אחת השאלות הנפוצות ביותר של עובדות ועובדים שפונים אל עורכי הדין של פורטל זכויות העובדים הנה: תוך כמה זמן אני אמור/ה לקבל את פיצויי הפיטורים שמגיעים לי?
השאלה חוזרת על עצמה עשרות פעמים מדי יום, והתשובות אינן משתנות כמעט לעולם, למרות שנסיבות הפיטורין של כל עובדת ועובד שונות בתכלית ברוב המקרים.
לפי החוק היבש, המעסיק מחוייב להעביר לעובד את כספי הפיצויים תוך 15 יום ממועד סיום יחסי עובד מעביד בין הצדדים.
בפועל, זה לא קורה כמעט אף פעם – גם לא במקומות עבודה מסודרים ואצל מעסיקים גדולים כמו מדינת ישראל לדוגמא.
עובד שפוטר מעבודתו צריך להתאזר באורך רוח ובהרבה סבלנות, למרות חוקי העבודה שקובעים כללים ברורים לכאורה.
אם נבחן את המצב בשטח נגלה כי כספי הפיצויים משולמים לעובדים שפוטרו בממוצע כעבור 45 ממועד סיום יחסי העבודה ולעיתים אף מעבר לתקופה של 60 ימים.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שישנם למעשה שני מקורות לכספי הפיצויים.
המקור הראשון והברור הנו המעסיק, שאמור לשלם את חלקו בכספי הפיצויים במסגרת תלוש השכר האחרון של העובד, והמקור השני הנם כספים שהופרשו לטובת פיצויי פיטורין ושמורים בקרן הפנסיה של העובד.
אם נחשב את הכספים המשתחררים מקרן הפנסיה (בדרך כלל 70%-75% מסך הפיצויים) בתוספת הסכומים שאותם משלים המעסיק, נקבל סכום השווה למלוא הפיצויים שמגיעים לעובד שפוטר.
במקרים הבודדים בהם לעובד/ת אין קרן פנסיה מסיבה כלשהי (בניגוד מפורש לחוק) על המעסיק לשלם 100% מסכום הפיצויים מכיסו הוא וללא סייג.
איך הדברים מתבצעים הלכה למעשה?
ובכן, בתחילת החודש הקרוב למועד הפיטורים המעסיק אמור לקבל מחברת הביטוח שם מתנהלת קרן הפנסיה של העובד מסמך עדכני שבו מופיע הסכום המדוייק של הכספים שנצברו לצורך פיצויים.
מסמך זה מוכר בשם טופס הכנה ל-161 או טופס עזר ל-161.
לפי טופס זה המעסיק יוכל לחשב בדיוק כמה כסף הוא אמור להשלים לטובת הפיצויים של העובד המפוטר.
בשלב זה על המעסיק להפיק לעובד המפוטר טופס 161 חתום על ידו.
את הטופס הזה המעסיק צריך לשלוח אל סוכן הביטוח או חברת הביטוח שמנהלת את קרן הפנסיה של המפוטר/ת, ביחד עם מכתב שחרור שמאשר לחברת הביטוח כי העובד הפסיק לעבוד עבורו וכי הוא מסכים לשחרר לטובת העובד את הפוליסה.
מכתב זה יכול להכתב על ידי המעסיק עצמו ולעיתים, סוכן הביטוח מעביר פורמט מתאים לחתימת המעסיק.
בשלב זה על העובד לפנות בכתב אל חברת הביטוח או אל הסוכן המייצג בבקשה לשחרר את כספי הפיצויים. גם פניה זאת יכול שתעשה בכתב על ידי העובד או בחתימה על פורמט קיים שיועבר מחברת הביטוח.
כדאי שתכיר: אלו הן הסיבות בגינן ישללו ממך פיצויי פיטורים...
למשוך את הכספים או להמשיך לחסוך?
זכרו כי אין כל חובה למשוך את כספי הפיצויים שצברתם בקרן הפנסיה, ולמעשה, מבחינה חשבונאית וככל שהדבר נוגע לעתידך, מוטב להשאיר את הכספים האמורים בקרן הפנסיה ולא לגעת בהם. כל יועץ פנסיוני שתתייעצו איתו יסביר עד כמה גדולה תהא חשיבותם של כספים אלא עת נגיע לגיל זקנה.
הלכה למעשה, אנו ממליצים לכל מי שיכול להסתדר בחיי היום יום בלי כספי הפיצויים לא לגעת בכסף!
הסיבה העיקרית לכך הנה חשבונאית כאמור: כספי הפיצויים שנצברים בקרן הפנסיה שלך הנם חלק ניכר וחשוב ביותר מהעתודה הפנסיונית שלך.
אם בוחנים את הנושא לעומק מגלים כי כספי הפיצויים מהווים כ-40% מסך החיסכון הפנסיוני של כל אחת ואחד מאיתנו – העובדים השכירים.
השארתם של כספי הפיצויים בקרן הפנסיה תגדיל את החיסכון שלנו בצורה משמעותית ביותר וכמובן שהכסף, כל הסכום, ימשיך לצבור ריבית לאורך שנים.
אם החלטת לשחרר את כספי הפיצויים בכל מקרה, כאן הדברים יכולים להתעכב. חברות הביטוח מעצם היותן גופים מסואבים ועמוסי בירוקרטיה יכולות למשוך את שחרור הכספים מסיבות ברורות וכאלה שפחות.
גם אם קיבלת מהמעסיק את חלקו בפיצויי הפיטורין שלך לפי המועד הקבוע בחוק, תוך 15 יום ממועד סיום יחסי העבודה, עדיין חברות הביטוח יכולות לגרור אותך למשך חודש נוסף ובמקרים קיצוניים אף יותר והכל מפאת בירוקרטיה.
אנחנו ממליצים להתעזר בסבלנות, לקחת את הדברים בקלות למרות שהמדובר בסכומי כסף ניכרים, ולהמתין בסבלנות.
אחרי הכל, כל עוד הכספים נמצאים בחברת הביטוח הם צוברים ריבית ולא מאבדים מערכם.
אם קשה להתאפק, מומלץ לכתוב מכתב לחברת הביטוח או לסוכן הביטוח, ולבקש לזרז את שחרור הכספים המגיעים לך לפי חוק.
רק במקרים קיצוניים, בהם חלפו חודשיים או יותר ממועד הפסקת יחסי העבודה והכספים טרם הועברו לרשותך, מומלץ לפנות אל עורך דין על מנת שיוציא שיבדוק את הסיבה לעיכוב ויוציא מכתב מטעמך לחברת הביטוח.
ולעניין הלנת פיצויי פיטורין הקדשנו פרק מיוחד ומפורט, אבל נזכיר כאן בקצרה ועל קצה המזלג, שאם לא קיבלתם את פיצויי הפיטורין תוך פרק הזמן הקבוע בחוק, עומדת לכם הזכות המלאה להגיש תביעה לבית הדין לעבודה כנגד המעסיק – זאת בתנאי שהוא לא מילא את חלקו כאמור לעיל.
אי תשלום הפיצויים לעובד/ת שפוטר/ה עד לתקופה של 15 ימים לאחר מועד סיום יחסי העבודה אינו גורר סנקציה כלשהי.
אם הפיצויים שולמו תוך 16 עד 30 ימים מהמועד כאמור, עליהם לכלול הפרשי הצמדה רגילים.
איחור בתשלום של מעל 30 ימים אמור לכלול פיצויים בגובה 20% מסך הסכום שאמור היה להיות משולם, וכספים אלה הנם עבור הלנת פיצויי הפיטורים.
שאלות לגבי כספי הפיצויים שמגיעים לך לאחר הפיטורים?