מועדי ישראל הם עניין של מסורת ומורשת, אולם גם עניין חוקתי גרידא. במדינת ישראל נהוג שבוע עבודה של שישה ימים והחוק מפרט מהם מועדי ישראל אשר דינם כדין מנוחה שבועית.
חגי ומועדי ישראל נקבעו בסעיף 10א (א) לפקודת סדרי השלטון והמשפט התשי"ח 1948 והם - שני ימי ראש השנה, יום כיפורים, יום ראשון ושמיני עצרת של סוכות, ראשון ושביעי של פסח וחג השבועות.
בסך הכל: 8 ימי מנוחה. כמו כן, גם יום העצמאות הוגדר כחג לכל דבר, מה שמעלה את מניין ימי המנוחה ל- 9 ימים.
כפי שניתן לראות, שאר הימים המיוחדים לרבות צום גדליהו, תענית אסתר, פורים וצום תשעה באב אינם כלולים במועדים שבהם מגיעה חופשה מהעבודה.
ימים אלו נחשבים ימי עבודה לכל דבר והעובד מחויב להגיע לעבודתו או לפרוט יום חופשה המגיע לו כחוק.
היעדרות בט' באב - יום חופש או צו הרחבה קיבוצי
למרות שתשעה באב אינו נחשב יום חופש בתשלום, ישנם הסכמי עבודה קיבוציים וצווי הרחבה הקובעים כי העובד יהיה רשאי לקחת יום חופשה בתשלום, נוסף על המועדים המצויינים בחוק, בלי שיום זה יוחסר מימי החופשה העומדים לרשותו ממילא.
למשל, צו הרחבה בענפי היבוא, היצוא והמסחר בסיטונות קובע כי בנוסף לחופשתם הרגילה העובדים יהיו חופשיים לבחור יום נוסף מתוך חגים אלו - הושענא רבא, פורים, ערב יום כיפור, אחד במאי, תשעה באב, יום הזיכרון וכל יום שיוכרז עליו כשבתון במדינה
וישנה גם אפשרות ליצירת חוזה אישי מראש...
יש אפשרות גם לקשור את יום תשעה באב ביחד עם ימי חופשה בתשלום במסגרת חוזה אישי.
במקרה זה, האחריות ליידע את הנוגעים בדבר נופלת על העובד והוא כורך זאת עם תנאי העסקה כלליים. יחד עם זאת, המעביד אינו חייב להסכים לתנאי זה.
דרך נוספת לזכות ביום חופש בתשעה באב מגיעה גם היא בצורת חוק או תקנה מתאריך ה-31.5.2010.
על פי סעיף 6 (ב) לחוק חופשה שנתית התש"יא 1952 רשאי עובד לקחת יום אחד מתוך ימי החופשה השנתית באחד מהימים המנויים בתוספת ובלבד שהודיע למעבידו לפחות שלושים יום מראש.
למעשה, תקנה זו גורמת לכך שכל שכיר יכול לבקש חופשה בתשעה באב אם רק הודיע למנהלו מבעוד מועד.
שאלת חופש הפולחן
עניין הצומות, ובכלל זה צום תשעה באב, נוגע עמוקות בשאלת הזהות במדינה וחופש הפולחן.
על אף שמדינת ישראל היא מדינת היהודים, הכלכלה ורוב רובה של החברה המייצרת היא חילונית או מסורתית בלבד, מספר האנשים העובדים אשר צמים בתשעה באב קטן מדי על מנת להכריז על יום זה כחג או שיום שבתון רשמי.
יחד עם זאת, ברוח חופש הפולחן יכול כל אדם לבקש לא לעבוד בתשעה באב בלי שזה יפגע בשכרו או ירד באופן רשמי מימי החופשה המגיעים לו מתוקף זכויות עובדים במדינת ישראל.
בשורה התחתונה, בדיקת הנושא טרם קבלה לעבודה תמנע את האי נעימות הכרוכה בבקשה מיוחדת והפסד יום עבודה שלם.
רוצים עוד? קיראו על קיפוח זכויות עובדים במשרד התמ"ת