החיים מלאים בצמתים ובכל צומת על האדם לקבל החלטה, כזו שתשפיע על המשך חייו ולעיתים גם על המשך חייהם של הסובבים אותו. הבחירות שאתה עושה, הרבה יותר מהיכולות שלך, הן אלו שהופכות אותך למי שאתה וזה תקף כמובן גם בפן המקצועי.
אנשים בוחרים בקריירה מסוימת ממגוון סיבות ולא אחת, התוצאה בפועל של הבחירה במקצוע ו/או במקום עבודה כזה או אחר, היא אכזבה גדולה. כדי לכפר על הבחירה השגויה במקצוע שאינו מניב לך מספיק, הן מבחינת הנאה ופיתוח והן מבחינה כלכלית, עולה אצל רבים המחשבה שאולי הפעם, השביל הבא שאליו כדאי לפנות, צריך להיות דווקא לכיוון הסבה מקצועית.
אמנם, צמד המילים הזה הוא ממש לא פשוט כמו שהוא נשמע ושינוי מקצוע זה עניין שדורש תכנון, מחשבה וזהירות. ההיערכות המקיפה לקראת הסבה מקצועית רלוונטית בכל גיל ובכל סטאטוס וכמובן, שיש לבצע את התהליך באופן מותאם למצב שבו אתה נמצא בחיים ובכל מקרה, לשים לב שהשינוי נעשה בטיימינג הנכון.
השיקולים בעד ונגד הסבה מקצועית שמניעים ילדונת בת 24 אשר נמצאת בעיצומו של התואר ואמא לשלושה בת 44 שהתמקצעה בתחום ספציפי וצברה וותק במקום עבודתה, הם לא אותם שיקולים.
יתרה מכך, ברור הרי שככל שהשגת יותר, כך גם יש לך יותר מה להפסיד וההפסדים הפוטנציאליים הללו מהווים גורמים מעכבים, שעלולים להטות את הכף לעבר בחירה המונעת מפחד והרגל ולא בהכרח ממקום טוב וכנה. פחד לאכזב את עצמך ואת הסובבים אותך, לא לעמוד בציפיות של החברה ובמיוחד הפחד שפספסת את הרכבת ועכשיו כבר מאוחר מידי.
עם זאת ועל אף האמור לעיל, הרבה אנשים מחליפים את המקצוע שבו הם התחילו לעבוד ומחקרים מראים שכל אדם שינה או ישנה את הקריירה שלו לפחות פעם אחת בחיים.
עוד עולה שהמחשבות על שינוי קריירה מתחילות לרוב דווקא בשנות הארבעים, בתקופה בה סיימת למלא את חובותיך החברתיות, צבא, לימודים, חתונה, ילדים, בית ויתר הנושאים המשתמעים מכך.
הגוזלים הקטנים גדלו, הצלחת לבסס יציבות כלכלית מסוימת ועכשיו יש לך זמן להשקיע בעצמך ו/או לבחון מחדש את הסטטוס המקצועי שלך. כך או כך, הזמנים השתנו, אפשרויות הבחירה התרבו ועמן גם השאלות וההתלבטויות בנוגע לשינויים בכלל ושינויים מקצועיים בפרט.
הרצון לשינוי נולד אצל כל אחד ואחת מאיתנו בשל גורמים שונים ולעיתים זה נובע מכורח הנסיבות.
בין אם מדובר על צורך בשינוי כיוון שאתה סובל במקצוע הנוכחי שלך, בין אם מדובר על צורך בשינוי בשל דעיכת הביקוש למקצוע בו אתה עוסק וחשש שהטכנולוגיה תחליף אותו במרוצת השנים ובין אם מדובר על דחף להגשים חלום ילדות שטרם מומש, כדאי לבדוק טוב-טוב מה הוביל אותך לכדי ההחלטה שהגיע הזמן לשנות.
חשוב שתזהה את מקור הבעיה, תבין לאן אתה רוצה להמשיך ותסלול לעצמך נתיב ברור ומסודר בדרך אל היעד הבא, בתקווה שאותו שינוי אכן יניב לך אושר ועושר.
לזהות את מקור הבעיה
השלב הראשון, לפני שתמהר להחליף מקצוע, הוא לזהות ממה נובע הצורך בשינוי. אנשים לא קמים והולכים כשטוב להם, לפחות לא הרוב, מה שאומר שסביר להניח שמשהו במקום הנוכחי שאתה נמצא בו בקריירה בעייתי.
ייתכן ומדובר על גורמים חיצוניים אשר מאותתים לך על מצוקה, לדוגמא היצע מצומצם של משרות לצד ביקוש גבוה ו/או קושי למצוא עבודה בתחומך.
קושי שנובע מכישורים לא מספיקים שלך או מהיעדר נחיצות של המקצוע שבחרת בשנת 2018 ובכלל זאת רשימה ארוכה של מקצועות שהטכנולוגיה עתידה להחליף. פיטורים בחברה וכן פיטורים של עובדים אחרים בתחומך ברחבי השוק, גם הם סיבה שעשויה לגרום לאנשים לערעור והרהור וכן להוביל אותם לכדי רצון לשנות.
ישנם גם מניעים פנימיים שיכולים לדרבן את האדם להשתוקק להסבה מקצועית, אך חשוב לשים לב, שלא כל אותם גורמים אכן אומרים ששינוי מקצוע הוא הצעד הנדרש.
שחיקה במקום העבודה, שעמום, היעדר פיתוח וסיפוק, נמאס לך מהשגרה, בוס מעצבן או תנאי עבודה שלא הולמים את המטרות והאידיאלים שלך, לאו דווקא מעידים שהמקצוע הוא הבעיה וייתכן שפשוט הגיע הזמן לתת למעסיק מכתב התפטרות ולהחליף מקום עבודה.
יכול מאוד להיות שהפתגם משנה מקום משנה מזל אכן ייטיב עמך ומעבר לחברה אחרת יאפשר לך לממש את עצמך ולהביא את היכולות שלך לידי ביטוי. עוד יש לציין, שלפעמים שינוי בהיקף המשרה או מעבר משכיר לעצמאי ולהפך הם הפתרון למצבך.
אמנם, למעט המצבים שתוארו לעיל, מקור הבעיה גם יכול לנבוע מצורך אמיתי בשינוי מקצוע, צורך שלא יכול להיגמר בשום דרך אחרת מלבד הסבה מקצועית.
המקרים הללו לרוב מגיעים כאשר אדם מותש מעבודה פיזית או לחלופין מישיבה ממושכת מול מחשב, אנשים שמרגישים שהם הלכו אחרי הראש ולא אחרי הלב, בחירת מקצוע שנבעה משיקולים כלכליים ולהפך, ההורים רצו שתהיה רופא, עורך דין או רואה חשבון, לא האמנת שאפשר באמת להתפרנס ממה שאתה אוהב ועוד כהנה וכהנה.
הידיעה שאתה לא מגשים את עצמך ושאולי וויתרת על החלום שלך בקלות מידי, מפעפעת בך ודוחקת אותך, לשמחתך או לצערך, לכדי ההחלטה שדרוש שינוי בחייך המקצועיים.
ג'ורג' אליוט כותבת באחד מספריה שלעולם לא מאוחר מידי להיות מי שיכולת להיות והמשפט הזה רלוונטי במיוחד כשרוצים לפצוח בקריירה חדשה.
זה שבחרת בנקודה מסוימת בחיים ב-X לא אומר שבנקודה Y לא תהיה לך אפשרות לבחור אחרת וגם אם השקעת זמן בלימודים ו/או צברת ניסיון כרופא, פסיכולוג, טבח, איש מכירות, שחקן, מחסנאי וכך הלאה, אתה תמיד (או לפחות כמעט תמיד) יכול להשקיע זמן ולצבור ניסיון בתחום חדש.
אסייג ואדגיש, שמוכרחה להיות הלימה בין החלומות למציאות ובכל צומת החלטות חייבים ליצור חיבור ריאלי וזהיר בין פנטזיה לפרקטיקה.
להבין לאן אני רוצה לזוז
אחרי שהבנת שהדחף לשינוי אכן מעיד על צורך בשינוי מקצוע ולא בשינוי מקום, היקף משרה ו/או סטטוס של שכיר / עצמאי, יש להניח בצד את החששות והלבטים. כל השאלות מה יהיה אם לא תצליח כלל לא רלוונטיות לעניינו, שכן כמו בכל שינוי בחיים, גם כאן אין תעודות ביטוח ואתה מוכרח להבין שלדאבונך לא תקבל ערובה לכך שהבחירה הבאה שלך תהא הבחירה הנכונה.
עם זאת, יש לא מעט מקדמי ביטחון שאפשר וצריך לקחת וכחלק מאותה אסטרטגיה מקדימה, במהלכה עליך לתכנן את דרכך בקפידה, חשוב לשאול את עצמך בכנות ובאופן מפוקח – לאן אני רוצה להמשיך מכאן?
הכוונה היא להגדיר מה היעד המקצועי הבא שאליו אתה שואף ואיך ניתן להוציא לפועל את התכנית, כך שרצונותיך ושאיפותיך לקריירה חדשה יבואו לידי ביטוי ומימוש ותוכל למצוא את האיזון בין תעוזה לקראת פיתוח מקצועי לבין זהירות מריסוק כלכלי, מקצועי ואישי.
יש מי שבאים לקראת השינוי עם כיוון ברור. כאלו שיודעים שההסבה המקצועית אליה הם שואפים תהיה לעבר קריירה של קונדיטור, שחקן, עורך דין, מורה, מדריך נוער בסיכון, תחום ההייטק וכך הלאה.
אמנם, זה לאו דווקא אומר שהפנטזיה על אחד מהמקצועות לעיל היא זו שתניב לך אושר וסיפוק. יתרה מכך, הרבה אנשים שרוצים לשנות מקצוע לא בהכרח סגורים על היעד הבא ולכן מומלץ בראש ובראשונה לנהל שיחה בינך לבין עצמך.
קח דף ועט ונסה לצייר שלושה מעגלי אסוציאציות: מה עשה לי טוב במקצוע הקודם, מה עשה לי רע במקצוע הקודם ובאילו מקצועות אני רואה את עצמי עובד בעתיד.
הבירור המקדים הוא הצעד הראשון בדרך לשינוי והוא יסייע לך לקבל מושג על ההמשך.
כדי לתת תוקף להחלטה, ישנם כאלו שבוחרים לפנות ליועצים תעסוקתיים, יועצים לשינוי קריירה, קואצ'רים, אסטרולוגים, קוראים בקפה, מתקשרים עם רוחות ומגוון מכווינים נוספים ויוצאי דופן.
רובם ככולם ישאלו אותך מה היית רוצה לעשות בחיים אם הייתה לך אפשרות ללכת על זה בלי שום מכשולים כלכליים, חברתיים, אישיים, משפחתיים וכיוצא בזה. שאלות דוגמת מה החוזקות שלך, מה משמח אותך, מה מרגש אותך, מה מאתגר אותך, מה מפעיל אותך ובשורה התחתונה, איפה אתה מרגיש חי, הכרחיות כדי להמשך תהליך של שינוי מקצועי.
אגב, מסקר שנערך לאחרונה עולה ש-80% מהאנשים לא מביאים את החוזקות שלהם לידי ביטוי על בסיס יומיומי והרוב עוסקים במשהו שהם כלל לא טובים בו ותקועים בעבודה שבה הם אינם מביאים את עצמם לידי ביטוי.
גם על השאלה מהי הצלחה בעיניך יש לתת תשובה מדויקת, שכן לא הכל מתאים לכולם וסולם הערכים והאידיאלים לפיו כל אחד מאיתנו מתנהל הוא שונה במהותו.
יש מי שכסף מסמל עבורו הצלחה, יש כאלו שעזרה לאחרים היא הצלחה לראייתם, כאלו ששואפים לפרסום, שרוצים לקחת חלק במחקר ופיתוח טכנולוגי, מי שהשפעה פוליטית מהווה אצלם הצלחה ועוד קשת רחבה של סממני מצוינות.
ניתוח מעמיק של הגורמים הנ"ל יביא אותך למצב שבו היעד הבא יהפוך לברור יותר בין הערפל, בהירות בנוגע לתחום העיסוק שאליו עליך לפנות.
אמנם, קח בחשבון שלעיתים קיים פער בין הדמיון למציאות ולא כל הנוצץ זהב. יכול מאוד להיות שגם אחרי שתשנה את המקצוע שלך, עדיין תרגיש חוסר מסוים ובחירה פזיזה בשינוי מקצוע היא לא המתכון הבטוח בדרך להשגת אושר ועושר.
לרכוש ידע וכלים מקצועיים
כל אדם צריך לפחות אדם אחד אחר שיאמין בו בשביל להצליח וכדי להוביל שינוי אמיתי בחיים ובפרט בפן המקצועי, חשוב לקבל תמיכה מהאנשים שיקרים לך, הורים, בן/ת זוג, ילדים וחברים קרובים.
מעבר לסביבה שתתמוך בשינוי, יש לרכוש ידע מקצועי שיאפשר לך להשתלב בתחום החדש שבו אתה רוצה לעסוק. ההכשרה המקצועית הזו יכולה להתבצע על ידי לימודים אקדמאיים, לימודי תעודה ו/או קורסים, גלישה באתרים מקצועיים בתחום, השתתפות בדיונים בפורומים ובקבוצות, ימי עיון תאורטיים ומעשיים וכך הלאה.
כמו כן, רצוי לדבר עם אנשים שכבר עוסקים במקצוע המיוחל שבו אתה רוצה להתחיל את דרכך החדשה. התייעצות עם אנשים מהתחום תעזור לך לפתוח את הראש, לקבל עוד זוויות ראייה, נקודות למחשבה וטיפים שיקלו על השתלבותך במקצוע החדש.
עוד חשוב לציין, שמציאת עבודה היא משימה לא פשוטה בכלל, גם לוותיקים שבנינו ואף יותר לכאלו שמגיעים ללא כל ניסיון. חברות השמה לא ממהרות לקטוף אותך, התמודדות על משרות תחרותיות עלולה להיות קשה והיעדר ניסיון מהווה בעיה אפילו אם בחרת לפצוח בקריירה עצמאית.
מכאן עולה שיש ללמוד איך לשווק את עצמך בחוץ או במילים אחרות להפוך למותג בשוק העבודה וכדי לייעל את התהליך, כדאי להיעזר באנשי מקצוע, שיסייעו לך להתמצא בסביבה החדשה ולהשיג הזדמנויות תעסוקתיות רלוונטיות, גם אם המשמעות היא להתחיל "מלמטה".
להסתכן ולצאת לדרך חדשה!
אנשים שאינם מרוצים מהמקום בו הם נמצאים בחיים צריכים לעשות שינוי חשיבתי קודם כל ולפני הכל. אתה היחיד שמשפיע על האושר שלך ואם אתה לא מאושר, כנראה שאתה עושה משהו לא נכון.
מי שאומלל במקום העבודה שלו ובמיוחד אתה, חייב לבחון אופציות אחרות. אתה צריך לקחת אחריות על החיים שלך ולשנות את המציאות באופן אקטיבי לכיוון שאליו אתה רוצה שחייך ינותבו.
לשבת ולהתמרמר על המצב הקיים לא יעזור לך ולעומת זאת, לברר למה נמאס לך, מה יגרום לך לקום עם חיוך בבוקר וליהנות בעבודה, באיזה מקצוע עשוי להיות לך טוב יותר ומה הדרך המותאמת והשקולה ביותר להתחיל את התהליך ולכבוש את היעד שעליו אתה חולם, אלו דווקא פעולות חיוביות, שבוודאות יניבו תוצאות כלשהן.
ההחלטה על שינוי קריירה כרוכה גם בוויתורים מסוימים וביניהם וויתור על נוחות, ביטחון כלכלי, קביעות, פנסיה, רעיונות שהנחו אותך וכיוצא בזה. כאמור, סביר להניח שתחילת הקריירה החדשה תהיה ממקום כלכלי וממעד נמוך יותר, אבל כמו בכל דרך לא מוכרת, למעט אם נולדת למשפחה של מיליונרים או קיבלת ירושה מפוצצת, צריך להתחיל מלמטה ואז לטפס.
שמירה על המצב הקיים לרוב תשאיר אותך שלו ובטוח, אבל לא בהכרח בפיתוח ועל כן עליך להתכונן ולצפות בעיניים פקוחות ובערנות גם למכשולים שיגיעו (והם יגיעו!). התפתחות מקצועית מלווה, בין היתר, בחוסר וודאות, באי הצלחות ואף בכישלונות ובכל אופן, זה לא זבנג וגמרנו.
הסבה מקצועית דורשת תכנון, השקעה, סבלנות ומאמצים, הן נפשיים והן כלכליים. צריך זמן ואנרגיות בשביל זה ובעזרת ליווי והדרכה, גם אנשים בגיל מבוגר יכולים לצלוח הסבה מקצועית.
משום שלרוב מדובר על שינוי תוך כדי תנועה, חשבונות שצריך לשלם, ילדים להאכיל, מחויבות כלפי בן/ת זוג, הורים, יש לבחון עלות-תועלת, משמע - מחיר המצב הקיים ומחיר השינוי.
אני באופן אישי דוגלת בגישה לפיה תמיד עדיף להתמודד עם כישלון מאשר עם תחושת החמצה ופספוס על משהו שלא עשיתי, גם אם המחיר שאשלם בסופו של יום יהיה יקר ועובדתית, כדי להרוויח הרבה צריך לסכן.
גם אם תשב בבית לפרק זמן מסוים ותחתום בלשכה, עדיף לסבול כמה חודשים מאבטלה מאשר חיים שלמים ממקצוע שאתה פשוט לא מוצא בו עניין, או גרוע מכך, מקצוע שאתה לא סובל.
אביתר בנאי שר "תן לשינוי לצמוח, אל תפחד מהפחד" והמוטו הזה, הוא אחד המפתחות לשינוי מקצועי, שיאפשר שילוב בין פיתוח, הנאה, שכר טוב וכמובן, הלימה בין הכישורים שלך, החלומות והאפשרויות הקיימות בשוק התעסוקה.
קראו בהרחבה: איך תדע/י שהגיע הזמן להחליף מקום עבודה?