ייעוץ אישי בחינם או בתשלום - רק תבחר/י!

לקבלת מידע כללי ללא תשלום - בחינם

ניתן לעשות שימוש באחת משתי האפשרויות הבאות: הפורום של פורטל זכויות העובדים או עמוד הפייסבוק של פורטל זכויות העובדים
 

יעוץ אישי 24 שעות ביממה

אנחנו מפעילים צ'אט בוט חינמי, שיכול לעזור לכל עובדת ועובד לקבל מענה אישי, ללא המתנה - בכל שעה ובכל יום, כל השנה.

לחצ/י לשיחה עם עו"ד

החזר הוצאות אש''ל לעובד/ת

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (42) דירוגים | דירוג ממוצע (4)

החזר הוצאות אש"ל, מטרתו לפצות את העובד על סכומים שהוא נדרש להוציא על מזון ולינה בעקבות עבודתו ובמסגרתה.

ההוצאות מתייחסות לארוחות בוקר, צהריים או ערב, בנסיבות המצדיקות את התרת הניכוי לפי זמני שהייתו ומהות העיסוק של העובד בסכומים שלא עולים על אלו שנקבעו על ידי משרד האוצר.

ראוי להבהיר שהמציאות בישראל נכון להיום היא שלא קיימת הוראת חוק המחייבת את המעסיק לשלם הוצאות מסוג זה לא בארץ ולא במסגרת שהייה במדינה זרה לצורך העבודה.

אמנם חלק מהמעסיקים מחויבים להשתתף בתשלום זה מכוח הסכמי עבודה, הסכמים קיבוציים בענפים מסוימים או צווי ההרחבה שלהם.

הוראות  מסוג זה נמצאות לדוגמא בהסכמי העבודה של עובדי מדינה ובהנחיות של החשב הכללי לתנאי ההעסקה של עובדי מדינה.

הוראות תקנות שירות המדינה קובעות, שכאשר עובד שוהה מחוץ למקום עבודתו הוא אמור לנהוג באופן שיוביל לחיסכון הגדול ביותר בהוצאות אש"ל, אך עדיין הן מכירות בחשיבות החזר זה.

הנימוק שעומד מאחורי החזרים מסוג זה הוא שלעיתים העובד נדרש לצורך ביצוע התפקיד שלו להשאר לפרקי זמן ארוכים במקום המרוחק מאזור העבודה והמגורים שלו ולכן הוא צריך לקנות אוכל ולמצוא מקום לינה ולכן על המעסיק לשלם עליהן כי הן נועדו לייצור הכנסה.

ההכרה בהוצאות משתנה לפי היותו של הפרט עוסק חוץ, דהיינו מי שמקום העיסוק שלו משתנה או שהתפקיד מחייבו לעבור מיישוב אחד לשני.

ניתן לנכות הוצאות אשל לעובד שאינו עוסק חוץ אם שהה מחוץ למקום שבו נמצאים עבודתו או מגוריו. לעומת זאת אם הפרט הוא עוסק חוץ, יוכרו הוצאות אש"ל אם הן בוצעו מחוץ לאזור שבו הוא מתגורר.

עדיין, אם האדם שהה לפחות 20 ימים בחודש בתקופה של שלושה חודשים לפחות בשנת מס אחת, מחוץ לאזור מגוריו, יהיה ניתן לנכות לו בעד אותם חודשים סכום שלא יהיה גבוה יותר מ-60% הוצאות האש"ל.

בדומה, אם לאדם יש שני מקומות עבודה עיקריים, שלפחות אחד מהם נמצא מחוץ לתחום מגוריו, יהיה ניתן לנכות לו 60 אחוז מהוצאות האש"ל עבור אלו שהוצאו במקום העבודה הרחוק ביותר מאזור מגוריו.

המרחק הנדרש לפי הוראות מס הכנסה הוא עשרה קילומטר לפחות מהאזור הקרוב ביותר שביישוב האחר או לאזור הקרוב ביותר במקום שאינו מיושב.

ההכרה בהחזר הוצאות אש"ל נעשית לפי קבלות שמציג העובד המעונין לקבל החזר עליהן. במקרים בהם העובד לא יכול להציג קבלות, ניתן להכיר בהוצאות לפי הרישום שמופיע בטבלה לנסיעות ללא קבלות. נכון לשנת 2010 סכום ההחזר המקסימלי לארוחת בוקר הוא 12 שקלים.

עבור ארוחת הצהריים סכום ההחזר הוא 44 שקלים עם הצגת קבלה ו-35 שקלים ללא הצגת קבלה. עבור ארוחת ערב סכום ההחזר עם הצגת קבלה הוא 23 שקלים וללא הצגת קבלה 12 שקלים.

ההחזר עבור ארוחת הבוקר יעשה אם העובד כבר נמצא בעבודה לפני השעה שמונה בבוקר, עבור ארוחת הצהריים תוחזר ההוצאה אם העובד כבר נמצא ארבע שעות בתפקידו ועבור ארוחת ערב אם הוא נמצא בעבודתו אחרי השעה שבע בערב.

התייחסות בית הדין לעבודה להוצאות אש"ל

בפסק הדין הבא העובד לא קיבל החזר על הוצאות האש"ל למרות שקיים בענף זה הסכם קיבוצי שמסדיר הוצאות אלו, משום שלא טרח להציג במהלך המשפט קבלות כהוכחה לזכאותו לקבלת הסכומים הללו.

תע"א 2561-08 צמח נ' שיאון אבטחה בע"מ - תביעה לתשלום מרכיבי שכר שלא שולמו לעובד במהלך עבודתו ובסיומה.

התובע עבד כמאבטח האישי של ראש עיריית ירושלים מה-21 לינואר 2007 עד ה-16 למאי 2008 מטעם הנתבעת שהייתה קבלן השמירה.

התובע קיבל שכר יומי ואחת המחלוקות בין הצדדים היא האם התובע זכאי להחזר של הוצאות אש"ל ובאיזה שיעור.

בית הדין לעבודה בירושלים בראשות השופטת שרה שדיאור דחה את התביעה להחזר הוצאות אש"ל משום שהתובע לא הוכיח כל מקור לתשלום הוצאות אלו לאחר סיום יחסי העבודה.

היא התייחסה לכך שההסכם הקיבוצי בענף האבטחה אכן קובע חובת השתתפות של המעביד בהוצאות אלו במהלך העבודה אך הן לא מהוות שכר תמורת עבודה ולכן על העובד מוטל נטל השכנוע להראות את זכותו להחזר ושיעורו.

איפה את/ה עובד/ת?

ההחזר על הוצאות אש"ל משתנה גם בהתאם למקום העבודה של כל אחד מאיתנו.

הוראות החשב הכללי במשרד האוצר קובעות שעובדים שנשלחים לחו"ל לשהות קצרה או ארוכה יקבלו החזר שמטרתו לכסות על הוצאות לינה, כלכלה ועוד.

עובדים שנשלחים לתקופה קצרה לחו"ל יקבלו את הוצאות האש"ל לפי המטבע המקומי או לפי הדולר האמריקאי בהתאם לטבלאות שמצורפות להוראות תקנות שירות המדינה. כאשר הסכום של האש"ל נקבע בדולרים הוא יומר למטבע המקומי בתחילת כל חודש, לפי השער הרשמי של אותה מדינה שבה העובד נמצא.

עובדי מדינה המשרתים בנציגויות משרדי הממשלה בחו"ל במסגרת עבודתם יהיו זכאים גם כן להחזר הוצאות אש"ל בדולר אמריקאי או במטבע המקומי בהתאם לטבלאות שבתקנון שירות המדינה. סכום ההחזרים עבור שהות ארוכה יהיה גבוה יותר.

עבור המדינות שלא מופיעות בטבלה סכום ההחזר הכללי עומד על 50 דולר ליום. בחלק מהמדינות שמופיעות בטבלה, התעריפים להחזר הוצאות אש"ל עשויים להשתנות גם לפי ערים ובמדינות פדרטיביות גם לפי הפדרציות השונות.

הבדלים אלו בהחזר לוקחים בחשבון את העובדה שבחלק מהמדינות הסכומים על הוצאות האש"ל יכולים להשתנות גם בתוך המדינה עצמה. ברוב מדינות ארה"ב ההחזר על אש"ל עומד על 62 דולר וברוב מדינות אסיה ואירופה החזר הוצאות אש"ל עומד על 75 דולר.

תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות) תשל"ב-1972 מסדירות את ההוראות באשר להוצאות המותרות לניכוי בנסיעות עסקיות של מקומות עבודה פרטיים. ניכוי זה מוגבל בתקרות שנקבעות כל שנה בתחילת שנת המס. לפי התקנות יש מדינות בהן ניתן לנכות עד 125 אחוז.

תביעה על החזר הוצאות אש"ל יכולה להיות מורכבת במיוחד לאור העובדה שאין חוק המסדיר את הנושא, לכן מומלץ לפנות ולהתייעץ בנושא עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה ובקיא בפסיקה ובעדכוני החקיקה המסדירים את נושא החזר הוצאות אש"ל לעובדים.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בנושא זכויות עובדים!

אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
מידע לעובדים ולמעסיקים
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
cccccfff