ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

אפליה על רקע גיל העובד/ת

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (26) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

מכירים את זה שיש לכם ראיון עבודה ובחדר ההמתנה יושבים בחורה צעירה ועוד שני בחורים שבוודאי צעירים מכם בכמה שנים? הביטחון העצמי יורד ואתם מתחילים להרגיש שלא בנוח.

בפנים המראיין צריך להחליט במי יבחר. יכול להיות שיש לכם יותר ניסיון, אך האם הוא באמת מהווה יתרון?

כמעט כל אחד מאיתנו יעדיף עורך דין מבוגר יותר או רופא מבוגר יותר ובעל ניסיון. אז למה אנחנו נתקלים בכל כך הרבה מקרים של הפליית מועמדים לעבודה מפאת גילם המתקדם? איפה ההגיון?

בסקירה שלפניך ננסה לספק לך מידע וטיפים, כיצד להתגבר על מכשול הגיל בראיון עבודה, ואיך לתרגם את יתרון הגיל שלכם בראיונות או במקום העבודה בו אתם מועסקים.

אנו מדגישים כבר כעת כי קיים איסור חוקי מפורש וברור בכל מקרה של אפליה על רקע גיל העובד או העובדת, בין אם המדובר על הליכי מיון לפני קבלה למקום עבודה חדש ובין אם המדובר על אפליה על רקע גיל העובדים במקום עבודתם הנוכחי.

הסעיף הספציפי שאוסר אפליה על רקע גילם של העובדים הוא סעיף 2(א) לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה. לפי סעיף זה אין להפלות בין עובדים ו/או מועמדים לעבודה על בסיס גילם בכל אחד מהמקרים הבאים:

  • קבלה לעבודה
  • תנאי עבודה
  • קידום בעבודה
  • הכשרה או השתלמות מקצועית
  • פיטורים או פיצויי פיטורים
  • הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה

לאור הניסיון להלחם בתופעות אלה בשנים האחרונות, פורטל זכויות העובדים מציע לך לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בכל מקרה של חשש מפני אפליה על בסיס גילך.

אפליה על בסיס גיל, תכלס מה זה אומר?

כאשר מקום עבודה מעדיף להעסיק מישהו אחר במקומכם, על אף שכישורכם עולים על שלו, אך ורק בשל גילו הצעיר יותר, זוהי אפליה על בסיס גיל.

ראיתם מודעת דרושים בעיתון או באינטרנט: "דרוש/ה איש מכירות עד גיל 45" דעו כי זוהי מודעה לא חוקית.

אז נכון שיש לכם תואר ראשון ובנוסף אתם מכירים את העבודה טוב יותר מכל אחד אחר, אך האם זה אומר שתתקבלו לעבודה? הסטטיסטיקה עובדת נגדכם.

ישנה העדפה ברורה בסקטור העסקי, בין אם במגזר הציבורי או הפרטי, להעסיק אנשים צעירים יותר, גם על חשבון כישוריהם ותנאי השכר.

האפליה אינה חוקית לא רק כלפי מועמדים לעבודה אלא גם כלפי עובדים שכבר מועסקים ואינם מקודמים בשל גילם, או כאשר תנאי העסקתם מופלים לרעה והם אינם נשלחים להכשרה מקצועית למשל, נפגעים בתנאי הפיצויים והפרישה שלהם וכדומה - הכול בשל אפליה על בסיס גיל העובד ולא מאף מסיבה אחרת מוכחת או נראית לעין.

קראו עוד על: אפליה אסורה בעבודה

מדוע מעסיקים מפלים עובדים או מועמדים על בסיס גיל?

לא נתעמק יותר מדי בפסיכולוגיה העומדת מאחורי אפליית מועמדים או עובדים על בסיס גיל, נאמר רק שאם בעבר הרחוק ידע של שנים וניסיון היוו אות כבוד ומקור להערצה, הרי שבעידן המודרני גיל ממתקדם הפך מושא ללעג כמעט.

לא ברור לאן שואפת החברה המערבית להגיע בגישה ההרסנית הזאת, אך יש לקוות שאם התפתחות הטכנולוגיה וההבנה האנושית, יהנו יותר ויותר חברות ואנשים פרטיים שמהיכולת לתרום ולנצל את משאב הגיל ולטובת החברה, ולא לראות בו דבר שלילי.

אמנם ישנן כמה סיבות לגיטימיות למעסיקים המעדיפים עובדים צעירים יותר, הן מבחינת מיצוי כושר העבודה והן בשל היותם גמישים יותר בשעות העבודה למשל, כאשר מדובר בעובדים רווקים לעומת בעלי משפחות, אך לא כל הסיבות מוצדקות.

מתמודדים מול האפליה האסורה

ראשית נבהיר, שעצם הבקשה מעובד או עובדת למסור את גילו במהלך ראיון עבודה, אסורה ונחשבת אפליה על פי חוק - למעט מקרים בהם נדרש הדבר לפי חוק.

חשוב לדעת שאין לבקש פרטים אלה באופן ישיר או עקיף ואין להציג למועמד עבודה שאלה בנוגע לגילו בראיון.

דעו שאינכם חייבים לרשום את גילכם או אפילו את שנת הלידה שלכם בקורות החיים ואינכם חייבים לומר למראיין את גילכם בתחילת השיחה.

כמובן שאין זה יהיה חכם להסתיר ממנו זאת ובמידה ותישאלו לגליכם תאמרו זאת בגאון, אך היו מוכנים לכך ואל תרגישו לא בנוח עם גילכם בשום אופן.

זכרו שיש בידכם את הזכות לשאול את מראיין או המעסיק שגרם לאפלייתכם במקום העבודה, מדוע לא התקבלתם או קודמתם, ומי המועסק שקיבל זאת במקומכם.

מעסיקים מודעים היום לתקנות נגד אפליה על בסיס מין, גיל וכדומה, ואינם רוצים להסתבך עם החוק.

קראו לדוגמא: פסק דין בתביעה של עובד שטען שהופלה מחמת גילו

איך אפשר למנוע ולהמנע מאפליה?

נתקלת באפליה במקום עבודה על בסיס גילך? חוק שוויון הזדמנויות בעבודה עומד לצדך ונועד להגן מפני מקרים שכאלה.

החוק אמור להגן על העובדים מאפליה בכלל ובמקרים של אפליה לאור גילך המבוגר או הצעיר בפרט.

לאור הגברת האכיפה בתחום, בתי הדין לעבודה נוקטים ביד קשה כנגד מעסיקים המפטרים מועסקים על בסיס גיל או מונעים את קידומם או את קבלתם לעבודה.

אמנם יש להוכיח כל מקרה לגופו, אך לאחר שמוגשת תביעה כנגד מעסיק, חובת ההוכחה מוטלת ברובה על המעסיק הנתבע, שיצטרך להוכיח כי לא הפלה את התובע מפאת גילו.

פיטורין לפני גיל פרישה

תופעה נוספת הקיימת בשוק העבודה קשורה ישירות לאפליה על בסיס גיל, הנה תופעה של פיטורי עובדים ממש לפני פרישה.

כידוע, גיל 67 אצל גברים וגילאים 62-67 אצל נשים הם השנים בהם מגיע הרגע בו רוב העובדים פורשים לפנסיה לפי חוק בישראל.

ישנם מעסיקים שרוצים להמנע מתשלומים גבוהים (לפי חוק) לעובדים הפורשים, ומנסים לפטר את העובדים שנה או יותר לפני הגיעו לגיל פרישה, תוך שימוש בטיעונים שונים ומשונים, כאשר הם מנסים להסוות את סיבת הפיטורים האמיתית, שבבסיסה אפליה ברורה מחמת גילו של העובד.

לאורך השנים הגיעו לפתחו של בית הדין לעבודה לא מעט תביעות של עובדים במקרים כאמור. בחלקם הורה בית הדין לעבודה על השבתו של העובד המפוטר למקום העבודה ולמעשה ביטל את פיטוריו.

במקרים אחרים, נפסקו לחובת מעסיקים פיצויים בסכומי כסף אדירים בעקבות התנהלותם הלא חוקית בעליל.

אנו שוב חוזרים וממליצים לעובדים שפוטרו מעבודתם בשנים שלפני גיל הפרישה החוקי, לפנות לקבלת ייעוץ משפטי באמצעות אחד מעורכי הדין שלנו.

יתכן בהחלט שימצא פתח להוצאת צו מניעה שיבטל את הפיטורים ו/או שתוגש תביעה לפיצויים כנגד המעסיק הסורר.

נטל ההוכחה בתביעות נגד מעסיקים

לא קיבלו אתכם לעבודה למרות ההתאמה לתפקיד וחשתם כי הפלו אתכם בגלל גילכם? הדרך להגשת תביעה לבית הדין לעבודה פתוחה בפני כל אחד ואחת מכם.

כל שעליכם להוכיח הוא שאתם עומדים בדרישות התפקיד ולהגיש תביעה נגד המעסיק באמצעות עורך דין הבקיא בדיני עבודה. לאחר הגשת התביעה, נטל ההוכחה עובר למעסיק והוא זה שיצטרך להוכיח בבית הדין כי לא הפלה אתכם לרעה בעקבות גילכם.

על המעסיק הנתבע להוכיח שלא קיבל את החלטתו לגבי העסקתכם מתוך מניעים פסולים ומפלים כאמור.

מחובתו לחשוף את כל המידע שצבר עליכם ואף לאפשר לכם להיבחן לתפקיד מחדש ולהוכיח את יכולתכם לעמוד בתנאי המשרה שאליה לא התקבלתם.

אם לא יצליח לשכנע את בית הדין ואילו הגרסה שלכם היא שתתקבל כאמינה יותר לדעת השופטים - הרי שהמעסיק יהיה חשוף לתשלום פיצויים בסכום ניכר.

כך קובע סעיף 9 לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה:

נטל ההוכחה (תיקון מס' 20) תשע"ד-2014

9. (א)  בתובענה של דורש עבודה או של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בניגוד להוראות סעיף 2 –

(1) לענין קבלה לעבודה, קידום בעבודה, תנאי עבודה, שליחה להכשרה או השתלמות מקצועית, או תשלום פיצויי פיטורים – אם קבע המעסיק לגביהם תנאים או כישורים, ודורש העבודה או העובד, לפי הענין, הוכיחו כי נתקיימו בהם התנאים או הכישורים האמורים;

(2) לענין פיטורים מהעבודה – אם הוכיח העובד שלא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו.

לבית הדין לעבודה מסורה הסמכות הבלעדית (סעיף 10(א) לחוק) לדון בתביעות אזרחיות שהוגשו על ידי עובד (או ארגון עובדים או ארגון העוסק בשמירה על זכויות עובדים) לפי חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה.

לבית הדין הסמכות לפסוק פיצויים וכן קנסות גבוהים במיוחד לפי חוק העונשין (פלילי) וזאת בהתאם לסעיף 15(א) לחוק.

כאמור, אפליה לפי חוק זה הנה גם עבירה פלילית שבגינה חשוף המעסיק לכתב אישום, וכך קובע סעיף 15 לחוק בסעיף קטן (ד) שתוקן בשנת 2010:

(תיקון מס' 15) תש"ע-2010

(ד)  בהליך פלילי בשל עבירה על הוראות סעיף 2, חזקה כי הנאשם עבר על הוראות הסעיף האמור, אם דרש, במישרין או בעקיפין, מעובד או מדורש עבודה, מידע בנושא שהפליה בשלו אסורה מחמת הטעמים המפורטים בסעיף 2(א), אלא אם כן הוכיח הנאשם אחרת.

פסיקות בית הדין לעבודה לפי חוק זה

בפסק דין משנת 2011 פסק בית הדין לעבודה לטובתו של עובד שהופלה על רקע גילו, וקבע כי על המעסיק לשלם לו 192,400 ש"ח. המדובר על מהנדס תעשיה וניהול שהועסק בחברה ממנה פוטר אחרי למעלה מעשור. העובד הגיש תביעה לבית הדין לעבודה בעילה של פיטורים על בסיס גיל.

מתברר כי העובד זומן לקיום שימוע לפני פיטוריו מבלי שידע זאת. בפגישה נאמר לעובד כי שהפרוייקט עליו עבד אינו רווחי. הצדדים סיכמו על קיום של שימוע נוסף. בהמשך התובע קיבל הודעה על פיטוריו.

בית הדין דחה את טענות החברה ופסק שפיטורי התובע נעשו שלא כדין, תוך אפליית התובע לרעה והפרה של הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחובת השימוע.

החברה נכשלה בחובת ההוכחה שהפיטורים נבעו מהתנהגות העובד או מעשיו וחויבה בפיצוי בסך 50,000 ש"ח.

בית הדין גם קבע כי הליך השימוע היה פגום כיוון שהחברה לא הודיעה לעובד שמדובר בשימוע לפני פיטורים ולא ניתנה לו אפשרות להיערך לכך. בית הדין קבע כי גם השימוע השני לא הועיל לתיקון הפגם.

בנוסף לאמור, נוכח גילו המתקדם של התובע וכן העובדה שבית הדין לא שוכנע בטיעוני החברה שהפיטורים לא נבעו מסיבות לגיטימיות, פסק בית הדין לתובע פיצויים נוספים בסך 142,400 ש"ח בגין פיטורים שלא כדין.

לא קיבלו אותך לעבודה בגלל גילך? פיטרו אותך לפני גיל פרישה?

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff