ביום 27.9.2016 נחתם הסכם קיבוצי חדש בענף השמירה והאבטחה, אשר מסדיר את העלאת שכר המינימום של עובדי הענף. ההסכם נחתם בין יושב ראש הסתדרות העובדים הכללית החדשה, אבי ניסנקורן ומנכ"ל הארגון הארצי של מפעלי השמירה והאבטחה בישראל.
העלאת השכר אמורה להתבצע במסגרת שתי פעימות שתתרחשנה במהלך שנת 2017 האחת בתחילתה והשניה בסופה.
במסגרת הפעימה הראשונה, החל מיום 1.1.2017 השכר המינימלי של המאבטחים יועלה מסך של 25.9 ₪ לסך של 28.5 ₪ לשעה, ומסך של 4,284 ₪ לסך של 5,300 ₪ לחודש עבור משרה מלאה.
בכך מקדים ההסכם הקיבוצי החדש הנ"ל את הפעימה האחרונה בתכנית להעלאת שכר המינימום בכל המשק לסך של 5,300 ₪, אשר אמורה להתרחש רק בתחילת 2018.
במסגרת הפעימה השניה, החל מיום 1.12.2017 יועלה השכר המינימלי של המאבטחים לסך של 30 ₪ לשעה, ולסך של 5,580 ש"ח לחודש עבור משרה מלאה.
בכוונת הצדדים להניח את ההסכם הקיבוצי החדש בענף השמירה והאבטחה על שולחנו של שר העבודה, על מנת שהוא ירחיב את הוראותיו בצו הרחבה שיחול על כל עובדי השמירה והאבטחה במשק.
ההסכם הקיבוצי החדש בענף השמירה והאבטחה מהווה למעשה המשך להסכם הקיבוצי הישן בענף השמירה והאבטחה, אשר נחתם ביולי 2014 בין ההסתדרות וארגון הארצי של מפעלי השמירה והאבטחה בישראל.
במסגרת ההסכם הקיבוצי הישן נקבע כי שכר המינימום של עובדי השמירה והאבטחה בישראל יעמוד מעל שכר המינימום במשק ויתעדכן מעת לעת בהתאם להסכמים שבין המדינה לבין ההסתדרות, ואשר מוחלים על עובדי שמירה של המדינה כמזמינת שירות.
ההסכם הקיבוצי הישן בענף השמירה והאבטחה השווה למעשה את תנאי העסקתם של עובדי השמירה והאבטחה במגזר הפרטי לתנאיהם של השומרים והמאבטחים במגזר הציבורי, וקבע בין היתר, כי עובדי השמירה והאבטחה יהיו זכאים לקרן השתלמות, להפרשות מוגדלות של המעביד לקרן הפנסיה, לתשלום דמי הבראה על פי תעריפי המגזר הציבורי, לתנאים נלווים ולהטבות רבות נוספות.
ההסכם הקיבוצי החדש ענף השמירה והאבטחה נחתם על רקע העובדה לפיה בשנה האחרונה נקלע ענף השמירה למצוקה קשה בגיוס כוח אדם.
מתוך 80,000 העובדים במסגרת ענף השמירה והאבטחה, כ-4,800 עובדים במוסדות חינוך בארץ, בעוד שישנו מחסור של לפחות 2,000–3,000 עובדים. מצוקת כח האדם בענף הזה אף אילצה לא מעט ארגונים ומוסדות לוותר למעשה על השמירה.
כך לדוגמא במערכת החינוך בירושלים חסרים באופן קבוע כ-90 עובדי שמירה ואבטחה. עקב כך שלח מנהל אגף חירום וביטחון מכתב זועם למשטרה, ובו הוא כתב כי בשל המצב הביטחוני הביקוש למאבטחים במוסדות חינוך גדול מההיצע, וכי התחרות הפרועה בתעריפי השכר מול משרדי הממשלה, המשלמים 35 שקל לשעה, מקשה אף היא על גיוס עובדים לענף.
נוצר מצב לפיו בעוד שבמוסדות החינוך שילמו רק 26 ₪ לשעה המאבטחים במתקני משטרה מקבלים 33 ₪ לשעה, המאבטחים ברשות האוכלוסין מקבלים כ–35 ₪ לשעה, ואילו המאבטחים במשרד הרווחה מקבלים כ–36 ₪ לשעה.
עקב המחסור החמור בכח אדם שלח לאחרונה פיני שיף, מנכ"ל הארגון הארצי של חברות השמירה, אל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, מכתב שבו הוא טען כי אחד הגורמים למחסור בענף הוא שיעור האבטלה הנמוך במשק, בנוסף לתשלום הנמוך שמקבלים העובדים בשמירה.
כדי לתקן מצב זה, הציע שיף להעלות את שכר המינימום בענף, יצירת הכשרות מקצועיות למי שרוצה להיכנס לענף, והכנסת הענף לרשימת העבודות המועדפות לחיילים.
דבריו, על מנת להגביר את הגיוסים למקצוע השמירה והאבטחה, בנוסף להעלאת שכר המינימום בו והכנסתו לרשימת העבודות המועדפות, צריך להגדיל את תדירות משמרות הלילה המותרות ולשפר את התנאים הפיזיים בעמדות השמירה, כמו הוספת מיזוג בעמדות חיצוניות.
לאחר חתימת ההסכם החדש, הצהיר שיף כי העלאת שכר המינימום לעובדי האבטחה מהווה הכרה במעמדם ותפקידם של עובדי האבטחה בישראל, וכי הארגון לא רואה בצעד זה משום סוף פסוק בדאגה לזכויות עובדים.
לדבריו, קיימת פעילות נמרצת להקניית מעמד של עבודה מועדפת לחיילים משוחררים אשר יגויסו לעבודות אבטחה, וכן לשיפור התנאים הפיזיים של העובדים.
בנוסף הביע שיף את תקוותו כי מזמיני שירותי השמירה והאבטחה יגלו הבנה רבה לעדכון שכרם של העובדים וכי האטרקטיביות של העיסוק בתפקידי האבטחה תגבר.
שאלות? לחצו כאן והכנסו לפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים!