ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

גזירות כלכליות וקיצוצים - מה זה אומר לגביך?

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (14) דירוגים | דירוג ממוצע (5)

הממשלה שכיהנה בתקופת המחאה לצדק חברתי בקיץ 2011 נכנעה ללחץ ההמון. היא זרקה לו כמה עצמות מבית היוצר של ועדת טרכטנברג.

גם לעצמות יש מחיר גבוה במיוחד, כשאין מקור תקציבי שיועד להוצאה הבלתי צפויה. האחיות והרופאים השביתו את מערכת הבריאות, בתביעה להעלאות שכר ושיפור תנאי עבודתם.

התביעות נענו והם חזרו לעבודה. משרד הביטחון לא מוותר על דרישותיו ולא מוכן לקיצוצים. עובדי הנמלים, חברת החשמל והמונופולים חוגגים עם משכורות עתק. את מחיר הכניעה ופריצת מסגרת התקציב והגדלת הגירעון מישהו צריך לשלם במועד מאוחר יותר.

המועד הזה הגיע עם פרסום תקציב המדינה לשנים 2013-14. ככה זה עובד.

כל עובד וכל מעסיק במדינת ישראל ירגישו את הגזירות העתידות לבוא. איך וכמה בדיוק, נדע בעתיד הקרוב מאד.

בהקדמה לספר התקציב נכתב כך: "תקציב המדינה אינו עוסק רק במספרים, בקיצוצים, במיסים ורפורמות. אלו הם הפרטים הקטנים המרכיבים תמונה גדולה בהרבה. התקציב מכיל את הקיצוץ הגדול בתולדות המדינה. זהו קיצוץ כואב שנועד לכסות על גירעון מבני של למעלה מ-14 מיליארד שקל ולהחזיר את ישראל למסלול של ריסון פיסקאלי".

אין כאן חידוש. הכול ידוע וצפוי. הכסף החסר יוצא תמיד מאיתנו האזרחים.

הגזירות הכלכליות, העלאות מיסים, ביטול פטורים וכל הטבה אחרת באה על חשבון רווחת האזרח שגם ככה הוא על סף שבירה.

באוצר מכנים את הגזירות "הפרטים הקטנים". אכן מדובר במספרים קטנים. "פה אחוז ושם אחוז וחצי" של העלאת מס או ביטול פטור באותו שיעור.

ההשפעה של "הפרטים הקטנים" מורגשת היטב בקרב כל העשירונים למעט העליון והאלפיון.

הגיע הזמן לדבר על המהות והיא הגזירות הכלכליות. כמה זה עולה לנו ומה השלכותיהן.

הכנו עבורכם את עיקרי הגזירות והקיצוצים הצפויים והשפעתם על שוק העבודה והרווחה בישראל.

רשימת הגזירות הכלכליות המתוכננות לשנת 2013

מס הכנסה יעלה ב-1.5% לכל מדרגות המס מתחילת ינואר 2014. מס ההכנסה השולי העליון יעלה מ-48% ל-49.5%. זה אמור "להדאיג" את העשירונים שנושמים אוויר פסגות.

העלאת מע"מ מ-17% ל-18% כבר בתחילת חודש יוני 2013.

מס החברות יעלה מ-25% ל–26%.

תשלום מס רכישה בסך 3.5% על רכישת דירה שניה במחיר של עד 1.47 מיליון ₪ ותוספת תשלום בסך 51.5 אלף ₪ למי שירכוש דירה שניה במחיר גבוה יותר. עוד נקבע כי עבור רכישת דירה בשווי העולה על 4.5 מליון ₪ ישלמו 8% מס ועבור דירה מעל 10 מליון שח ישלמו 10% מס.

תשלום מס שבח בשיעור 25% על דירה שנמכרת כל 4 שנים. עד היום יש פטור בגין מכירה בתנאים אלו.

קיצוץ של 1% במגזר הציבורי אינו בדיוק מכה כואבת. המגזר הזה מוגן על ידי ההסתדרות. האוצר מוותר על העימות ונכנע לאיום בשביתות עם זאת ההשלכה על פיטורי עובדים, צמצום משכורות וקיצוץ נוספות בלתי נמנעת. יוקפאו תקנים של משרות, מכרזים יבוטלו או יידחו, עובד שלא יפוטר יקצצו לו כ-2% במשכורת בשנתיים הקרובות, שעות נוספות יקוצצו ב-10% עד שנת 2015. משרדי הממשלה ידרשו להכין תוכניות לפרישה מוקדמת.

מס על מוצרי יוקרה כמו: סיגרים, טלוויזיות, מכוניות יוקרתיות, יאכטות ואופנועים כך לדוגמה: המס על אופנועים יעלה מ-82% ל-85%. יאכטות ומטוסים פרטיים 15% טרקטורון ורכבי באגי 50% לעומת 30% כיום.

קצבאות הילדים יקוצצו ל 140 ₪ לילד – עד היום הקצבה משולמת כך מדי חודש: לילד ראשון 175 ש"ח, לשני 263 ש"ח, לשלישי 295 ש"ח, לרביעי 459 ש"ח ומהחמישי ואילך 389 ש"ח. לפי הקיצוץ המוצע התשלום לכל ילד ולא משנה כמה ילדים במשפחה הוא אחיד ובסך 140 ₪ לחודש. עוד נקבע כי מי שמשתכר מעל 67 אלף שקל לחודש לא יקבל קצבאות ילדים בכלל.

המטרה המוצהרת: לעודד את ההורים לצאת לעבודה ולא לסמוך על קצבאות.

עקרות בית תשלמנה ביטוח לאומי ומס בריאות למרות שאינן עובדות – עקרת בית מוגדרת כאישה נשואה שבן זוגה מבוטח בביטוח לאומי ובריאות והיא אינה עובדת ואינה עצמאית בעיסוקה. גם נשים שהן ידועות בציבור נחשבות לצורך העניין עקרות בית הפטורות עד היום מתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות. לפי המוצע בחוק עקרת בית תשלם מס מינימאלי בשיעור 61 ₪ לביטוח לאומי ו-101 ₪ לביטוח בריאות מדי חודש. נכון להיום, עקרות הבית שלא משלמות אינן צוברות זכויות ובהגיען לגיל הפנסיה הן יקבלו קצבת זקנה מינימאלית בשיעור 1,502 ₪ לחודש.

לאחר תשלום המס המוצע הקצבה תגדל ל–2,253 ₪ מדי חודש.

טיפולי השיניים – עד היום ניתנו טיפולי שיניים בחינם לילדים עד גיל 12. התכנון להרחיב את הסובסידיה המלאה עד גיל 14 נדחה בשלב זה.

גידול בהשתתפות העצמית על שירותים הכלולים בסל הבריאות – קופות החולים יגבו את ההשתתפות לא עבור תרופות (מה שכידוע נגבה גם כיום) אלא על שירותים שונים כמו ביקור ראשון אצל רופא, פינוי למיון, מכשירי שמיעה, חבישת פצעים, גבס וכדומה. 

שינוי במתכונת הצהרונים – ועדת טרכטנברג המליצה והממשלה אישרה להקים רשת צהרונים שיהיו תחליף ליום לימודים ארוך שאינו מיושם כלשון החוק שחוקק כבר בשנת 1997. חוק ההסדרים הנוכחי מציע להשאיר את הצהרונים רק בישובים חלשים מבחינה סוציו אקונומית כמו במגזר הערבי והחרדי. עוד מוצע שגיל הילד שיוכל לשהות בצהרון יופחת מגיל 9 ל-8 שנים. הורים שיבקשו ליהנות מהנחה עבור תשלום מעונות יום לילדיהם יקבלו אותה רק עם שניהם יצאו לעבוד. אותו דבר לגבי הנחות בארנונה.

תשלומי הורים לבתי הספר – לפי המלצת טרכטנברג אישרה הממשלה תקציב של 500 מיליון שקל השתתפות בתשלומי הורים. כיום מבקש האוצר לקצץ 350 מיליון ₪ מתקציב זה. התוצאה ישירה וברורה. עומס נוסף על ההורים. לא עוד כיתות קטנות: ההמלצות שאושרו לפתיחת כיתות קטנות של עד 20 תלמידים בכיתות א' ו-ב' תוקצבו בהתאם להמלצה. האוצר מציע לקצץ משמעותית וכתוצאה מכך, כיתה קטנה תחזור להיות גדולה, צפופה ורועשת.

קיצוץ של 600 מיליון ₪ בכספי התמיכות לישיבות – קיצוץ משמעותי העשוי להמריץ את בחורי הישיבות לצאת לעבודה יחד עם נשותיהם, להשפיע על תכנון המשפחה והיתלות אוטומטית בקבלת הקצבאות עבור הילדים.

ביטול נקודת זיכוי במס הכנסה לבעלי תואר אקדמאי – כיום, הזיכוי ניתן לבעלי תואר ראשון ל 3 שנים ממועד סיום התואר. לתואר שני מקבלים חצי נקודה למשך שנתיים. הנדסאים מקבלים חצי נקודת זיכוי לשנתיים. נקודה אחת מקזזת עד 2,616 ₪ מסך המס שנגבה.  לבעלי תואר שני והנדסאים מדובר על קיצוץ של 1300 ₪ בשנה. 

מחירי החשמל – יעלו ב-6.3%. מתחילת שנת 2011 מחיר החשמל שלנו עלה ב-30%.

מיסוי הפרשות לפנסיה – מי שמרוויח מעל 15,000 ₪ לחודש ישלם מס על ההפרשות לפנסיה שלו. ביטול הטבה בשיעור מאות שקלים.

בעקבות פרסום ספר התקציב על גזירותיו הכלכליות ערכה מחלקת המחקר של קבוצת איילון תחשיב ראשוני על עלות הגזירות למשפחה ממוצעת בישראל עם 3 ילדים המזכים אותה גם בקצבת ילדים וההורים מרוויחים כל אחד בנפרד את השכר הממוצע במשק העומד על 9,048 ₪ ברוטו לחודש.

אנו מביאים את עיקרי התחשיב כפי שפורסם בעיתון "גלובס" כדי להמחיש את מכת הגזירות על התקציב המשפחתי וניהול משק הבית:

קצבאות ילדים – משפחה עם 3 ילדים תפסיד כ-3,370 ₪ מדי שנה.

העלאת מס הכנסה תעלה למשפחה כ–3,260 ₪ בשנה.

מס ערך מוסף שיעלה באחוז אחד. העלאת המע"מ ל-18% תעלה את הוצאות המשפחה ב-1,090 ₪ כבר השנה.

מס החברות שיעלה ב-1% אולי לא ישפיע מהותית על החברות הגדולות, אך על העסקים הקטנים והבינוניים ההשפעה משמעותית.

עורכי התחשיב מגיעים למסקנה מדאיגה לגבי כל אחד מאיתנו...

בשורה התחתונה המשפחה של ריקי כהן מחדרה תאבד משכורת שלמה של אחד מבני הזוג. מדובר בפגיעה קשה בכיס של מעמד הביניים...

זו היא עיקרה של תוכנית הקיצוצים ותחשיב העלויות שלה על משפחה ממוצעת בישראל. לפי הידוע והנהוג במקומותינו ארוכה הדרך עד לאישורה הסופי.

הדיונים בחוק ההסדרים יביאו לשינויים כאלו ואחרים ששיעורם ומהותם יושפעו משיקולים סקטוריאליים וקואליציוניים. אלו הם חיינו. האם יש אופציה טובה יותר במקום אחר? ממש לא בטוח.

אולי באמת כדאי להיתלות בתקווה כפי שבאה לביטוי בהקדמה לספר התקציב: "תקציב של תקווה, המתקן עיוותים מבניים של עשרות שנים, יוצר תחושה של שיוויון, ומכוון לטובת האדם העובד, שפרי עמלו מחזיק ומתחזק את המשק הישראלי". אשרי המאמין וכאלו קשה כנראה למצוא.

עדכון בנושא הגזירות הכלכליות

ביום 17/7/13 הסכימו שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים של הכנסת לבטל את הצעת האוצר המקורית להטיל מס בריאות וביטוח לאומי על עקרות בית. בנוגע למס בסך 3.5% על משפרי דיור, קיים סיכוי לשינוי הגזירה בעקבות התנגדות נמשכת של חברי כנסת וסביר להניח שבקרוב גם הוא יוצא מחוק ההסדרים.

עוד הוסכם כי תורד גם הגדרת דירה יוקרה מדירה של 5 מיליון שקל לדירה של 4.5 מיליון שקל ומס הרכישה על דירת יוקרה יועלה מ-5% ל-6%. הטלת מע"מ על פירות וירקות תבוטל.

למשתכרים עד 14 אלף שקל בחודש יועלה מס הכנסה בשיעור 1%. מי שמשתכר בין 14-22 אלף שקל בחודש ישלם תוספת מס בשיעור 1.5%. מעל 22 אלף שקל התוספת תהיה 2%.

יבוצע קיצוץ של חצי מיליארד שקל בחינוך וגם בתחבורה. מס החברות יהיה 9% בפריפריה. במרכז הארץ 16% במקום 15% שנקבע בסיבוב הקודם.

קראו בהרחבה: תקציב המדינה לשנים 2017-2018 והשפעתו על העובדים במשק

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
כתבות והודעות בפורום
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff