ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

פיצויים בשל פיטורים בבושת פנים

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (5) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

אין ספק כי פיטורי עובד הנם מהלך קשה מאד מבחינת העובד ולא פעם אף טראומטי. כאשר הפיטורים נעשים ברוח טובה ככל הניתן בנסיבות העניין, יש בכך כדי להקל במידת מה על עוגמת הנפש הכרוכה בכך.

אולם כאשר הפיטורים נעשים תוך גרימת בושת פנים לעובד, ברור שעוגמת הנפש הנגרמת לעובד מועצמת שבעתיים ולצערנו יש לא מעט מקרים כאלה..

בהקשר זה התעוררה השאלה האם העובד יכול לתבוע פיצוי כלשהו בגין פיטוריו בבושת פנים, וזאת מעבר לפיצויי הפיטורים המגיעים לו על פי החוק.

מפסיקת בתי הדין לעבודה בארץ עולה שהתשובה לשאלה זו הנה חיובית. כלומר ניתן לתבוע פיצוי נוסף בגין עוגמת הנפש שנגרמה לעובד עקב פיטוריו בבושת פנים וזאת בהתאם לנסיבות העניין.

במסגרת הליך ע"ע 575/06 דן בן צבי נ' אלדר שני טכנולוגיות שותפות רשומה ואח' קבע בית הדין הארצי לעבודה כי אמנם הפיטורים גורמים עוגמת נפש לעובד המפוטר מעבודתו בכל מקרה, וככלל בית הדין לא פוסק פיצוי בגין עגמת נפש.

מאידך כאשר מדובר בפיטורים הנעשים תוך גרימת עוגמת נפש לעובד אזי מגיע לעובד פיצוי בגין כך, וזאת לרבות בשל הפרת חובת תום הלב בהליך הפיטורים.

באתו תיק נדון מקרה בו פוטר העובד בהודעה טלפונית מטעם החברה בה עבד לפיה ישוגר לו מכתב פיטורים, וכשעה לאחר מכן נשלחה הודעת מייל לכל העובדים, לחברי הדירקטוריון ולחברות ההפצה על פיטוריו.

יתרה מכך במכתב הפיטורים נתבקש העובד שלא לשהות בתחומי המפעל, וזאת מבלי שניתנה לו אפשרות להיפרד מעמיתיו לעבודה, ומבלי שנטען כי היתה סכנה שהוא יגרום נזק  או יחבל בעבודה.

לא הובאה כל סיבה שהצדיקה את הרחקתו המיידית מהמפעל, בלא לאפשר לו להיפרד בצורה מכובדת ממקום עבודתו.

בית הדין הארצי קבע כי הרחקה מיידית מהמפעל אכן עלולה לפגוע בתדמיתו ובשמו הטוב של עובד, שכן יש בה כדי ליצור רושם כי העובד פעל שלא כשורה.

נקבע כי אין חולק על כך שהמעסיק רשאי לוותר על עבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת ובכלל זה לבקש מהעובד שלא לשהות במקום העבודה לאחר מתן הודעת הפיטורים.

אולם בהיעדר הצדקה מיוחדת, יש לאפשר לעובד לסיים בכבוד את תקופת עבודתו ולהיפרד כראוי ממקום עבודתו ומעמיתיו.

במסגרת הליך ס"ע 7132-11-11 אקוקה נגד עדן בריאות טבע מרקט בע"מ אשר התנהל בפני בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, נדון מקרה לפיו רשת טבע מרקט הפרה באופן חד צדדי את סיכום היקף שעות העבודה שסוכם בינה לתובע, שעבד באחד מסניפיה.

הרשת דרשה מהעובד לעבוד שעות נוספות רבות מעבר למוסכם, וזאת עקב צמצומים במספר העובדים אשר הותירו אותו כעובד יחיד במחלקה שאותה ניהל.

העובד סירב נחרצות להסכים לשינוי החד צדדי ועקב כך דרש ממנו מנכ"ל הרשת במפגיע להסתלק ממקום עבודתו, בטענה שהנו מסיג גבול כביכול.

הנהלת רשת טבע מרקט אף הזמינה ניידת משטרה על מנת לסלק את העובד מהמקום בטענה שקרית שהעובד מתפרע וצועק, וזאת בשעה שהעובד התנהג ברוגע ובנימוס.

על מנת למנוע את המשך השפלתו ברבים נאלץ העובד לעזוב את הסניף בליווי משטרתי. למחרת קיבל העובד הודעת פיטורים בטענה שהוא זנח את מקום עבודתו.

בית הדין האזורי לעבודה פסק לתובע גם פיצוי בגין עוגמת נפש בסך של 35,000 ₪ וזאת בהסתמך על ההלכה שנפסקה ע"י בית הדין הארצי לעבודה בפרשת בן צבי הנזכרת לעיל.

בית הדין קבע כי הרשת פיטרה את העובד באופן שפגע קשות בשמו הטוב, גרם לו השפלה והסבה לו עוגמת נפש. בנוסף הפרה הרשת את חובת תום הלב המוטלת עליה בתור מעבידה, אשר טומנת בחובה את החובה לפעול במידתיות בהתנהלותה אל מול העובד.

חשוב לזכור כי גם אם למעביד יש זכות לפטר עובד בנסיבות מסויימות, הרי שדרך הפיטורים הנבחרת צריכה להיות זו השומרת על כבוד העובד באופן המירבי.

חובת תום הלב מעוגנת בדין הישראלי זה מכבר ובפסק הדין בפרשת דן בן צבי קבע בית הדין הארצי פיצוי בגין הפרת חובה זו. לא למותר לציין, כי האיסור שלא להלבין פניו של אדם ברבים מהווה גם אחד מעקרונות היסוד במשפט העברי וביהדות.

ברם, הרשת הפרה את חובת תום הלב המוטלת עליה ופעלה כלפי העובד בחוסר תום לב. הדבר בא לידי ביטוי בהתנהלותה החורגת מכל מידתיות, דבר שגרם לעובד פגיעה קשה בכבודו ובמעמדו, וזאת בעת שניתן היה להשיג את התוצאות המבוקשות בדרך שאין בה פגיעה מיותרת ולא נחוצה בעובד שאך זה אתה פוטר מעבודתו.

פיטרו אותך מהעבודה בבושת פנים?

במסגרת מימוש זכותו של המעסיק לפטר את העובד בנסיבות מסויימות, מוטלת עליו גם החובה לבצע את הפיטורים בדרך השומרת על כבוד העובד באופן מירבי, ומבלי להלבין את פני ברבים.

חובה זו נובעת מחובת תום הלב הכללית של המעסיק כלפי העובד, אשר טומנת בחובה גם את החובה לפעול במידתיות בהתנהלותו כלפי העובד, לרבות במסגרת הליך הפיטורים.

כמו כן, בהיעדר הצדקה מיוחדת, יש לאפשר לעובד לסיים בכבוד את תקופת עבודתו ולהיפרד כראוי ממקום עבודתו ומעמיתיו.

במידה והמעסיק הפר את חובת תום הלב שלו כלפי העובד במסגרת הליך הפיטורים ופיטר אותו באופן שגרם לו עוגמת נפש מיותרת, אזי זכאי העובד לתבוע פיצוי בגין עוגמת נפש זו.

בכל מקרה של ספק אין ספק וראוי לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מומלץ בדיני עבודה, שכן בעבר נפסקו פיצויים לעובדים רבים ובמקרים שונים ומשונים, כמו שבמקרים אחרים היו לא מעט תביעות שנדחו על ידי בית הדין.

פיטרו אותך ופגעו בכבודך?

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff