ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

תשובות של עורכי דין בנושא החזרי נסיעות

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

הזכות לקבל החזר דמי נסיעות הנה זכות חוקית בסיסית, המגיעה לכל עובדת ועובד שבישראל. למעסיק אין כל זכות לשנות, לבטל או להתעלם מהוראות החוק הברורות בנושא. ועדיין, בכל חודש עורכי הדין של פורטל זכויות העובדים מקבלים עשרות אלפי פניות של עובדים שאינם מקבלים החזרי נסיעות כחוק.

בעמוד זה תמצאו את התשובות המלאות לשאלות נפוצות, שחוזרות על עצמן פעמים רבות לאורך השנים. ניתן להעלות שאלות נוספות בנושא במסגרת הפורום של פורטל זכויות העובדים.

אני עובד במרחק 500 מטר אווירי ממקום העבודה. האם צריך לשלם לי דמי נסיעות?

ככלל, כל עובד שזקוק לתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו, ואינו מוסע על-ידי המעסיק או מישהו מטעמו, זכאי לתשלום דמי נסיעות.

במסגרת הליך ע"ע 100/06 עיריית טירה נ' עבד אלרחמן קשוע קבע בית הדין הארצי לעבודה כי אמת המידה לצורך הפעלת מבחן ההיזקקות, כלומר, לצורך הקביעה האם העובד זקוק לתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו, הנה קיומו של מרחק מעל 500 מטרים בין בית מגוריו של העובד למקום עבודתו.

זאת, למעט במקרים חריגים כגון כאשר מדובר בעובדים שמוגבלים מבחינת כושר הניידות שלהם, עובדים מבוגרים שאינם יכולים ללכת אף מרחק של 500 מטרים ומטה, עובדים המתגוררים במקום שבו המבנה הטופוגרפי אינו מאפשר הליכה ברגל וכיו"ב.

לפיכך, ככל שלא הוכח אחרת, חזקה על עובד שמתגורר במרחק שאינו עולה על 500 מטרים ממקום עבודתו, שהוא מרחק הליכה סביר, שאינו זקוק לתחבורה ציבורית.

עוד הובהר כי מבחן ההִיזקקות לתחבורה ציבורית אינו מותנה בקיומה של תחבורה ציבורית פעילה בשטח שבין מעונו של העובד לבין מקום עבודתו.

לפיכך, כאשר מדובר בעובד שגר במרחק 500 מטר ממקום העבודה שלו, אזי הוא איננו זכאי לתשלום דמי נסיעות.

הדברים נכונים אלא אם כן העובד הוכיח שמתקיים לגביו אחד החריגים לכלל ויוכל להוכיח זאת בצורה פשוטה, שאז יהיה על המעסיק לשלם לו דמי נסיעות - כך לפי עמדת בית הדין לעבודה נכון למועד כתיבת שורות אלה.

אני גרה במרחק כמה קילומטרים ממקום העבודה שלי ומגיעה לעבודה על אופניים. המעסיק לא משלם נסיעות. האם זה חוקי?

במסגרת הליך ע"ע 100/06 עיריית טירה נ' עבד אלרחמן קשוע הבהיר בית הדין הארצי לעבודה כי לצורך הפעלת מבחן ההיזקקות של העובד לתחבורה ציבורית כדי להגיע למקום עבודתו, המעסיק איננו נדרש לבדוק אם העובד נסע בפועל לעבודה באוטובוס של תחבורה ציבורית, או ברכבו הפרטי, או רכב באופניים או אף לעיתים צעד רגלית.

כל שנדרש לבחון הוא אם העובד זקוק לתחבורה על פי אמות מידה אובייקטיביות של מרחק של לפחות 500 מטר בין בית העובד למקום עבודתו, ותו לא.

לכן, אם את גרה במרחק של כמה קילומטרים ממקום העבודה ומגיעה ברכיבה על אופניים, מגיע לך לקבל החזר נסיעות כמו לכל עובדת אחרת.

אני עובדת ב-2 מקומות עבודה בכל יום. האם שניהם צריכים לשלם לי דמי נסיעות, למרות שאני משתמשת בכרטיס חופשי חודשי אחד?

אין לכך תשובה בפסיקה, אולם אולי ניתן להניח שדי בכך שרק אחד מהם ישלם את דמי הנסיעות של העובד במקרה כזה.

לכאורה תשלום דמי הנסיעות חל על כל אחד מהמעסיקים בנפרד, ללא קשר למספר מקומות העבודה של העובד ואולם, מאחר ומטרת תשלום דמי הנסיעות הנה להחזיר לעובד על הוצאות דמי הנסיעות שלו בפועל ולא להעשיר אותו באמצעות כפל תשלומי דמי נסיעות בשעה שהוא איננו זקוק לכך, יתכן שדי בכך שרק אחד מהם ישלם לעובד דמי נסיעות במקרה כזה.

אני עושה שימוש בעבודה ברכבי הפרטי לנסיעות בין לקוחות. המעסיק משלם לי דמי נסיעות לפי חוק וזה לא מכסה את ההוצאות. מה עושים?

יש להבדיל בין דמי נסיעות לבין החזר הוצאות רכב כאשר העובד משתמש ברכבו הפרטי לצורך ביצוע עבודתו, מאחר ומדובר בשני תשלומים שונים ונפרדים לחלוטין.

דמי נסיעות על פי החוק נועדו לממן את הוצאות הנסיעות של העובד ממקום מגוריו למקום עבודתו ובחזרה. נכון לינואר 2018, גובה דמי הנסיעות הינו עד 22.60 ₪ ליום, או לפי עלות כרטיסיה לכל הנסיעות הנדרשות, או לפי כרטיס חופשי-חודשי, לפי הזול מביניהם.

לעומת זאת, תשלום החזר הוצאות רכב, כאשר העובד משתמש ברכבו הפרטי לצורך ביצוע נסיעות למען עבודתו, כגון לצורך ביצוע נסיעות ללקוחות של מקום העבודה שלו, נועד להחזיר לעובד את ההוצאות שהוא מוציא מכיסו הפרטי למען מקום העבודה שלו.

גובה החזר הוצאות הרכב נקבע לפי תחשיב שלוקח בחשבון את סוג הרכב, נפח המנוע, ההוצאה ממוצעת לקילומטר ועוד.

לפיכך, העובד זכאי לדרוש מהמעסיק להחזיר לו את מלוא ההוצאות שהוא נאלץ להוציא עבור שימוש ברכבו הפרטי לצורך נסיעות בין לקוחות וזאת בנוסף ומעבר לדמי הנסיעות שמגיעים לעובד לצורך ההגעה מביתו למקום העבודה ובחזרה וללא כל קשר אליהם.

הייתי חולה 4 ימי החודש והיו לי 3 ימי חופשה. מותר למעסיק להוריד את התשלום עבור נסיעות?

כן, מאחר שלצורך חישוב החזר הוצאות הנסיעה, מביאים בחשבון רק את ימי העבודה בפועל של העובד ואין מביאים בחשבון ימים שבהם העובד לא הגיע לעבודתו בשל מחלה, חופשה או כל סיבה אחרת.

זאת אומרת שאם לא הגעת לעבודה מכל סיבה שהיא, המעסיק רשאי לקזז את תשלום החזרי הנסיעות עבור אותם ימי היעדרות.

עוד שאלות? לחצו כאן והכנסו לפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים!

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff