מעביד רשאי לפטר עובד. מעביד לא רשאי לפטר בהינף יד, באמירה בעל פה "אתה מפוטר". הודעה על פיטורים תבוצע באמצעות מכתב פיטורים.
לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות, מעביד המבקש לפטר עובד יתן לו הודעה מוקדמת לפיטורים. ההודעה תהייה בכתב ותציין את יום הוצאת ההודעה ואת יום הכניסה לתוקף של הפיטורים.
עובד שמבקש להתפטר ינהג כמו המעביד שהחליט לפטרו ויגיש מכתב התפטרות בכתב שנוסחו זהה למכתב פיטורים ומועדי הגשתו נקבעו גם הם בחוק.
מעביד יכול לנהוג ברשמיות צוננת ולנסח את מכתב הפיטורין כלשון החוק. אפשר קצת אחרת ועם קורטוב של אנושיות ורגישות כי בכל זאת מדובר בנסיבות לא מרנינות. בנוסף לנוסח המחייב אפשר להוסיף דברי ברכה והצלחה בדרך החדשה.
אפשר לציין במכתב הפיטורים שממועד קבלת ההודעה ועד לכניסת הפיטורים לתוקף העובד המפוטר רשאי לא להגיע לעבודה. גם אם הוויתור על שירותיו של העובד נובעים מתוך חשש לנקמה ופגיעה בציוד ובמוניטין של המעסיק מצד העובד, לא חייבים לבשר על כך בראש חוצות ולשתף את העובדים האחרים.
אם המעסיק מחליט ללכת קצת יותר רחוק עם ההתחשבות והרצון לסייע לעובד שפיטר, הוא יכול להוסיף במכתב ההתפטרות משפט וחצי המתאר את העובד לחיוב ושיעור תרומתו לעסק. תוספת זו יכולה לבוא במקום המלצה למעסיקים הבאים.
במידה ונתקלתם במעסיק שפועל לפי החוק היבש ללא שמץ של נחמדות ואנושיות, אל תהססו להאיץ בו ולהכתיב לו תוספות מעבר לנדרש בחוק, העיקר שהתוספת תשרת את האינטרס שלכם לטווח הקצר והארוך.
>>> פורום דיני עבודה <<<
מעסיקים כמו כל בני אדם, עשויים עוד להפתיע לטובה. נסו אותם.
בכל מקרה, על מכתב הפיטורים להיכתב על נייר מכתבים רשמי של המעסיק, מודפס וחתום בחותמת החברה וחתימה אישית של המעסיק או נציגו.
מכתב הפיטורים הוא מסמך בעל תוקף משפטי המתעד את הפסקת יחסי עובד מעביד וניתן להציג אותו כמוצג ראייתי בכל הליך משפטי.
בתור שכזה, על המעסיק או העובד שמנסחים ומגישים מכתב שכזה לקחת בחשבון, מה לא לכתוב. כל תוספת מיותרת עלולה לפעול כבומרנג כנגד הכותב החתום על המכתב.
אם יש למעסיק יסוד לחשש, שסיבת הפיטורים לא מוצדקת והעובד המפוטר עלול לגרור אותו לתביעה משפטית במסגרת בית הדין לעבודה על מנת שזה יבחן ויחליט על חוקיות פיטוריו, עדיף שלא יכתוב את סיבת הפיטורים.
כמו שלכל מסמך העשוי להיות מוצג בהליך משפטי או בהליך פורמאלי אחר, יש חשיבות ומשמעות מעשית, כך גם ביחס למכתב פיטורים.
ללא המכתב, עובד שפוטר ופניו ללשכת התעסוקה לקבלת דמי אבטלה המגיעים לו כחוק, עלול להיקלע לסבך מיותר הפוגע בזכויותיו ואין באפשרותו להוכיח שהוא פוטר על ידי מעסיקו ומתי נכנסו הפיטורים לתוקף.
בלשכת התעסוקה דורשים מכתב פיטורים כתנאי לקבלת דמי אבטלה. עובד שהתפטר לא זכאי להם, אלא אם כן המקרה שלו נופל בגדרם של תנאים הקבועים בחוק שמזכים אותו בתשלום פיצויים למרות שהתפטר ביוזמתו.
מעסיק שלא הוציא מכתב פיטורים לעובד וזה לא עמד על זכותו לקבל מסיבה כלשהי, יכול המעסיק לטעון שהעובד התפטר מיוזמתו ולכן אין הוא זכאי לפיצויי פיטורים.
קיראו עוד: יעוץ משפטי למעסיקים
דוגמא למכתב פיטורים
מעסיק שנדרש לפטר עובד בחברה יכול להעזר בנוסח מכתב הפיטורין הבא, המובא לעיל והנו רק דוגמא. השמות והפרטים במכתב בדויים ואין להם כל קשר למציאות.
תאריך: 01/04/2013
לכבוד: מר יוסי ברקן
הנדון: יוסי ברקן - הודעה על סיום העסקתך בחברה
-
בהמשך לשימוע שערכנו לך אצל מנהל משאבי אנוש בתאריך 15/2/2013 אני מבקש להודיעך על סיום עבודתך בחברה החל מיום 01/05/2013.
-
הודעה זו הינה גם הודעה מוקדמת לפיטורים כנדרש בחוק.
-
עד ליום כניסת הפיטורים לתוקף ביום 01/05/2013 והפסקת יחסי עובד מעביד, אתה רשאי להמשיך בעבודתך בחברה.
-
מחלקת שכר תגיש לך גמר חשבון עם כל הזכויות המגיעות לך.
-
אני מאחל לך הצלחה בכל דרך שתבחר.
בכבוד רב
משה ברמן
מנהל החברה.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה!