפלית Carpal tunnel syndrome ובקיצור CTS, הנה דלקת כרונית בשורש כף היד אשר נגרמת בשל קיום לחץ קבוע וממושך על העצב המדיאני.
התעלה הקרפלית נמצאת בשורש כף היד, ובה עוברים עצבים וגידים שונים של כף היד, לרבות העצב המדיאני, אשר אחראי לתחושה ולתנועה בכף היד ואשר עובר לאורך הזרוע ומגיע דרך התעלה הקרפלית לכף היד.
התסמונת גורמת לאי נוחות כף היד, נימול באצבעות כף היד, כאבים בכף היד והזרוע שעלולים להקרין גם לכתף ואף חולשה וירידה ביכולת התפקוד המוטורי של כף היד.
התסמונת יכולה לנבוע ממבנה צר של התעלה הקרפלית, השמנה, בצקות בידיים, סכרת, תפקוד לקוי של בלטות התריס.
יחד עם זאת, התסמונת גם יכולה לנבוע מביצוע עבודות שכרוכות בתנועות חוזרות ונשנות של שורש כף היד, כגון עבודות קלדנות, גרפיקה, הברגה, עבודה עם מכשירים רוטטים, כגון מקדחה, משור חשמלי, או דיסק וכדומה.
באילו נסיבות תוכר תסמונת התעלה הקרפלית כפגיעת עבודה?
במידה ותסמונת התעלה הקרפלית אכן נגרמה כתוצאה מתנאי העבודה של העובד וזאת באופן לפיו הוכח שקיים קשר סיבתי בין עבודתו של העובד לבין התרחשות התסמונת, בסבירות של למעלה מ-50%, יתכן שמי שלוקה בה יוכר כנפגע עבודה עקב מחלת מקצוע בהתאם לסעיפים 79 ו-85 לחוק הביטוח הלאומי, או בהתאם לתורת המיקרוטראומה.
תורת המיקרוטראומה הנה תורה יציר הפסיקה, אשר עוסקת במצב בו העובד ניזוק כתוצאה ממספר פגיעות זעירות, אשר כל אחת מהן בנפרד גרמה לנזק זעיר יחסית, שלא ניתן לאבחון, אך הצטברותן של כל הפגיעות יחדיו גרמה לנזק ממשי אשר פוגע בכושר עבודתו.
במידה והתסמונת תוכר כמחלת מקצוע, היא תסווג בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), תשי"ד-1954 וזאת כמפורט להלן:
-
סעיף 26 של חלק א' לתוספת ב' לתקנות הנ"ל. סעיף זה עוסק בדלקת של גידים ותיקיהם או דלקת במקומות חיבור שרירים לעצמות, הכל בכף יד או במרפק, אשר נגרמת בשל עבודות המחייבות תנועות חד-גוניות של האצבעות, כף יד או מרפק, לפי הענין, החוזרות ונשנות ברציפות.
-
סעיף 13 של חלק ב' לתוספת ב' לתקנות הנ"ל. סעיף זה עוסק בשיתוקים של עצבים פריפריים הנגרמים על ידי לחץ ממושך ואשר נוצרים בשל עבודה הכרוכה בלחץ ממושך על העצב.
-
סעיף 14 של חלק ב' לתוספת ב' לתקנות הנ"ל. סעיף זה עוסק במחלות עצמות, פרקים, שרירים, כלי דם או עצבים של הגפיים, אשר נגרמות על ידי עבודה ממושכת במכשירים רוטטים.
במסגרת פסק הדין בהליך ב"ל 20168-06-15 מ.ק. נ' המוסד לביטוח לאומי אשר התנהל בפני בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, נדונה תביעה של עובד חברת החשמל כנגד המוסד לביטוח לאומי להכרה בתסמונת התעלה הקרפלית בה לקה בשתי ידיו כפגיעת עבודה עקב מחלת מקצוע או בהתאם לתורת המיקרוטראומה.
התיק עסק בעובד יליד שנת 1956, אשר עבד בחברת החשמל במחלקת חשמלאות ומיזוג אוויר לרכב, החל משנת 2002.
העובד עבד כ-10 שעות בממוצע ביום, 5 ימים בשבוע. במסגרת עבודתו, עבד העובד עם כלים פנאומטיים כגון פטיש אויר, רצ'ט אוויר ועוד, במשך כ-3 שעות בממוצע ביום וזאת כדי לתקן מדחסים, רצועות מנוע, אלטרנאטורים וכיו"ב.
בנוסף, העובד הרים כ-8 מצברים בממוצע במהלך יום העבודה, כאשר כל מצבר שוקל בממוצע 20–25 ק"ג. כמו כן העובד גם פתח וסגר ברגים במשך רוב יום עבודתו, ובממוצע כ-7 שעות במהלך היום.
בהתאם להסכמת הצדדים, מונה מומחה רפואי לבחינת שאלת הקשר הסיבתי בין תנאי העבודה ובין תסמונת התעלה הקרפלית ממנה סובל העובד בשתי ידיו.
המומחה הרפואי התבקש לענות על השאלות הבאות:
-
מהי המחלה ממנה סובל העובד בכפות ידיו?
-
האם ניתן לקבוע, בסבירות של מעל 50%, קיומו של קשר סיבתי בין עבודת העובד לליקוי ממנו הוא סובל? גם החמרת מצב הליקוי עקב העבודה משמעותה קיום קשר סיבתי בין השניים.
-
ככל שהתשובה לשאלה הקודמת הינה בחיוב, וקיים לדעת המומחה קשר סיבתי בין העבודה לליקוי, מתבקש הוא להשיב לשאלה הבאה בדבר אופן קרות הליקוי, דהיינו: האם בעיקרו של דבר ניתן לומר, כי ליקוי העובד עקב עבודתו נגרם על דרך של פגיעות זעירות, כך שכל אחת מהן הסבה לו נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה גרמה גם כן לליקויו?
-
ככל שהמומחה ישיב לשאלה הקודמת בחיוב, הוא מתבקש להשיב לשאלה בדבר השפעת העבודה על הליקוי ביחס לגורמיו האחרים, דהיינו, האם לעבודת העובד השפעה משמעותית על ליקוי העובד? השפעה משמעותית על פי הפסיקה הינה בשיעור של 20% ומעלה.
-
האם לאור החומר הרפואי והחלטת העובדות, התקיימו בעובד התנאים להכיר במחלתו כמחלת מקצוע, ולו על דרך של החמרה, בהתאם לתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), התשי"ד-1954, ואם כן לאיזה מחלת מקצוע מתאים מצבו?
חוות הדעת הרפואית של המומחה קבעה שניתן למצוא קשר סיבתי בין עבודת העובד לבין התסמונת בה לקה בסבירות של מעל 50% בדרך של החמרה וזאת לאור העובדה שהוא סובל מדלקת פרקים על רקע פסוריאזיס.
עוד קבעה חוות הדעת שהתסמונת נגרמה הן בשל מנגנון המיקרוטראומה והן כמחלת מקצוע בהתאם לסעיפים 13–14 לתוספת השנייה לתקנות המוסד לביטוח לאומי.
נוסף על כך נקבע שלעבודת העובד השפעה משמעותית בשיעור של למעלה מ-20% על הופעת התסמונת.
בית הדין אימץ את חוות הדעת הרפואית וקיבל את התביעה, תוך שהוא קובע שיש להכיר בתסמונת התעלה הקרפלית ממנה סובל העובד כפגיעת עבודה.
סובל/ת מתסמונת התעלה הקרפלית בשל עבודה מאומצת?
זה בדיוק הזמן לפנות להתייעצות עם עורך דין מנוסה בתחום ולבדוק מה הן הזכויות המגיעות לך בהתאם לחוק הביטוח הלאומי ולפסיקה הענפה בתחום.
עורכי הדין של פורטל זכויות העובדים מטפלים במאות מקרים של תאונות עבודה בכל חודש, וכחלק מהטיפול המשפטי בנפגעים אנו נתקלים לא מעט במקרים של עובדות ועובדים הסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית בשל עומסים ופגיעות בשורש כף היד.
אנו עומדים לרשותך ונשמח להעניק לך ייעוץ וליווי משפטי לצורך קבלת הכרה מלאה של המוסד לביטוח לאומי בתסמונת כפגיעת עבודה, על כל המשתמע מכך.