הממשלה התחלפה. משרד התעשייה והמסחר החליף את שמו למשרד הכלכלה. השר התחלף. תחומי העיסוק נותרו כשהיו.
זהו זמן טוב להיכרות קצת יותר מעמיקה עם הקשר והאחריות של המשרד לזכויות עובדים ומעסיקים. עד כמה משרד התמ"ת ערוך לסייע לנזקקים שנפגעו מהפרת דיני עבודה, מהו המקור החוקי ממנו הוא שואב את סמכויותיו ואיך יוצרים קשר עם המשרד לצורך טיפול ומענה לפניותינו?
היחידה ליחסי עבודה
היחידה ליחסי עבודה במשרד היא הכתובת לעובדים ומעסיקים בכל הקשור לדיני עבודה. מקור סמכותה נובע משני חוקיים עיקריים: חוק יישוב סכסוכי עבודה וחוק הסכמים קיבוציים.
ליחידה מספר תחומי פעילות ואחריות ואלו העיקריים שבהם:
המבקש להכריז על סכסוך עבודה מחויב לפי החוק להודיע ליחידה זו.
היחידה מוסמכת במקרי של סכסוך עבודה, שביתה ועיצומים להתערב בסכסוך במטרה ליישב אותו בדרך של תיווך, גישור ובוררות.
היחידה אחראית על רישום הסכמים קיבוציים וכלליים שנחתמים בין המעסיקים לעובדים.
היחידה מפעילה ומנהלת מאגר מידע אודות השביתות והעיצומים שהתרחשו במשק לאורך שנים.
כדי שהסכם קיבוצי יחול גם על עובדים ומעסיקים שאינם מאורגנים פועלת היחידה להוצאת צווי הרחבה להחלת אותם הסכמים.
לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, תשלום לקופת תגמולים ולקרן פנסיה של העובד לא יבוא במקום פיצויי פיטורים, אלא אם נקבע אחרת בהסכם הקיבוצי ו/או לפי אישור מיוחד של היחידה.
מתן אישור להסכם בין מעביד לבין עובד, שהפיצויים כלולים בשכר העבודה ובלבד שאין הסכם קיבוצי החל על המעביד והעובד, המחייב תשלום פיצויי פיטורים.
כדי להבין טוב יותר את מערכת יחסי העבודה ולזהות מוקדי מתח וסכסוך פוטנציאלי בין עובדים למעסיקים, היחידה יוזמת ביצוע מחקרים וסקרים להכרה ממוקדת ומקצועית של השוק כדי להיערך לכל התפתחות.
בנוסף למחקרים היחידה עוסקת בכל הקשור להצעות חוק דיני עבודה וגם מתאמת בין משרד הכלכלה לבתי הדין לעבודה.
פעילות היחידה נעה על ציר שמחבר נקודות זמן בחייו של עובד: לפני שהתחיל לעבוד, בזמן העבודה ולאחר שהסתיימו יחסי עובד ומעביד.
עובד ומעסיק שמעוניינים להתייעץ עם נציגי היחידה בכל אחד מהתחומים שעובדיה מופקדים על ביצועם יכולים להתקבל לפגישה באחד הסניפים בתל אביב, ירושלים וחיפה.
ניתן להתקשר גם בשיחת חינם: 1800-800-390 או לפנות באמצעות פקס למחוז ירושלים והדרום: 02-6667989 מחוז תל אביב והמרכז: 03-7347296, מחוז חיפה והצפון: 04-8628054
נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד
הנציבות הוקמה במשרד בשנת 2008 בהמשך לתיקון 18א' לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. מתפקיד הנציבות לפעול למיגור אפליה בשוק העבודה, קידום ההכרה בזכויות לפי ערכי השוויון ואכיפת החוק.
עובד שמוצא עצמו נפגע מהפרת אחת מהוראות החוק רשאי להגיש תלונה לנציבות. תוכן התלונה ומניע הגשתה ייבדקו. אם המתלונן נמצא כבר בהליכים משפטיים בערכאה אחרת הנציבות לא תתערב.
אם התלונה נמצאה מוצדקת רשאית הנציבות להעבירה להמשך טיפול לרשות חוקרת אחרת, בהסכמת המתלונן והנילון ניתן להעביר לגישור, לבדוק אופציה לתביעה אזרחית. בכל החלטתה שתתקבל בין אם דחיית התלונה או המשך הטיפול בה בכל ערוץ נבחר, תודיע הנציבות למתלונן על ההחלטה.
מינהל הסדרה ואכיפה במשרד התמ"ת
מתפקידו של המינהל לאכוף את חוקי העבודה ולפעול כנגד מי שמפר אותו ופוגע בזכויות העובדים. המינהל פועל באמצעות 3 זרועות עיקריים: הסדרה, אכיפה פלילית, אכיפה מנהלית ועיצומים כספיים.
במידת הצורך פעולת הזרועות מתואמת ומשולבת ומוצאת את ביטוייה במתן רישיונות והיתרים כמתחייב מהוראות חוקי עבודה, ביצוע חקירות כנגד מעסיקים החשודים בהפרות החוק. לאחר איסוף הראיות שיש בהן להוכיח עבירה על החוק ובתיאום וייעוץ של הלשכה המשפטית של המשרד מתקבלת החלטה על הטלת עיצום כספי או הגשת כתב אישום פלילי.
המינהל פועל להגביר את המודעות בקרב העובדים והמעסיקים לעניין חוקי המגן, הזכויות והחובות כעולה מדיני העבודה.
בחודש יוני 2012 נכנס לתוקפו החוק להגברת האכיפה בדיני עבודה. החוק הרחיב את סמכויות המינהל. לפי החוק, מפקח מוסמך יוכל להטיל עיצום כספי על מעסיק אשר נמצא לגביו כי הפר את הוראות חוקי העבודה.
חברה ומנהליה חשופים לסנקציות לרבות עיצומים כספיים אשר יוטלו עליהם באופן אישי ולא יוכלו לקבל פיצוי או שיפוי בגינם על חשבון החברה.
מעסיק שקיבל התראה או הוטל עליו קנס כספי יכול להגיש ערר בפני ועדה מיוחדת במשרד. על החלטתה ניתן גם לערער בפני בית הדין האזורי לעבודה. מי שמעסיק עובדי קבלן ולא שומר על זכויותיהם כקבוע בחוק יחשב כמי שהפר את החוקים למרות היותו מזמין שירות בלבד, יהיה חשוף לעיצום כספי כאילו היה מעסיקם הישיר.
הלוגו של המשרד הוא "משרד הכלכלה – כלכלה עם נשמה". זו ההזדמנות של העובדים והמעסיקים לפנות בעת הצורך לקבל סיוע והסברים נדרשים כדי לבחון כמה נשמה יש במשרד הזה.
כדאי לבחון את היכולת של המשרד להשפיע באמצעות עורכי דין שמתמחים בדיני עבודה. התחום הזה מורכב ומסובך. עובד תמים אינו מסוגל להתמצא בסבך החוקים וההוראות. עורכי דין מסוגלים. זו תורתם ואומנותם. השתמשו בהם. בהצלחה.
ליחצו כאן לעמוד המידע ופניות הציבור באתר משרד התמ"ת
יש לך שאלות לגבי משרד התמ"ת? זקוק לסיוע אישי בפניה למשרד?
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מיומן בתחום!