אם ידעתם ואם לאו, דיני העבודה שלנו קובעים אפשרות לעובד לקבל פיצויים במעבר דירה ובכפוף לכמה תנאים.
האם מעבר דירה להתנחלות מעבר לשטחי הקו הירוק נכנסת לרשימת התנאים כאמור?
מקרה דומה נדון במסגרת הליך דמ"ש (תל אביב) 46427-09-11 פלונית נ' יעד פתרונות בטוחים בע"מ.
בית הדין לעבודה דן במקרה של עובדת בחברת חקירות פרטיות, אשר דרשה מהמעסיק לשעבר לפצותה בגין פיצויי פיטורין, דמי הבראה, ושכר עבודה.
נסיבות המקרה שהובילו לתביעת הפיצויים
התובעת עבדה אצל הנתבעת בתור מאתרת כתובות במשך שלוש שנים לערך. לטענתה התובעת שכרה החודשי עמד על סך 6,000 ש"ח.
בנוסף, טענה כי בחודש ספטמבר 2010 עברה להתגורר בהתנחלות מעבר לתחומי הקו הירוק ששמה נותר חסוי בפסק הדין. התובעת טענה כי המעבר להתנחלות נבע עקב גירושין מבעלה.
עוד טענה התובעת כי גם לאחר שעברה להתנחלות, המשיכה לעבוד מהבית תקופה קצרה, אך עבודתה מביתה נתקלה בקשיים רבים עקב בעיות טכניות. בשלב מסוים הפסיקה הנתבעת להעביר לתובעת עבודה.
לשיטת הנתבעת משום שעברה להתנחלות למשך יותר משישה חודשים זכאית היא לקבל פיצויי פיטורין בסך 18,500 ש"ח. עוד עתרה התובעת לפיצויים בגין שכר עבודה שלא שולם לה, ודמי הבראה.
הנתבעת מנגד טענה כי שכרה של התובעת נגזר על פי כמות האיתורים אותם ביצעה. בנוסף, טענה כי התובעת התפטרה, כאשר חודשים ספורים לפני הודיעה כי בכוונתה לעבור לבית הוריה עקב קשיים כלכליים.
לא זו בלבד, אלא שהנתבעת טענה כי התובעת גרושה מזה מספר שנים, כך שאין כל קשר בין הגירושין למעבר להתנחלות.
הנתבעת טענה אף כי התובעת עבדה בתקופה שלפני סיום העסקתה בצורה לא מספקת, ואף תפוקתה ירדה באופן חד.
עוד טענה הנתבעת כי התובעת בשלב מסוים פשוט הפסיקה לבצע את עבודתה מהבית, בניגוד לסיכום שהיה בין הצדדים באשר לכך שהתובעת אכן תעבוד מביתה.
הנתבעת טענה אף טענת קיזוז כלפי כל סכום בו תחויב כלפי התובעת. לשיטתה התברר לה כי התובעת עברה לעבוד עם חברה מתחרה, ואף הכפישה אותה בהזדמנויות רבות, לרבות בפני בעלי המניות של הנתבעת.
הזכות לפיצויי פיטורין בעת מעבר להתנחלות
בנסיבות הללו, הדיון המשפטי התמקד בסעיף 8 (2) + (3) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג – 1963, הקובע כדלקמן:
לענין חוק זה יראו כפיטורים התפטרות של עובד עקב העתקת מקום מגוריו –
(2) לישוב חקלאי – מישוב שאינו חקלאי, או לישוב באזור פיתוח מישוב שאינו באזור פיתוח, בתנאים שנקבעו בתקנות באישור ועדת העבודה של הכנסת; לענין פסקה זו "ישוב חקלאי" או "ישוב באזור פיתוח" – ישוב שנמנה עם סוגי ישובים שנקבעו בתקנות באישור ועדת העבודה של הכנסת כישובים חקלאיים או ישובים באזור פיתוח, הכל לפי הענין;
(3)מחמת סיבות אחרות שנקבעו בתקנות, באישור ועדת העבודה של הכנסת מסיבות המצדיקות את העתקת מקום מגוריו של העובד.
בהתאם לסעיף 8 לחוק פיצויי פיטורין, קובעת תקנה 12(ד) לתקנות הפיצויים קובעת כי אם עובד עבר לדור בהתנחלות, או בהיאחזות למשך שישה חודשים, ועסקינן במקום המאושר ע"י משרד החקלאות, אז יראו עובד בנסיבות כאלו כמתפטר שדינו כמפוטר.
בנוסף, הכלל הוא כי עובד הטוען כי התפטר אך זכאי הוא לקבל הכרה כמפוטר, עליו להוכיח את טענתנו, ובפרט כאשר מדובר בהתפטרות עקב מעבר למקום מרוחק.
בית הדין בנסיבות כאלו לא ידון בסיבה שגרמה לעובד להעתיק את מקום המגורים, אלא מדוע נאלץ להתפטר ממקום עבודתו.
הכלל המשפטי דנא נועד לסייע מצד אחד לעובדים, אך מנגד גם למנוע סיטואציות בהן בכל פעם עובד יעבור למקום מגורים אחר ואוטומטית ידרוש פיצויי פיטורין.
הכרעת בית הדין לעבודה
בית הדין קבע כי הצדדים אינם חלוקים על כך שהתובעת עברה להתגורר בהתנחלות.
נקבע כי התובעת הוכיחה כי נאלצה לטפל בבתה ולהוציאה מהגן, מה שאכן הקשה עליה להמשיך לעבוד בתל אביב. בנוסף, הוכח כי אכן יש קשיי תחבורה מההתנחלות לעיר תל אביב.
בית הדין דחה את טענת הנתבעת לפיה התובעת הפסיקה את עבודתה ללא כל הסבר, שכן הנתבעת לא הציגה כל ראיה בנושא.
עוד נקבע כי הוכח שהתובעת עבדה עוד תקופה מהבית, ואכן לא הצליחה לעשות כן עקב קשיים טכניים הנובעים מרשת תקשורת לקויה המצויה בתחום מגוריה בהתנחלות.
בית הדין דחה את טענת הקיזוז של הנתבעת שנסובה סביב טענותיה להכפשה מטעם התובעת.
נקבע כי "טענות אלו נטענו בעלמא מבלי שהוכח בכל אופן כי התובעת עברה לחברה מתחרה, כי גרמה לעזיבת עובדת, כי לא השיבה לנתבעת תיקים ו/או כי השמיצה את נציגי הנתבעת ואף לא הוצגה ולו ראשית ראיה לנזקים הנטענים".
לאור כל האמור בית הדין קיבל את תביעת התובעת במלואה. לאור ההכרעה לזכותה של התובעת חייב בית הדין את הנתבעת בסך של 15,346 ש"ח בגין פיצויי פיטורים, 2,370 ש"ח בגין שכר עבודה, ובסך של 1,580 ש"ח בגין דמי הבראה.
בנוסף חייב בית הדין את הנתבעת בהוצאות שכר טרחת עורך דין בסך 5000 ש"ח.
עברת לגור בהתנחלות ויש שאלות לגבי הזכויות שלך?