ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

חרדה מראיונות עבודה - את/ה לא לבד!

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (22) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

לבוש מכובד, הגעה לריאיון עבודה לפני הזמן, לחיצת יד נכונה, הכנת תשובות לשאלות ריאיון ידועות (תכונות אופי חיוביות ושליליות) "עבודת שטח" על מקום העבודה העתידי והיכרות עם החברה, חשיבות יצירת רושם ראשוני נכון, הקפדה על חיוך, מבט בעיניים ושפת גוף מרגיעה.

כל אלו הן דוגמאות לטיפים מומלצים וטובים לקראת הגעה לריאיון עבודה.

אלא שעבור לא מעט אנשים, למרות ההכנה המוקדמת והניסיונות ליישם את כל הטיפים הטובים הללו, בכל זאת הם נתקפים פחד לא מוסבר ומשתק רגע לפני הכניסה לריאיון, אשר משכיח בבת אחת את כל ההכנה המוקדמת והופך אותה ללא רלוונטית.

במקרים אחרים, הפחד כה עוצמתי שישנם אנשים שמבטלים את ראיון העבודה או נמנעים מלהגיע אליו.

חרדה מראיונות עבודה היא קושי רגשי שעשוי לפגוע לא רק בסיכוי למצוא עבודה וביכולת להשתלב בעולם התעסוקתי, אלא גם פוגע באופן משמעותי בתפקוד ובאיכות חייו של האדם. מסיבה זו, חשוב להבחין בו, להתייחס אליו וכמובן למצוא דרכים להתגבר עליו.

ד"ר אילן טל, מומחה לתמיכה רגשית ומנהל מרכז ד"ר טל המתמחה בטיפול בתופעות של חרדה, שוחח עם מערכת פורטל זכויות העובדים והסביר על התופעה ודרכי הטיפול האפשריות בסובלים מחרדה לפני ראיון עבודה.

על חרדה בכלל ועל חרדה מראיונות עבודה בפרט

באופן כללי, חרדה היא תגובה לאיום, כאשר האיום לא נמצא. איך נזהה חרדה?

באופן פשוט על-ידי זיהוי מספר תחושות אופייניות כמו: פחד בלתי מוסבר, "מועקה על הלב", חוסר שקט, רעד, קשיי נשימה, לחץ בחזה, הזעה, תחושת מחנק וכן מחשבות מטרידות וקטסטרופליות כגון "הכל רע ואין סיכוי שישתפר". כאמור, סימנים אלו, המופיעים בלי איום ממשי, עלולים להעיד על חרדה.

באופן ספציפי, חרדה מראיונות עבודה היא חרדה המופיעה לאור התרחשותו של ריאיון עבודה - המשמש כטריגר להופעתה של החרדה.

הלכה למעשה, החשש העיקרי הוא מפני כישלון, פחד להוות מוקד ללעג, ביקורת או שיפוט של אחרים, חשש של האדם שהוא יהיה מובך מידי או יבייש את עצמו בשל התנהגות לא נאותה, גמגום, הצגת תשובות לא מספקות או לא נכונות ועוד.

למעשה, חרדה מראיונות עבודה משלבת אלמנטים של חרדה חברתית - הפחד להיות נתון לשיפוט וביקורת של אחרים והפחד להוות מקור ללעג, דימוי עצמי נמוך והיעדר אמונה כי יש באפשרותו של המרואיין להצליח בריאיון עבודה או בעבודה בכלל וחשש מהערכה שלילית על-ידי אחרים.

איך תוכל/י לזהות האם הקושי למצוא עבודה נובע מחרדה מהראיון?

בחן/י את עצמך:

  • האם לפני ראיון מופיעים אצלך קשיי שינה, מחשבות חוזרות ונשנות וחששות כיצד יתנהל הריאיון, האם הפחד כה עוצמתי שאת/ה שוקל/ת לא להופיע לראיון או לבטלו?
  • האם במהלך ראיון העבודה את/ה שוכח/ת את כל מה שרצית להגיד?
  • האם את/ה חושב/ת כל העת כיצד את/ה נתפס/ת על ידי המראיין והאם את/ה אומר /ת את הדבר הלא נכון?
  • האם את/ה מזיע יותר מהרגיל?
  • האם קולך רועד או שאת/ה מגמגם ולא מצליח/ה להתגבר על כך?
  • האם בטווח הזמן של שבוע לפני הראיון את/ה עצבני/ת יותר? חש/ה חסרת שקט?
  • האם מופיעים גם סימנים גופניים כמו מיחושים וכאבים שונים?

התמודדות עם חרדה מריאיון עבודה

הכנה מוקדמת, כך לדברי ד"ר אילן טל, הנה דרך מומלצת על מנת להפחית את מפלס החדרה, בבחינת "דע את האויב".

יחד עם טכניקות ידועות מעין אלה, מומלץ לשלב גם טכניקות של הרגעה גופנית. מחקרים בתחום של גוף ונפש מעידים כי הרגעה הגוף משפיעה גם על הנפש ומאפשרת הפחתה של מידת החרדה.

הרגעה מעין זו ניתן לעשות על-ידי טכניקות של דימיון מודרך, הכוונה היא לבניית תסריט חיובי אודות הריאיון הצפוי: כיצד הוא מתנהל במישרין, כיצד אתם מצליחים להגיד את כל מה שתכננתם וכיצד אתם מסיימים את הראיון לשביעות רצונכם.

טכניקה נוספת היא טכניקה של הרפיה, אותה ניתן לעשות לבד בבית: כל מה שצריך זה לשבת בנינוחות על כיסא להרגיש כאילו הגוף פשוט מונח שם, ולעצום עיניים.

אחר כך יש לנשום באופן איטי, דרך הבטן, ולהוציא את האוויר גם כן באיטיות, כך בקצב קבוע למשל כמה דקות ולהשתדל להוציא כל מחשבה מפריעה מהראש מומלץ לתרגל בתחילה בזמן רגוע ולא בעת לחץ.

התייחסות חשובה נוספת היא התייחסות למחשבות המטרידות כגון: "בטח יהיו אנשים יותר מוצלחים ממני"..."הוא בטח חושב שאני טיפש"..."אין לי סיכוי להצליח בראיון עדיף שפשוט לא אגיע" ועוד.

מחשבות כגון אלה מתחילות להופיע הרבה לפני מועד הראיון ובמקרים לא מעטים פוגעות בתפקוד, וכמובן מסכלות את הצלחתו של ראיון העבודה.

ישנן שיטות שונות בהם ניתן להתמודד עם קושי זה. במרכז ד"ר טל, אנשי צוות מתחומים שונים המסייעים להתגבר על דפוסי חשיבה שליליים ועל חרדה באמצעים שונים כגון ביופידבק, טיפול CBT, היפנוזה ועוד.

כאשר הכלים עליהם המלצנו לאורך כל המאמר אינם מסייעים אנו ממליצים להגיע לאיש מקצוע ולהתייעץ איזוהי הדרך הטובה יותר על מנת להתגבר על החרדה ולצלוח את ראיון העבודה.

פורטל זכויות העובדים מודה לד"ר אילן טל עבור שיתוף הפעולה בהכנת הכתבה!

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff